Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

alinak 23:17, 30 sty 2012

słyszałam też że niektórzy wysiewają nasiona host . czy ktoś ma takie taksony z siewu . ciekawam , bo też posiałam i podlewam , ale cicho -sza nic nie wychodzi
finka 23:18, 30 sty 2012

nie próbowałam, szkoda chyba czasu....
alinak 23:21, 30 sty 2012

no w sumie to tez tak uważam , ale ktoś mnie zachęcił że może wyjść zupełnie nowe cudo
Sebek 23:27, 30 sty 2012

Raz kupiłem nasiona i ani jedno nie wzeszło. Jednak wiem, że nawet jeśli wysiejesz z jakiejś kolorowej to większość siewek jest po prostu zwyczajnie zielona - cudem jest trafienie czegoś innego.

Hosty uwielbiam - możemy się wymienić
malgocha1960 06:58, 31 sty 2012

Alinko,ja dostałam w ubiegłym roku od Agness paczkę nasio,niby było tam sto sztuk,trzeba wysiać w lutym w domu,potem popikować, w maju na dwór z rozsadnikiem w zaciszne miejsce i w sierpniu na stałe miejsce.W ten sposób miałam około 20 malutkich sadzonek tylko nie wiem czy przetrwają zimę.Spytaj Wandzię ona na bank ma ogrom host z takiego siewu,w tej chwili piekne dorodne kepy.Ja jesienią zebrałam nasionka z jednej swojej hosty,bo tylko jedna mi je wytworzyła,będę znowu siała.
alinak 14:37, 31 sty 2012

no właśnie to u Wandy widziałam te hosty z siewu . ja już się gubię w tych wątkach. zrobiłam dzisiaj rekonesans po ogrodzie . okryłam resztę roślin , bo mrozy zapowiadają się miłosierne .

znowu muszę was pomęczyć pytaniami , bo planuję zrobić zupełnie nową rabatę zakończoną wgłębnikiem umieszczonym pod brzozą . zastanawiam się czy nie będzie lepiej założyć nowego wątku. ale na razie fotki miejsca i projekt rabaty

proporcje w ogóle nie zachowane , ale chodzi o tę rabatę zakończoną kołem, przy którym będzie brzoza . w rogu działki planuje wykopać drugie oczko , które będzie właściwie dla zwierząt .zupełnie dzike,ale do rzeczy

tak wygląda miejsce , gdzie ma być rabata zakończona wgłębnikiem . nie ma tam nic oprócz widocznej brzozy pod która ma być wgłębnik i na początku rabaty posadzona jest Glediczja trójcierniowa. jak się dobrze przyglądniecie to nawet wydeptałam przykładowe granice rabaty, te grube ślady

Sebek 19:23, 31 sty 2012

Noo kształt mi się podoba - co byś tam chciała na niej mieć ?
Gardenarium 20:23, 31 sty 2012

Mnie się też podoba, do budowy i umocnienia wgłębnika użyj podobnego materiału jaki już masz w ogrodzie. A jaką średnicę koła planujesz?

Instagram Ogrodowiska
magnolia 09:22, 01 lut 2012

Hej.
Będziesz obniżać poziom tego wgłębnika? To wtedy nie wiem jak zniesie to brzoza. One są dość wrażliwe na zmiany poziomów wokół siebie.
Ja bym jeszcze wokół wgłębnika dodała pas zieleni, od świerka do brzozy, albo jeszcze dalej, żeby był otulony roślinami.
Elfik 10:54, 01 lut 2012

Alinko, już myślałam, że ze mną jest coś nie ten-tego , a Ty tytuł wątku zmieniłaś! To ujęcie potęgi klasztoru z poziomu Twojego ogrodu jest przepiękne! Przebrnęłam z zachwytem przez ten Twój ogrodowy busz i trwam w omdleniu z zachwytu... Ależ Ty masz rozmach! I tyle jeszcze możliwości ze względu na ogrom miejsca... Nie dziwię się, że Twoje rośliny wszystkie tak cudne, tak dorodne, skoro całe rabaty masz z kompostu. No i przetwarzasz go z nadzwyczajną elegancją... Coś źle się czuję, Alinko... Im więcej oglądam ogrodów, im więcej mam cudownych przykładów – jak i co – to jakoś coraz bardziej się uwsteczniam, i nie wiem, jak przerobić swoje rabatki, żeby osiągnąć chociaż namiastkę tego, co widzę u Was... No po prostu cud-miód! A ponieważ udzielasz się wszechstronnie w wielu innych dziedzinach, zainteresowałam się ostropestem, muszę go dołączyć do mojej diety.
Wychodzę pomalutku..., zachwycona jestem... Pozdrawiam serdecznie!