Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Milka 13:01, 07 lis 2012

Współczuję straty, wiem jak boli!
proponuję daglezję, albo jodłę kalifornijską
magnolia 11:11, 09 lis 2012

alinak napisał(a)
jutro czeka mnie poważna praca w ogrodzie . muszę usunąć połamaną sosnę . nawet nie wiecie jak mi szkoda tego drzewa . miałam łzy w oczach jak zobaczyłam je połamane po opadach śniegu . no ale jest nowe miejsce na nasadzenia .
no i przerzucanie kompostu ...ale tu mam już pomocnika .

mam prośbę o pomoc . co byście zaproponowali zamiast sosny, której już teoretycznie nie ma

zamiast tej po lewej?
Znów Ci spróbuję powciskać grujecznika ( pamietam że wciskałam, ale chyba nie zdecydowałas się na niego). Tego zwykłego- świeża zieleń latem, a jesienią kolory, wiosną znów różowawe unerwienie. Sliczne liście, nie da bardzo głębokiego cienia.
Albo klon czerwony Red Sunset

Co do daglezji- dziewczyny czy wiecie jaki to potwór rośnie? Szybko rośnie, szeroko, ale potem suszy jak wściekła. U mojej mamy rosła taka 2metrowa, kiedy kupili działkę 40 lat temu. Teraz ma szerokość korony dobre 12metrów, a pod nią i wokół niej nic nie chce rosnąć, za to jest masa igieł i pylasta ziemia. daglezje dla mnie są tylko do duużych przestrzeni żeby zajeły dużo miejsca i żeby patrzeć na nie z daleka ( wyjątkiem może jest Danusia, jej ogród i jej regularne , precyzyjne strzyżenia)
EPODLAS 11:16, 09 lis 2012

A mnie kiedyś ktoś chciała podarować daglezje. Chyba miałam nosa, że jej nie wzięłam. Zawaliła by mi całą działkę. Ale jak rośnie na dużej przestrzeni - jest piękna.
vita 21:46, 09 lis 2012

Witaj Alinko Grujecznik, który poleca Magnolia były OK, ważne, aby drzewko było atrakcyjne dłużej niż kilka tygodni w roku. Chciałam Ci podrzucić pomysł z magnolią (nomen omen), wiosną miałabyś efektowny akcent w ogrodzie, za jakiś czas. Tak zupełnie ta sosna padła? Ja swojej, po ciężkich przejściach nie wycięłam.
Sebek 21:50, 09 lis 2012

To ta sosna poszła??? O rany

A czy ja Cię mogłem dziś widzieć w Wadowicach koło 8 rano??
Mala_Mi 22:36, 09 lis 2012

Obrazkami Red Sunset w realu służę
alinak 17:54, 11 lis 2012

witam dziewczyny . bardzo dziękuje za rady . nie uwierzycie , ale drzewo stoi dalej i trudno nam się zdecydować na jego wycięcie . mam jednak świadomość że taka marna korona , która zostanie po obcięciu dolnych gałęzi będzie tylko straszyć . jutro jednak spróbujemy obciąć najpierw dolne konary i zobaczymy jak to będzie wyglądało . warunek - musiałabym na drabinie na wiosnę obszczykiwać przyrosty żeby ją trochę zagęścić..

IRENKO-
daglezja----- byłaby tam jak najbardziej odpowiednia , bowiem to miejsce jest osią widokową a jest oddalone od tarasu ok 70. m. sosna i tak tam wytworzyła martwą strefę .

MAGNOLIO
grujecznik bardzo mi się podoba , ale on ma taką koronę że schowałby mi się za widoczną z boku brzozą i koniec z atrakcyjnością .klona czerwonego już jednego dużego mam . teraz kupiłam drugiego na miejsce wiąza górskiego , który mi na wiosnę wypadł. trzeci byłby przesadą

WIKTORIO
magnolia zdecydowanie za mała na tę oś widokową , to musi być wielkie drzewo i szybko urosnąć

SEBEK
o mało nie popłakałam się ze złości .a co do poranka w Wadowicach to chyba mnie pomyliłeś - nie byłam tam .
ANIU < BOŻENKO

pozdrawiam i dzięki za odwiedzinki

monteverde 18:25, 11 lis 2012

Ala a tulipanowiec?
alinak 18:31, 11 lis 2012

też już mam
alinak 18:33, 11 lis 2012

klon Red sunset

Tulipanowiec