Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 23:42, 17 cze 2014

W sierpniu, najpóźniej we wrześniu, będę musiała przesadzić Tuję occidentalis Golden Glob. Trochę urosła Jak myślicie, jest szansa, żeby przeżyła tę operację?
Napia 23:45, 17 cze 2014

Kwitną funkie
Napia 23:47, 17 cze 2014

Ostróżki w tym roku dają wspaniałe przedstawienie - kwitną obficie w kilku odcieniach błękitu
asiach 00:35, 18 cze 2014

Napia napisał(a)
W sierpniu, najpóźniej we wrześniu, będę musiała przesadzić Tuję occidentalis Golden Glob. Trochę urosła Jak myślicie, jest szansa, żeby przeżyła tę operację?

Agnieszko, co znaczy, że ona trochę urosła? Ile lat tam rośnie i jaka ona jest duża, bo z tej perspektywy to ciężko ocenić jej wielkość. A tak szczerze mówiąc to wielkie okazy przesadzają to myślę, że i z nią sobie poradzicie, bo do tej operacji wzięłabym na Twoim miejscu męża. Trzba dobrze okopać i myślę, że bryła będzie duża. Skoro napiasłaś, że trochę podrosła to domniemam, że rośnie 2-4 lat w tym miejscu. Z tego co sama zauważyłam przez pierwsze dwa lata roślina niewiele przyrasta nad ziemią za to ukorzenia się i w trzecim roku zaczyna bujny wzrost.
Dobrej nocy życzę
asiach 00:36, 18 cze 2014

A jeszcze małe pytanko, a czemu chcesz ją przesadzić?
asiach 00:43, 18 cze 2014

Kwiaty masz piękne a widząc hortensję wymiękam. Dzięki ogrodowisku zauważyłam szałwie. Takich nie znałam. Pamiętałam tylko takie czerwone z ogrodu dziadków i czasami mieliśmy w skrzynkach na parapecie ale takich jak masz Ty czy inni z takii omszałymi listkami jeszcze nie. I myślę, że sa dużo piękniejsze niż lawenda. A gęsto je sadziaś w kępach czy pojedyńczo i czy szybko się rozrastają? Czy to jest bylina? czy jednoroczna a może dwuletnia roślina?
Ale wszystkiego się od Ciebie dowiem
marta_d 11:10, 18 cze 2014

Napia napisał(a)

myślę, że przeżyje przesadzanie, w zeszłym roku przesadzałam żywotnik wschodni, który rósł kilka lat na jednym miejscu i jak na karłowy egzemplarz rozrosł się dosyć mocno, ale przesadzanie jak najbardziej przeżył
marta_d 11:13, 18 cze 2014

Napia napisał(a)

Marta, białą różę kupowałam w markecie parę lat temu Nie mam pojęcia, jak się nazywa, ale jest naprawdę bezproblemowa, pięknie kwitnie przez całe lato i prawie nie choruje. Teraz muszę ją pryskać na mszyce, ale mszyce są wszędzie

tak, robactwa w tym roku jest masa.. teraz jeszcze komary i meszki atakują
marta_d 11:14, 18 cze 2014

Napia napisał(a)

Hortensja jest u mnie drugi rok, kupiona tak trochę bez pomysłu w pobliskim arboretum. nazwy nie pamiętam, ale spróbuję poszukać. W ubiegłym roku stała w donicy, a na jesień wysadziłam ją do ogrodu. To hortensja ogrodowa, więc celowo nie przycinałam w ubiegłym roku gałązek, by w tym roku zakwitła. Jest jeszcze niewielka, ale mimo to liczę na piękne kwiaty

aaa no i wszystko jasne, ciekawe jaki rozmiar docelowo osiągnie
marta_d 11:15, 18 cze 2014

Napia napisał(a)

U nas fioletowe są najbardziej popularne. Wiem, że lubisz szałwie, gdy się rozsieją, a to zupełnie pewne, mogę Tobie przesłać Mam jeszcze białe, ale kupione w tym roku, więc na razie się aklimatyzują

to świetnie też się podzielę, na co będziesz miała ochotę