Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;)

Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;)

anna_p_k 12:09, 05 maj 2015

kolejne prace w ogrodzie, tworzę rabatke po drugiej stronie wzdłuż wejścia do domu
Efffa 12:13, 05 maj 2015

to na kiju , to co to?
anna_p_k 12:19, 05 maj 2015

szmaragd a w głąb przy ogrodzeniu skrzynka gazowa
anna_p_k 12:33, 05 maj 2015

Mam taki plan co do tej rabatki na ten rok bo na kolejny to ciut inny będę ją wówczas wydłużać

kółka zielone to obwódki z bukszpana w środek żurawka marmolade i tulipany w jasnym kolorze, wzdłuż chodnika żurawka pomiędzy obwódkami jak mierzyłam to niby je dobrze wsadziłam na rysunku nachodzą na obwódki. Na łuku będę wsadzać co roku jakieś kwiatki jednoroczne w tym roku "śmierdziuszki" które były wysiane przez dzieci w przedszkolu i je pielęgnowały aż do weekendu majowego dostałam gratis więc posadziłam

w przyszłym roku wydłużyłabym ją i od chodnika posadziłabym (pomarańczowe kółka) żurawki marmolade za nią trzy kule bukszpanu między nimi jakąś trawę gatunek bliżej mi nie znany na tę chwilę a te linie, kreski bordowe to miejsce na jednoroczne kwiatki
kasia_w 11:16, 06 maj 2015

Witaj Aniu
Masz piękną działkę, ale też dużo pracy przed Tobą. bardzo ciekawa jestem skarpy w lecie, jak już wszystko urośnie, będzie pięknie. Mi tez lawendy wymarzają (kilka), choć u nas cieplej. Ale to chyba zależy także od odmiany.
Bardzo podoba mi się zestawienie kolorystyczne z przodu domu- żórawki i tulipany- pomarańcze z jakiegoś powodu mało na ogrodowisku popularne, a przecież takie piękneładnie wyglądałyby także w kontraście z jakąś fioletowa rośliną. Osobiście na tej rabacie wyrzuciłabym ten czarny owal pod żórawkami, a zostawiłabym tylko biały żwirek. Ale to moje widzimisię a ogród jest twój
IzaK 11:51, 06 maj 2015

Ania idziesz jak burza...
ja niby wczoraj sadziłam, ale jakiś mam zastój, a może i doła... sama nie wiem...
ale cieszę się, że TY działasz... super się zapowiada...

moja lawenda też w jednym miejscu odbija, w drugim pod klonem coś marnie rusza... widocznie to nie miejsce dla niej
anna_p_k 11:55, 06 maj 2015

o Witaj Kasia a właśnie na jesień mam zamair ciut zmienić tę własnie rabatkę z przodu, tulipany pójdą wzdłuż żurawek może uda mi się dokupić takie same żeby było ich wiecej, hiacyny pójda w inne mijece (może gdzies na skarpę) bo to kolor róż którego hmm nie bardzo chciałam w tym miejscu, chcę też zmienić miejsce naryzom ale jeszcze nie wiem gdzie... o lawendę też sie obawiam te nasz podkarpackie zimy ale zobaczymy na wiosnę co mi zostanie fiolet bedę pomału też wprowadzać na skarpę ale nie wszystko odrazu a co do kory to wiesz pierwotnie był plan tylko kamyczków ale te żurawki później zmieniają kolor i niestety zlewały mi się z kamyczkami próbowałam tego we wrześniu brzydko wyglądało żurawki gubiły się w kamyczku były w zbliżonym kolorze
anna_p_k 11:59, 06 maj 2015

jaką trawę można tu wsadzić? chodzi mi o taką co również w zimie w miarę sie prezentuje bo to rabatka na froncie

IzaK 12:00, 06 maj 2015

może coś z turzyc? Ja ostatnio posadziła Ice Dance... ładna jest...
anna_p_k 12:01, 06 maj 2015

IzaK napisał(a)
Ania idziesz jak burza...
ja niby wczoraj sadziłam, ale jakiś mam zastój, a może i doła... sama nie wiem...
ale cieszę się, że TY działasz... super się zapowiada...

moja lawenda też w jednym miejscu odbija, w drugim pod klonem coś marnie rusza... widocznie to nie miejsce dla niej

doły to Ty rób w ogródku i wsadzaj roślinki ja w tym roku sadziałam lawendę tak mi się podoba że się skusiałam zobaczę co po pierwszej zimie z niej zostanie kupiłam jej tyle że jeszcze od południa posadziłam więc zmieniłam ciut koncepcje mojej skarpy