Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:25, 12 sie 2015

Moja NN

Iwk4 12:29, 12 sie 2015

Ewa777 napisał(a)

Iwonko, dziękuję Twoje przykłady upewniają mnie, że moje hortensje odżyją. Już wczoraj je przycięłam. Każdej gałązce zostawiłam po 3 węzły. Suche listki usunęłam. Teraz mam same patyczki
Jak długo trzeba poczekać aż pojawią się listki?

Te anabelki na ostatnich fotkach, co dopiero mają zawiązki - 3 tygodnie temu przesadzałam od sąsiadki. Te różowe - w czerwcu, a miesiąc temu ułamały się. Mniej więcej tak. Twoje siedzą w ziemi - więc już nie muszą przystosowywać się do nowych warunków glebowych - cierpliwości i obserwuj.
Iwk4 12:36, 12 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Iwonka - pytasz o nasiona liatry. Mam liatrę pierwszy rok, ale myślałam, że ona jest wieloletnia i się rozrasta przez kłącza. To jak to wkońcu z nią jest? Po co te nasiona?

Odnośnie nowych koncepcji nasadzeń się nie wypowiem, bo w tym upale niezbyt funkcjonuje. Wiem, że wszystkim jest gorąco, ale ja chyba wybitnie źle to znoszę

A Ty Iwonko masz jeszcze miejsce w ogrodzie?

Mirelka, pierwszą liatrę dostałam od Małgosi z ogrodu "Ogród od nasionka ..."
Zachwyciłam się nią. Gosia ma roślinki z siewu, więc pomyślałam, ze się może zimą pobawię i rozmnożę

Mirelko, muszę dokończyć nasadzenia przy płocie. Będzie pas tuj - pouzupełniać we wrześniu braki tych, co wypadły. Na części zdecydowałam się zamiast tuj na 3 śliwy - aby rosły jedna za drugą, nie było miejsca
Jeszcze kawałek ogrodu na drugi rok mam do zagospodarowania

A w te upały nie siedzisz w basenie?
Margo 12:55, 12 sie 2015

Jak zaczęłam czytać o trawach pod śliwami to od razu przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby przełamać trawy jeżówkami, ale widzę że dziewczyny podsunęły Ci już ta myśl Twój ogródek kolorowy i kwiecisty, więc fajnie nawiązywałyby do reszty rabat. Kolory masz super i w tym własnie tkwi urok i charakter niepowtarzalny Twojego ogrodu
Swoją drogą też chciałam dokupić jeżówki i wsadzić między trawy, ale nigdzie nie widziałam jeżówek. Czy to juz za późno na ich zakup, czy po prostu taka bieda w ogrodniczych w mojej okolicy ? Nie wiem....

Byłam dziś z dziećmi na plaży od 9.00, o 11.00 już się nie dało wytrzymać więc zmykałyśmy do domu. Trawę mam po kostki i juz mnie wkurza, bo lubie króciutką, ale jak tu kosić w taki skwar. Przesadzać też nie można, nie lubie takiej bezczynności jak tyle pracy czeka, ale co zrobić. Jest szansa że jutro będzie chłodniej
Mirka 13:23, 12 sie 2015

To i ja swoje suche Anabelki przytnę może odżyją bo wyglądają tak jak na fotce którą wstawiłaś Dzięki Iwonko
margaretka3 13:55, 12 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Gosiu, o którego linka chodzi? Nie mogę znaleźć, co i gdzie linkowałam?

Wiesz, zaraziłaś mnie fioletami w ogrodzie. Liatra od ciebie jest śliczna, a tak jej nie doceniałam, gdy nie znałam. Dokupiłam sobie jeszcze jedną i dwie perovskie i posadziłam przy lawendzie
Odętki też wcześniej nie znałam Mam dwa kolory. Biała ładniejsza, ta druga taka jaśniutki fiolet, kiepsko w słońcu ją się fotografuje

Kiedy i jak zbiera się nasionka liatry?

Ha ha, tak Twój wątek pędzi, że nawet gospodyni się gubi Wrzuciłaś mi link do drzew u Finki
Liatra ładnie przyrasta z roku na rok. A jeśli chcesz zebrać nasionka, to jeszcze trochę trzeba poczekać, zobaczysz, pod koniec września może już będą. Nasionka takie puchate są. Odętka się wysiewa, właśnie znalazłam sporo siewek A nasionka białej liatry wysiałaś? Zazdroszczę perovskiej, u mnie nigdzie nie mogę jej znaleźć. Czy ona zawiązuje nasionka?
lojalna_ 14:00, 12 sie 2015

Iwonko przeciez Ty to wszystko wiesz, ze najlepiej nam wychodzi jak czujemy roslinke, kolor

Pozdrawiam serdecznie i sle buziaki
Iwk4 14:01, 12 sie 2015

Mirka napisał(a)
To i ja swoje suche Anabelki przytnę może odżyją bo wyglądają tak jak na fotce którą wstawiłaś Dzięki Iwonko

Mirko, to jeszcze zbieraj butelki :} To dobry sposób na kilkudniowe przetrwanie roślinek. Kiedyś stosowałam, potem otym zapomniałam

GosiaJoanna napisał(a)
Zobacz Ewcia jak ja zostawiam hortki na wyjazd jedna butelka wody starcza na 2dni upałów

Kacha123 14:03, 12 sie 2015

A miały być tylko żółte klony... Aleś się rozpędziła! I dobrze! Będzie nowa cudna rabata "śliwkowa" Sadź kolory, jakie lubisz - przecie to Twoje podwórko
Iwk4 14:16, 12 sie 2015

Kochani !
Pogoda jest nieprzewidywalna, śmiem twierdzić, że moja aplikacja w telefonie w sprawie pogody jest do bani !!! (to informacja dla Małgosik)
O godz. 14 prawdopodobieństwo opadów 0%, temperatura 31 stopni, słonecznie.

Tym czasem pięć minut temu na niebie zaciągnęły się czarne chmury, zerwał się wiatr i pada Mocno pada !!!
Hura !!!