Agatko, one tak same z siebie niewiele z nimi robię, wiosną obcinanie suche liście, daję trochę kompostu i mam tam rozłożoną linię kroplującą. Może ma znaczenie fakt, że ziemia jest częściowo gliniastą. Kupiłam w dobrej szkółce koło Poznania.
O różach na priva
Kute pergole są prześliczne, ale u mnie tylko drewno - dom, ogrodzenie, drewutnia, pergole w ogrodzie, to już nie mogę kombinować. Twoja pergola budzi mój zachwyt! Nieodmiennie
"-Do pierwszego oprysku w zależności od przebiegu pogody zastosować należy Miedzian.
Jest to środek grzybobójczy stosowany najczęściej w marcu.(śr.temp. ok.5 stopni, ale bez przewidywanych mrozów)
- Drugi oprysk, to oprysk olejowy Promanalem w stężeniu 2% lub Treolem w stężeniu 1,5 %.
Oprysk ten wykonuje się z chwilą gdy na dworze temperatury powietrza oscylują w granicach 8-12 *C i najczęściej przypada to na pierwszą połowę kwietnia."
Sadziłam w ubiegłym roku, więc one jeszcze niewielkie, ale poszukam w komputerze. Z tym, że dzisiaj ani jutro mogę nie zdążyć. W razie czego dam Ci znać