Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Poppy 22:38, 13 maj 2019

ryska napisał(a)
Kochane ślicznie Wam dziękuję za pomoc.
Każdą roślinkę polecaną rozważyłam pod kątem wysokości i terminu kwitnienia.
Brałam pod uwagę Wasze doświadczenia i przeprowadziłam analizę oczekiwań wśród rodziny (ja mam 50% udziałów w wyborze )

Wygrały: Serduszka różowa okazała - Dicentra spectabilis i Farbownik lazurowy Anchusa - Azurea Loddon Royalist

Zabiorę z tamtego miejsca kilkadziesiąt cebul czosnku Red Mohican (wsadzę pomiędzy stipy i orlaya) i kilkanaście cebul szachownicy perskich (nie zakwitły w tym roku, wykopię, posadzę w sierpniu ale nie w grupie tylko pojedynczo z innymi cebulowymi (coś na wzór pewnego zdjęcia z wątku o Keukenhof)
Jeszcze raz bardzo dziękuję, miłego dnia dla Was

Super, oba wybory mi sie podobaja. A serduszka pozniej znika, wiec dasz rade dosadzic cos jeszcze.
Ale tych jednorocznych nie odpuszczaj, zwlaszcza, ze sie same siejea

Geum masz sliczne, ja mam na liscie, obok TWojego cosmopolitana, jeszcze mei tai

Reniu, mam pytanie, bo przyuwazylam, ze masz sciane w ogrodzie, mozesz mi powiedziec z ktorej strony swiata, pi razy drzwi jak wysoka jest, i jak ogarneliscie sam fakt, ze jest? Tam masz oczko wodne, prawda? Nie znam jeszcze wiekszosci ogrodow na formum, na biezaco zagladam tu i tam, ale historycznie mam sporo do nadrobienia!
Nallar 14:25, 14 maj 2019

Renatko, czekam na meldunek w sprawie dębolistnej.
Wstawiłam fotkę mamusi.
ryska 17:51, 14 maj 2019

Poppy napisał(a)

Super, oba wybory mi sie podobaja. A serduszka pozniej znika, wiec dasz rade dosadzic cos jeszcze.
Ale tych jednorocznych nie odpuszczaj, zwlaszcza, ze sie same siejea

Geum masz sliczne, ja mam na liscie, obok TWojego cosmopolitana, jeszcze mei tai

Reniu, mam pytanie, bo przyuwazylam, ze masz sciane w ogrodzie, mozesz mi powiedziec z ktorej strony swiata, pi razy drzwi jak wysoka jest, i jak ogarneliscie sam fakt, ze jest? Tam masz oczko wodne, prawda? Nie znam jeszcze wiekszosci ogrodow na formum, na biezaco zagladam tu i tam, ale historycznie mam sporo do nadrobienia!

Bo tam będzie farbownik i dwie serduszki (biała i różowa )
Więcej się nie zmieści. Z każdej strony róże a one przecież z roku na rok są większe.
Jednoroczne zapisałam, póki co w stipach i orlayach rosną ostróżeczki jednoroczne. Trochę przewyższają te pierwsze i rodzinka pyta czy to aby nie jakieś chwasty, bo dziwnie wygląda. Temat rozwojowy

Ścian to ci u mnie dostatek ale pewnie interesuje Cię ta, gdzie posadziłam 5 clematisów Krakowiak. Mamy dom i budynki gospodarcze w granicy. Pomiędzy jednym a drugim stworzyła się wnęka i to jest mój kącik wypoczynkowy. Jako, że to ściana sąsiada to druty pod clematisy mam rozciągnięte pomiędzy tymi budynkami. Wysokość ściany to jakieś 3 metry. Pod ścianą betonowa donica 1mx4m z clematisami i różami plus kuklik.
Oczko z potoczkiem jest na ścianie od budynków gospodarczych. Tutaj mam puszczony bluszcz i wiciokrzew zaostrzony.
Fotkę zaraz dołączę z telefonu.

ryska 17:53, 14 maj 2019

ryska 17:58, 14 maj 2019

Nallar napisał(a)
Renatko, czekam na meldunek w sprawie dębolistnej.
Wstawiłam fotkę mamusi.

Żyje ale stoi w miejscu
Nallar 18:09, 14 maj 2019

Nie wygląda dobrze. Co z nią?
Wygląda jakby na etapie puszczania liści zmarzła.
ryska 18:17, 14 maj 2019

Nie wiem co robić. Zdrapałam jeden pączek, jest zielony pod skórką.
Ale coś nie gra, może wymienić pod tym patykiem ziemię? Nie mam gdzie jej przesadzić.
Nallar 18:41, 14 maj 2019

ryska napisał(a)
Nie wiem co robić. Zdrapałam jeden pączek, jest zielony pod skórką.
Ale coś nie gra, może wymienić pod tym patykiem ziemię? Nie mam gdzie jej przesadzić.

Wsadziłaby ją do donicy i zabrała do ciepełka. Szybko okaże się czy ma zamiar się zebrać.
ryska 18:52, 14 maj 2019

Jak już wyszłam na ten deszcz zrobić zdjęcia dębolistnej to przy okazji zahaczyłam o to, co rośnie i cieszy obok niej.
Bratek samosiejka w hostach.

Tawułki "Color Flash Lime"

ryska 19:04, 14 maj 2019

Bukszpanów nie cięłam wczesną wiosną, czekają na czerwiec