Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Agania 21:16, 08 lut 2016

Napia napisał(a)

To bodziszek wspaniały, geranium magnificum. Zaczyna kwitnąć w drugiej połowie maja.

Agnieszko dlaczego u mnie nie chcą rosnąć bodziszki, a tu co widzę, cała rabata w bodziszkach....widok mnie zachwycił, co im porzeba, żeby rosły tak jak lubią i tak jak u Ciebie.. napisz mi proszę masz już doświadczenie w ich upraiwe i to jakie
Agania 21:21, 08 lut 2016

Uwielbiam róże w porcelanowym różu, śliczne te Twoje aspirynki, gdzie je zdobyłaś?....pergolę najlepiej z kutego metalu polecam, ja mam taką pod New Down, moja róża to już prawdziwa bestia, a taka pergola się sprawdza

Do tulipanów też tęsknię...pozdrawiam
Napia 07:22, 09 lut 2016

hanka_andrus napisał(a)
Moja po 10 latach już do wymiany. Najlepsza byłaby kuta z metalu, ale i drewniana dobra.
o to życz e Tobie efektownego wejścia. I jak będziesz sadzić krzewy, to co najmniej 1 m od przejścia. Ja mam za blisko i stale muszę młode pędy podwiązywać.

Kuta z metalu u mnie nie za bardzo pasuje. Niestety, bo na pewno byłaby i trwalsza, i mocniejsza. U mnie wszystko w drewnie, więc sprawa jest oczywista. Aż metr ! Dobrze, że piszesz, bo na pewno posadziłabym za blisko. Chociaż z przycinaniem i podwiązywaniem pędów i tak się liczę.
Napia 07:27, 09 lut 2016

Sonka napisał(a)
Obejrzałam Twoje kolorowe łany i tak się rozmarzyłam... och, u nas kropi deszcz i nawet ciąć się nie da a tak mnie korci. Piękne kolorki u Ciebie dla przypomnienia, czekamy na nowe.

U nas też ciągle pada. W sumie to dobrze , bo ubiegłoroczne susza dała się roślinom we znaki. Jeżeli tylko pogoda pozwoli w sobotę planuję pracę w ogrodzie. Porządki na rabatach i opryskiwanie promanalem. Już się cieszę

Jesienią dosadziłam tulipany i krokusy. Już się nie mogę doczekać
Kasya 07:31, 09 lut 2016

Napia napisał(a)
Mam do Was pytanie. Przy wejściu do domu mam zamiar przy furtce postawić pergolę i planuję obsadzić ją różami. jak myślicie, czy jasmina będzie dobrze wyglądała przy lagunie. Chodzi o pokrój roślin, siłę i żywotność, kształt kwiatu. Jasminę mam, nawet w nadmiarze, ale przy furtce myślałam, by ją jednak zestawić z inną różą.

No nie wiem, mam obie i wydaje mi się ze laguna ma taki chłodnym odcień rozu...a Jasmina taki landrynkowy
Jakiś inny róż do jasminy albo biały bym chyba wolala

Tez się zastanawiam nad pergolą przy furtce
Ja mam metalowe ogrodzenie to chyba metalowa najbardziej mi będzie pasowała
Napia 07:32, 09 lut 2016

Gardener27 napisał(a)
Widzę że Hania troche podpowiedziała w sprawie róż Ja w tym temacie jestem cienki więc się nie odzywam Pergola musi być stabilna i dobrze zakonserwowana by służyła jak najdłużej
Tulipanami się u Ciebie zachwycam Na tegoroczne jeszcze troche musimy poczekać
Będziesz na Gardenii ? Ekipa z Poznania będzie spora

Ale pamiętam, że trochę róż masz, chyba także bonicę, która jest na tegorocznej liście zakupów. Pergola będzie drewniana i silna, mam nadzieję, że zadba o to mój M.
Tulipany już niedługo, a ja będę podziwiać Twoje w donicach
O Gardenii myślę bardzo chciałabym być.
Kasya 07:34, 09 lut 2016

Napia napisał(a)

U nas też ciągle pada. W sumie to dobrze , bo ubiegłoroczne susza dała się roślinom we znaki. Jeżeli tylko pogoda pozwoli w sobotę planuję pracę w ogrodzie. Porządki na rabatach i opryskiwanie promanalem. Już się cieszę

Jesienią dosadziłam tulipany i krokusy. Już się nie mogę doczekać

Na promanal chyba za zimno jeszcze...miedzianem chyba można
Napia 07:49, 09 lut 2016

Kasya napisał(a)

No nie wiem, mam obie i wydaje mi się ze laguna ma taki chłodnym odcień rozu...a Jasmina taki landrynkowy
Jakiś inny róż do jasminy albo biały bym chyba wolala

Tez się zastanawiam nad pergolą przy furtce
Ja mam metalowe ogrodzenie to chyba metalowa najbardziej mi będzie pasowała

Jeżeli masz metalowe ogrodzenie, to kuta pergola będzie się ładnie komponować. Bardzo podobają mi się metalowe bramki oplecione różami

Też mam wątpliwości, czy laguna będzie dobrze wyglądać zjasminą. W pobliżu znajdzie się jeszcze sporo krzaczków lovely fairy i one też mają zdecydowany kolor. Z jednej strony chciałam wykorzystać jasminę, której mam w nadmiarze, z drugiej laguna może tworzyć spójną całość z pozostałą częścią przedogródka.
Napia 07:51, 09 lut 2016

Kasya napisał(a)

Na promanal chyba za zimno jeszcze...miedzianem chyba można

Myślisz?
Muszę poczytać, bo tak mi się jakoś kojarzyło, że w przypadku plusowych temperatur już można.
Kasya 07:57, 09 lut 2016

Agnieszko, a masz większe krzeczki jasminy żeby pokazać fotki z sezonu ?