Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielonym do góry...

Zielonym do góry...

Krakus 09:45, 29 maj 2023

i rabata przed domem..posadiał funkie pod choinka z podziału i kupiłem kilka ale sie okazały tylko gołym korzeniem - tak naciałem sie na allegro. jak znaku nie dadza jeszcze przez tydzień to bede reklamował - odmiana praying hands

Roocika 11:59, 29 maj 2023

Praying Hands to już duże powinny być
Anda 12:10, 29 maj 2023

Krakus napisał(a)
no i powstała nowa rabata...cały czas sie glowie co tu posadzić...

Hej
Moim skromnym zdaniem potrzebne tu jakieś mniejsze drzewo np. jabłonka ozdobna, większy krzew typu świdośliwa. Coś w ten deseń.
Masz dużą przestrzeń bez drzew. Przez to brakuje trzeciego wymiaru.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 13:58, 29 maj 2023

Hejka. Pod sosnami u mnie świetnie się sprawdzają berberysy i tawuły japońskie, między nimi możesz posadzić fiołki też sobie nic z sosny nad sobą nie robią, mam tam też giętki bukietowe. Przed altana na słońcu super jeżówki, rozchodniki, rojniki, floksy szydlaste, rogownica, czyściec. Z wyższych elementów i na wiosenne kwitnienie może kalina, albo tawuła szara.... Na lato jakaś budleja... Na jesień np trawy piórkówki. Kawał dobrej roboty zrobiłeś, a bicepsy jakie będą po tej ilości ton. Fajne zmiany
Krakus 08:22, 30 maj 2023

Anda napisał(a)

Hej
Moim skromnym zdaniem potrzebne tu jakieś mniejsze drzewo np. jabłonka ozdobna, większy krzew typu świdośliwa. Coś w ten deseń.
Masz dużą przestrzeń bez drzew. Przez to brakuje trzeciego wymiaru.

Trzeci wymiar rośnie ... brzozy wzdłuż jednej strony dzialki juz sporo cienia daja...

co do drzew w tym rejonie to mam klika...od lewej Jabłonka Ola , poźniej nie widać ale rośnie klon ... blisko altanki glediczia i na środku ambrowiec...tu gdzie niebieska strzałka był klon strzępiastokory ale nie przeżył.. może coś dorzucę...ale tez jak powstanie scieżka to nowe rabaty miedzy istniejącym kółkiem a ściezką bede planował wiec gdzies drzewo wcisne..

Krakus 08:29, 30 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hejka. Pod sosnami u mnie świetnie się sprawdzają berberysy i tawuły japońskie, między nimi możesz posadzić fiołki też sobie nic z sosny nad sobą nie robią, mam tam też giętki bukietowe. Przed altana na słońcu super jeżówki, rozchodniki, rojniki, floksy szydlaste, rogownica, czyściec. Z wyższych elementów i na wiosenne kwitnienie może kalina, albo tawuła szara.... Na lato jakaś budleja... Na jesień np trawy piórkówki. Kawał dobrej roboty zrobiłeś, a bicepsy jakie będą po tej ilości ton. Fajne zmiany

no dzieki za podpowiedzi...juz cos pokupowałem bo sie zainspirowalem rabatami preriowymi i w ten teseń bede chyba szedł... nie wszystko na tę rabatę ale dorzuce jeszcze rozplenice rozchodniki, jezówki i może werbenę,

tak przy okazji uważasz że można jeszcze dzielić rozplenice ?

co do bicepsów masz racje ale pewnie z własnego doświadczenia wiecie bo tytany pracy jesteście... jedyny plus to 4 kg mniej i troche masy gdzie trzeba
sylwia_slomc... 10:30, 30 maj 2023

No nie jedyny bo przecież ścieżka powstała i rabatka powstaje
Perowskie i mikołajek na mojej ziemi albo słabiutko albo zamierają całkiem. Rudbekie to dobry trop, sadźce w suchych latach więdną. Krwawnicze jakoś sobie radzą choć wolą wilgotne tereny. Kocimiętki pokochałam.
Krakus 10:56, 30 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
No nie jedyny bo przecież ścieżka powstała i rabatka powstaje
Perowskie i mikołajek na mojej ziemi albo słabiutko albo zamierają całkiem. Rudbekie to dobry trop, sadźce w suchych latach więdną. Krwawnicze jakoś sobie radzą choć wolą wilgotne tereny. Kocimiętki pokochałam.

niby blisko siebie mieszkamy ale mi sie wydaje że zgoła rozna warunki panują u nas ...
u mnie wietrzno i płasko -
u Ciebie górka i inne nasłonecznienie...ciężko porównywać...a ja te rośliny wziałem z rabat niby preriowych gdzie sa bezobslugowe i raczej wytrzymałe...zobaczymy juz sie przyzwyczaiłem że niektore rzeczy wypadaja..
sylwia_slomc... 13:38, 30 maj 2023

Na pewno różne, bardziej mi chodzi o to, że raczej gleby na tym terenie są podobne i podobnie wodę trzymają.
Krakus 19:21, 09 cze 2023

Ż się nie podoba z rozplenica na środku...ja tłumaczę że jak reszta urośnie to to będzie najniższe a na razie jest takie nieproporcjonalne..może zamienię na rozchodnika..
Tu gdzie doniczki to jeszcze chce jeżówki stipy i może werbeny..