Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

kraania 21:03, 05 kwi 2013

kaisog1 napisał(a)
Marzenko juz Ci odpisuję....

Moim zdaniem Kuba absolutnie nie dorósł emocjonalnie do szkoły. Poza tym widziałam jak jest "przygotowana" szkoła do której Kuba miał by pójść.... to jest żenada... Sala jest malutka, w piwnicy tuż koło szatni. Nie mają się gdzie przebrać na zajęcia ruchowe. Gdy o to zapytałam powiedziano mi że w szatni!
Poza tym jest duże prawdopodobieństwo, że grupa będzie 40 osobowa... a dlaczego? A dlatego, że rocznik 2007 ma wybór. Góra 20 % tych dzieci trafi do szkół, reszta pójdzie z rocznikiem 2008, w którym był wyż demograficzny, i to nie są małe różnice w liczbach... Czyli w sumie do szkoły w 2014 zostaną posłane 2 roczniki na raz. Państwo polikwidowało szkoły... gdzie oni te dzieci upchną? W jakich warunkach będą się uczyć? Jak oni to sobie wyobrażają???
Poza tym jaka będzie różnica wiekowa w klasach..... nawet 23 miesiące... Poza tym są badania i o tym wie ME (ponieważ te statystyki wykonywała instytucja podległa ME), że wyniki sześciolatków są bardzo słabe. Mogłabym jeszcze dziesiątki argumentów przytoczyć...
Generalnie dla mnie ta reforma to porażka!

Przerażające jest to, że nagle praktycznie dwa roczniki będą chodzić do szkoły. Przepełnione klasy a potem rywalizacja, żeby się dostać do gimnazjum czy na studia.
Ale mimo wszystko to nie jest dla mnie powód, żeby posyłać Oskara wcześniej do szkoły. Nie widzę żadnego uzasadnienia dlaczego nagle rok młodsze dzieci mają przyswoić w takim samym stopniu ten sam materiał. Bo test w 6 klasie jest taki sam dla wszystkich.
kaisog1 22:40, 05 kwi 2013

Ania mało, że klasy przepełnione to pewnie nauczanie będzie sie odbywać na trzy zmiany o dzieci ze szkół będą wychodziły o 19.... mnie to ręce opadają.... Najlepsze jest to, że mnie nie przeszkadzało to, że dzieciaki pójdą wczesniej do szkoły.... bo się tym nie interesowałam. Jak zaczęłam czytać, dociekać dowiadywać się i rozmawiać z rodzicami, którzy puścili dzieci swoje wcześniej do szkoły to zmieniłam zupełnie zdanie....

Najlepsze jest to, że Państwo próbuje nakłonić rodziców do posłania dzieci przez podnoszenie cen za przedszkola i mało tego dają porównania.... w przedszkolu zapłacisz 230 a w szkole tylko 30... no to jest robienie z ludzi idiotów...
kaisog1 22:43, 05 kwi 2013

....no ale nie o tym chciałam...

Czy ktoś z Was wysiewał może jeżówkę kiedyś???? Pytam bo posiałam swoją, tzn w jednej doniczce Magnusa a w drugiej miks... i w tej drugiej jakbym miała dwie inne rośliny. Jedne sa identyczne jak Magnusy, w sensie liście właściwie mają takie trochę owalne a drugie mają liście wąskie i strzeliste. Myślicie, że to może świadczyć o kolorze? Odmianie?
barbara_kraj... 22:52, 05 kwi 2013

Jeśli posiałaś mix, to będziesz miała różne rośliny, które mogą się liśćmi różnić

Edit: dopisuję, że cały elaborat u siebie napisałam, a tu zupełnie o co innego chodziło
kaisog1 23:14, 05 kwi 2013

Basienko czytałam własnie u Ciebie i bardzo Ci dziękuję Ja swoje zebrałam ale nie stratyfikowałam i wzeszły lepiej niż te kupne Pewnie, że rosliny najlepiej kiełkuja i rosną w "naturalnym" środowisku ale ja pewnie bym je wypieliła dlatego musiałam zebrać

No właśnie te liście inne mnie zdziwiły I się zastanawiam czy będą tylko dwa różne kolory
monteverde 23:21, 05 kwi 2013

Jak Cię dorwę to posadzę na ususzonych główkach jeżówek, Gosieńko
kaisog1 23:21, 05 kwi 2013

hehhehehe Ania no co ja mogę
kaisog1 17:38, 07 kwi 2013

Dobra skoro jeszcze nikt mnie nie udusił to pokarzę, że wiosna się zaczyna

Krokusy za 2,99 i osłonki za 0,59, wszystko w Auchanie

kaisog1 17:46, 07 kwi 2013

I dzisiejsze zakupy, które wprowadziły mnie w osłupienie..... pojechaliśmy do LM ale obok był Auchan. Wlazłam do działu "ogrod" , który był na zewnątrz i na samym końcu, gdzieś w rogu stała paleta. Pawel krzyczy do mnie "patrz hortensje puściły", mówię, "no pewnie bo to ogrodowe to od dołu puszczają bo góra przemarzła", a Paweł ale tu same przemarznięte".... podchodzę bliżej i patrzę, że sa ogrodowe, i owszem ale pod spodem jakieś takie znajome etykiety... Patrzę a to Limelighty.... patrzę cenę 14 zl. Pomyślałam eeee pewnie zmarzły na kamień ale przyglądam się i widze, że są drobniutkie i zielone pączusie. Na prawdę trzeba się było przyjrzeć mocno. Poza tym były niektóre gałązki otarte a te otarcia były zielone Tak więc stałam się posiadaczką sporych LM w niskiej cenie Zakupiłam tez róże rabatowe po 2 zl

an_tre 17:54, 07 kwi 2013

Ale nadarzyła ci się okazja super zakupy
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies