Polinko, niemożliwe, aby mój berberys inspirował.
Cieszę się
Płytki są Madżenkową inspiracją. M się nie sprzeciwiał, jak mu takie rozwiązanie zaproponowałam. Ostatnio woził tamtędy opał taczką, położył sobie deski na wjazd na schody i wszystko było ok
Reniu, niby linie proste, ale też są koła na ścieżkach i w pewnych elementach muszę to powtórzyć.
Popracuję jeszcze nad spójnością rabat. Po 11 miesiącach na Ogrodowisku wie się nieco więcej, niż na początku. Pomysły na ogród dojrzewają, a niektóre koncepcje się zmieniają. Na początku były fale, jeszcze przed Ogrodowiskiem. Nie wiem, jak to ugryźć na przodzie. Jak wyprostuję, stracę trawnik. A tego nie chcę. Powiedzmy, że mam rok na dopracowanie linii.
No właśnie, dwa domy, to nie najlepsze rozwiązanie. Ale współczesne życie zmusza czasem do nietypowych rozwiązań. Zawsze trzeba żyć nadzieją, że nie na zawsze
Jak tylko przestanie wiać, to kawkę na tarasie będziemy pić. Możesz Violu wpaść
Agatko, Ewuniu, Reniu dziękuję , ze wpadacie Buziaki dla was
Odpisałam chyba wszystkim, a teraz lecę do was na kominki, zobaczyć, co słychać w waszych ogródkach. Pierwsze moje tulipany zrobiły się malinowe. Mają ładny kolor. Ale wieje, więc fotek z dziś nie będzie. Kuruję się dalej
Beatko, dziękuję dobra kobieto
U mnie dom tak dziwnie postawiony, że nawet ja nie wiem, gdzie jest przedogródek. Ale to akurat jest na tyłach domu, gdzie walczę o kawałek ogrodu kontra podwórko z miejscem na opał
Dziś znalazłam trochę czasu, by obejrzeć jeszcze raz Maję.
Pan Andrzej Ćwik w Maji:
"...pan Andrzej posadził popularną w ogrodach kompozycję z lawendy i róż. Jednak lawendę nazywa… mordercą róż – ponieważ korzeni się płytko i ekspansywnie, zabiera różom składniki odżywcze. Im dłużej taka kompozycja rośnie w ogrodzie, tym słabsza staje się róża – słabiej kwitnie i słabo rośnie."
Obejrzałam jeszcze raz ten odcinek. I nie wiem, czy się zgodzić z tą hipotezą.
W 12.58 minucie jest właśnie o tym mowa. Tutaj: http://majawogrodzie.tvn.pl/253,Tam-gdzie-kroluja-roze-odc-537,odcinek.html
Mirella, chciałabym, aby moja lawenda tak pięknie "mordowała"moje róże
Rabata u pana Andrzeja jest bardzo wąska i lawenda posadzona jest między krzaczki róż. Cokolwiek byś tak posadziła, to roślinki będą sobie zabierać wodę. Jeśli jednak lawenda jest posadzona w odpowiedniej odległości, tak jak piszą dziewczyny, nic nie będzie różom. Zobacz, jak pięknie kwitną róże u pana Andrzeja wśród lawendy. Na dodatek te róże mu się pokładają. Więc niech nie mówi, że one powinny być wyższe, bo pozwolił im się położyć. Nie mają na tej rabacie podpórek. Ja tego bynajmniej nie widzę na filmie . Oby nasze róże tak kwitły.
Iwonko pokazałam i się spodobało Te Twoje berberyski śliczne jednak inne od moich i się zastanawiam czy gracki nie będą dla nich za wysokie ? Moje to takie typowe krzaczki, jak kupowałam w ub roku nie miałam pojęcia że są również kolumnowe. U Beatki "od zmian" widziałam chyba takie same jak Twoje więc nazwa by się zgadzała