Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Marzenaka 22:12, 02 mar 2016

Witaj Karol, poczytałam o tawułach u ciebie, bo mam te same i się własnie zastanawiałam, kiedy ciąć. No to już wiem pozdrawiam.
Karol99 22:38, 02 mar 2016

To super.
Iwk4 23:10, 02 mar 2016

Pikowałeś stipę? I jak wrażenia?
Karol99 23:14, 02 mar 2016

Zacząłem ale okazało się ze jest jeszcze za mała. Jak na razie jestem przerażony.
tulucy 23:15, 02 mar 2016

I ja w weekend będę pewnie ciąć, mam szpaler na przedpłociu mieszany, japońska i nie wiem jaka druga. 15 metrów do przycięcia, ale m mi kupił jakieś nożyce do cięcia elektryczne, będę je testować

Edit: doczytałam i prawdopdobnie mam Goldflame japońską, a ta druga to van Houtte. Kiedyś obfocę.
Mala_Mi 00:09, 03 mar 2016

No Karol.. dwa lata na Forum Zleciało

Zwykłe jeżówki żyją dłużej niż 2-3 lata, a zwykłe to te co się sieje z nasion Moje najstarsze mają już 6 lat,a może i więcej. Zresztą będą się potem same wysiewać i będzie się materiał odmładzał samoczynnie.
Wyfikane odmiany jak nie mają za mokro zima to też długo się trzymają. U mnie zimna i mokra glina to szybko padają Ale i tak je lubię.. i tak będę dokupywać. Nie kupuję kwiatów do domu, nie kupuje popierułek, kometyków , szmatek, butów (tyle co musss)..to mogę kupić kilka jeżówek
Karol99 06:45, 03 mar 2016

tulucy napisał(a)
I ja w weekend będę pewnie ciąć, mam szpaler na przedpłociu mieszany, japońska i nie wiem jaka druga. 15 metrów do przycięcia, ale m mi kupił jakieś nożyce do cięcia elektryczne, będę je testować

Edit: doczytałam i prawdopdobnie mam Goldflame japońską, a ta druga to van Houtte. Kiedyś obfocę.

W takim razie czekam na fotki. W zeszłym roku rozmnozylem sobie trochę tawule van Houtte'a, mimo że to pospolity krzew to bardzo mi się podoba. Nożyce elektryczne to fajna sprawa, praca będzie łatwiejsza i przyjemniejsza.
Karol99 06:47, 03 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)
No Karol.. dwa lata na Forum Zleciało

Zwykłe jeżówki żyją dłużej niż 2-3 lata, a zwykłe to te co się sieje z nasion Moje najstarsze mają już 6 lat,a może i więcej. Zresztą będą się potem same wysiewać i będzie się materiał odmładzał samoczynnie.
Wyfikane odmiany jak nie mają za mokro zima to też długo się trzymają. U mnie zimna i mokra glina to szybko padają Ale i tak je lubię.. i tak będę dokupywać. Nie kupuję kwiatów do domu, nie kupuje popierułek, kometyków , szmatek, butów (tyle co musss)..to mogę kupić kilka jeżówek

Oj tak, zleciało bardzo.

Skoro u Ciebie są juz 6 lat, to jestem dobrej myśli. Tez mam te najzwyklejsze odmiany. To moje pierwsze jeżówki wiec na razie nie chce się bawić w jakieś odmianowe.
AgataP 08:43, 03 mar 2016

Karol99 napisał(a)

W takim razie czekam na fotki. W zeszłym roku rozmnozylem sobie trochę tawule van Houtte'a, mimo że to pospolity krzew to bardzo mi się podoba. Nożyce elektryczne to fajna sprawa, praca będzie łatwiejsza i przyjemniejsza.

I ja mam kilka tawuł, odmian nie znam, bo to krzaczki kupione z działką.
Ale mam podobną do van Houtt`a ale to chyba tawuła Grefsheim`a.
Strzygę ją po kwitnieniu na kulkę, podobnie jak i różowe Mają się świetnie, jedna mają już po 15 lat a inne i chyba ze 20
AgataP 08:44, 03 mar 2016

Karol99 napisał(a)

Oj tak, zleciało bardzo.

Skoro u Ciebie są juz 6 lat, to jestem dobrej myśli. Tez mam te najzwyklejsze odmiany. To moje pierwsze jeżówki wiec na razie nie chce się bawić w jakieś odmianowe.

I ja tez mam zwykłe jeżówki, są bardziej trwałe i ściągają więcej motyli.
Posadziłam je w tamtym roku z trzcinnikiem K.F w placach. Liczę że po 2-3 latach będzie ta para ładnie wyglądać