Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Milka 05:52, 05 gru 2014

Nowe wianki pomysłowe, takie naturalne, ale te świecące bardzo intrygujące. Realizację rabat bylinowych będę podglądać, bo kuszą
Wielka radość widzieć Kropkę
Gardenarium 08:21, 05 gru 2014

Świecące, bo mam do wypróbowania lampki na baterię do zamotania na wianku. Hmm...nie wiem czy to będzie dobre, a może na tym owockowym by było dobrze? Kto to może wiedzieć, Dopóki nie zobaczę, nie wiem.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 09:09, 05 gru 2014

Oczywiście podpatrzę, bo sama pomysłu nie mam.
MiraR 09:43, 05 gru 2014

Mizianko dla Kropki
Podkłady pomysłowe,czekam na dalszy ciąg.A u mnie tyle gałązek poszło do pieca..buuuuu...
Pszczelarnia 10:04, 05 gru 2014

Danusia, umiesz zmotywować do tego tastingu i robótek.
Mala_Mi 10:29, 05 gru 2014

Dziękuję za fajny wątek o naturze porządkowanej ręka człowieka.. czyli coś co mi się podoba w ogrodach najbardziej. Jest to trudny temat, bo zestawienie roślin by na rabacie cały sezon było ładnie, jest bardzo trudne. Byliny maja to do siebie, że krótko są ładne, a potem niestety potrafią bardzo szpecić, rozrastają się w sposób często nieprzewidywalny (jedne za szybko, drugie za wolno, zarówno wszerz jak i wzdłuż). Walczę już z łopatą kolejny rok jak to zrobić, aby było dobrze, wizualnie i w kwesti czasochłonności dbania o rabatę..

Moda na takie ogrody idzie, ale dużo właścicieli jak będzie musiało własnymi łapkami zadbać o taki ogród to sie po prostu podda. Nie podołają by utrzymać takie rabaty w stanie "śliczności". Nie każdy jest miłośnikiem grzebania w ziemi, nie każdy ma zacięcie by uczyć się o bylinach, nie każdy zaakceptuje gorsze okresy bylin...
Moda na naturę to jedno a realia to drugie. Człowiek który pracuje (często więcej niż 8 godzin), posiada dzieci (a tu obowiązków coraz więcej, bo świat staje na głowie), ma dom, chorą mamę, a do pracy jedzie godzinę w jedna stronę, w domu też dba o porządek... może nie mieć ochoty na grzebanie w ogrodzie.

Dlatego myślę, że ogrody formalne, dalej będą miały wzięcie. Estetyka w otoczeniu mniejszym nakładem pracy przeważy modne trendy. Bo o ile kupić modne buty jest łatwo, to zadbać o modny ogród już jest trudno.
Nawet dobrze skomponowany ogród bylinowy wymaga co jakiś czas przesadzania, wycinania i takich tam...
Dlatego fajnie Danusiu że pokazujesz różne ogrody, z trawnikiem i bez, z bylinami i formalne... dzięki temu każdy może znaleźć coś co mu będzie najbardziej odpowiadało.

Lepszy ogród z trawnikiem i tujami niż 100% naturalny ogród czyli teren porośnięty lokalnym zielskiem. Jak widać takei tez maja woje dobre strony, Ty masz gałązki, a ja rwałam wrotycz

Kropka widzę dzielnie już asystuje.... a w zielonym kubraczku bardzo jej do twarzy
Gardenarium 10:45, 05 gru 2014

Aniu, wszystko dokładnie tak ujęłaś jak ja myślę. Dlatego zapotrzebowanie na takie ogrody "pracowite" jest nikłe. Wymagają uwagi, pracy, przesadzania, zmian, a przede wszystkim wiedzy. Tego inwestorzy często nie mają.

Instagram Ogrodowiska
Mala_Mi 11:09, 05 gru 2014

Danusiu ludzie po prostu nie mają czasu.... a jak mają czas to nie mają pieniędzy... a często jednego i drugiego.
To tak jak nikt nie kwestionuje że makaron zrobiony własnoręcznie w dodatku z mąki ekologicznej i jajeczek od kurki karmionej naturalnie jest najlepszy.... tylko.. doba ma 24 godziny.
Buziak wielki za fajny wątek.. zamiast myć okna na zimnicy wolę popatrzeć na fajne inspiracje i kolory do których odliczam czas.. po ostatnim maratonie w pracy obejrzenie fajnych kolorów było super relaksem.
Gardenarium 11:56, 05 gru 2014

Właściciele ogrodów dzielą się na kilka kategorii i w zależności od niej robi się dla nich ogrody. Moim celem jest dopasować ogród i jego styl oraz rośliny do potrzeb i możliwości klienta, a nie do moich własnych jedynie preferencji. No chyba, że ja mam o ogród dbać, więc robię tak, żeby to się zgadzało także w moimi aspiracjami i przekazywało tym samym moją radość rodzinie, dla której ogród tworzę (np. ogród z lustrem).

Te ogrody są bardziej ambitne i pracochłonne, ale tego się nie boję, bo lubię pracę

Inna bajka to ogrodnicy-amatorzy, którzy robią ogród sami, sami decydują i dopasowują do własnych możliwości, tworząc ogród latami, ale to im daje radość tworzenia

Instagram Ogrodowiska
monteverde 12:15, 05 gru 2014

Miło się czyta Twoje i Ani uwagi multitasking jak to Seba nazwał zaowocuje przepięknymi świątecznymi dekoracjami jak co roku z resztą, ciekawa jestem wianka z lampkami wpadnę na efekt końcowy, no i cieszę się że z Kropką lepiej, mój już miesiąc słabo je chodzi i szuka Pana, musimy oboje jakoś to przeżyć pozdrówka Danusiu