Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Gardener27 15:21, 05 lip 2014

Napia napisał(a)
Jednoroczna, ale pojęcia nie mam, co to jest? W tle begonia

Mi to wygląda na Plumbago auriculata ołownik uszkowaty
hanka_andrus 15:31, 05 lip 2014

Kochani,pelargonie po prostu się upiekły. Na parapetach było napewno wyżej niż 50 stopni. U mnie dostały taką dawke żaru, że tylko liście na czubku łodyg są normalne. Nie miałam głowy do tych doniczek. Te co stały na dole bakonu, są normalne,
Gardener27 15:54, 05 lip 2014

hanka_andrus napisał(a)
Kochani,pelargonie po prostu się upiekły. Na parapetach było napewno wyżej niż 50 stopni. U mnie dostały taką dawke żaru, że tylko liście na czubku łodyg są normalne. Nie miałam głowy do tych doniczek. Te co stały na dole bakonu, są normalne,

Haniu może masz rację Było zimno a później nagle przyszła fala upałów i od tamtej pory coraz gorzej z nimi
Napia 19:21, 05 lip 2014

Gardener27 napisał(a)

Mi to wygląda na Plumbago auriculata ołownik uszkowaty

Dzięki Przemku pani na rynku mówiła, że to roślina jednoroczna?, do sadzenia w skrzynkach, bo ma zwisające, przewieszające się pędy posadziłam ją w ziemi, żeby trochę przykryła ten smutek na rabacie
Napia 19:26, 05 lip 2014

hanka_andrus napisał(a)

Haniu, u mnie pelargonie wiszą w skrzynkach pod szerokim okapem. Owszem, słońca jest tam sporo, ale temperatury zawsze są tam niższe niż na przykład na trawniku. Staram się je też regularnie podlewać, tak że na brak wilgoci nie powinny narzekać ale może nagłe skoki temperatur, zimne noce i gorące dni je wykończyły
Pozdrawiam serdecznie
asiach 22:43, 05 lip 2014

Przyszłam, nadgoniłam i juz wszystko wiem
U mnie pelargonie w tym roku (poza 3 różowymi) jakość kiepsko. Minęło 1,5 m-ca a one nie reuszają. Podlewam i nawóz daję a one nic
Może macie racje zimne noce było i tu może tkwi problem. Ale może jeszcze się poprawią - do jesieni jest jeszcze sporo czasu
Tymczasem pa

P.s. Kolorowo u Ciebie jak zawsze
agatanowa 22:54, 05 lip 2014

Napia napisał(a)

Na mojej róży żadnych śladów, po prostu zaczęła usychać.
Kibicuję Twojej, żeby się podniosła i odżyła. Próbowałaś ją czymś opryskać?
Na razie nie zauważyłam pleśni na pelargoniach, ale będę je bacznie obserwować
Miłego weekendu

Agnieszka, ja tak miałam ze swoją Lovely Fairy, zaczęły powoli obumierać i nie było sposobu. Myślę, że ją przenawoziłam - powinnam była zmienić jej ziemię lub przesadzić, może by w innym miejscu odżyła.

A może to było zamieranie pędów róż? Nie wiem. Wtedy chyba trzeba interwencyjnie pryskać.

Swoją Queen powinnam rzeczywiście jak najszybciej opryskać, zresztą resztę też, bo znów mają liszki i/lub mszyce. Ale dziś nie dałam rady, może jutro. Tyle że ja staram się niechemią.
agatanowa 22:56, 05 lip 2014

Napia napisał(a)
Zaczynają kwitnąć kosmosy

zazdroszczę
agatanowa 22:57, 05 lip 2014

Napia napisał(a)
Coś różowego?

to najprawdziwsza firletka kwiecista, będziesz z niej zadowolona: kwitnie obficie i bardzo długo
ModraSowa 01:02, 06 lip 2014

A do tego ta firletka się rozsiewa dość mocno, więc szybko będzie jej więcej.
Aga, przemiłej niedzieli