Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 18:35, 19 lis 2015

Mira104 napisał(a)
Zdrówka dla córci, i dużo siły dla Ciebie Aniu

Dziękuję

Filomena napisał(a)
Przybiegłam, plany zobaczyłam, ale będzie się działo ! Zdrowia całej Rodzinie życzę

Filomeno, no mam nadzieję, że wreszcie coś się będzie działo. Zdrówko bardzo potrzebne, dziękuję.

Malgosik napisał(a)
Aniu trudne masz zadanie z realizacją tak dużego projektu. Ale pewnie umiesz sobie wyobrazić jego realizację. Jaki tam masz areał?

Małgosiu wyobraźnię to ja mam. A tak na poważnie to coś zaczęło się ruszać dzięki projektowi Asi (asiach) za co jestem jej ogromnie wdzięczna. Jaki mam areał?- 36 arów za drogą plus 20 w części przydomowej (w tym sad, warzywnik i część grilowo-ogniskowa).

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasia 6 arów więcej niż u mnie chciałabyś tyle mieć na prawdę Roboty po łokcie i nim sie skończy to trzeba od nowa zaczynać Dobrze mówię Aniu

Sylwio dobrze prawisz... Jak dostałam w posiadanie tą część za drogą to niestety zrobiłam najgorszą rzecz jaką mogłam- zaczęłam sadzić. I tak na środku całego bałaganu mam rabatę, wkoło jakieś pojedyncze drzewa i trzeba kopać szpadelkiem. Teraz się wkurzyłam i drzewa spędzą kolejną zimę zadołowane, ale chcę przygotować resztę terenu jak powinno być od początku. Jeszcze mam kawałek do szykowania gdzie muszę usunąć samosiejki olchy. Tylko nie wiem czy jeszcze sprzęt da radę wejść, żeby zaorać resztę. Chciałam chociaż obsadzić azaliową w tym roku, ale walczyłam tam z miętą i stwierdziłam że lepiej poczekać. Zobaczę wiosną czy wygrałam.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ania widzę , że plany ostro idą , a pokaż jak tam stawik???

Sylwio plany planami, ale z realizacją gorzej. Przy stawie niestety nic się nie zmieniło. Działam w części "jadalnej"- sadziłam truskawki, ogarnęłam warzywnik i sad. A pogoda nie rozpieszcza i do tego wkurzająco krótki dzień.
Zdjęć stawiku nie mam, to może choć takie?

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 18:38, 19 lis 2015

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 19:31, 19 lis 2015

a skąd ty tą tęczę wytrzasnęłaś?
Pozdrawiam
Kasya 19:34, 19 lis 2015

ale tęcza, ale jarzębinka...
jemioła to u ciebie ?
anka_ 21:45, 19 lis 2015

Toszka napisał(a)
a skąd ty tą tęczę wytrzasnęłaś?
Pozdrawiam

Iwonko to dzisiejsza po burzy, obok była druga ale bardzo słabo widoczna. Cały przekrój meteorologiczny dzisiaj u mnie był- słoneczko, deszcz, burza, grad. I wiatrzysko okropne.
Pozdrawiam.

Kasya napisał(a)
ale tęcza, ale jarzębinka...
jemioła to u ciebie ?

Jemioła u mnie Kasiu. Topole są nią oblepione.
Malgosik 09:27, 20 lis 2015

piękne zdjęcia
jakas nowa trawka, nie znam tej na 2 zdjęciu
co to?
anka_ 09:58, 20 lis 2015

Małgosiu to Schizachyrium scoparium 'The Blues'. Przez duże mrozy które były wcześniej w tym roku się nie wybarwił. Ale kwitnie jak głupi i w słońcu aż świeci. Ciekawe czy coś by wylazło jakbym zabrała nasionka i wysiała?
Kasya 10:02, 20 lis 2015

anka_ napisał(a)

Iwonko to dzisiejsza po burzy, obok była druga ale bardzo słabo widoczna. Cały przekrój meteorologiczny dzisiaj u mnie był- słoneczko, deszcz, burza, grad. I wiatrzysko okropne.
Pozdrawiam.

Jemioła u mnie Kasiu. Topole są nią oblepione.

a wiesz jak łatwo jemiola sie przenosi ?

wystarczy rozgniesc białą kuleczkę i wetrzec sok w zdrową gałąź...i wyrosnie jemioła
kiedys nie wiedzialam
anka_ 10:27, 20 lis 2015

Kasiu u mnie funkcję rozsiewaczy jemioły pełnią ptaki i wszędzie jej pełno. Kiedyś całą zimę była chmara jemiołuszek w pobliżu- od jakiś dwóch lat ich nie widuję.
Za to dzisiaj na jarzębince miałam zmasowany atak kwiczołów.

Malgosik 15:26, 20 lis 2015

anka_ napisał(a)
Małgosiu to Schizachyrium scoparium 'The Blues'. Przez duże mrozy które były wcześniej w tym roku się nie wybarwił. Ale kwitnie jak głupi i w słońcu aż świeci. Ciekawe czy coś by wylazło jakbym zabrała nasionka i wysiała?

tu znalazłam przebarwioną
https://www.google.pl/search?q=Schizachyrium+scoparium+%27The+Blues%27.&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0xdSQmp_JAhVDPRoKHXRqAwYQ_AUIBygB&biw=1600&bih=805#imgrc=xB9TOe0racISzM%3A

nie mam pojęcia czy po wysianiu będzie taka sama trawa
i czy nasiona dojrzały odpowiednio