Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

mirkaka 07:17, 11 maj 2018

Ewa, kupiłaś wszystkie które są u mnie, one nigdy u mnie nie przemarzały
Teraz są pewnie piękniejsze odmiany, jak ta u Kindzi, Schneepearle, zawsze można jeszcze dokupić.
Tylko jeśli chcesz żeby dobrze rosły to wymień ziemię na całej górce, na gł. 40-50 cm .Zrób jakiś ogranicznik żeby woda nie uciekała, a pod wielkokwiatowe też wymień , koniecznie, bo widziałam jaką masz tam glinę, wymień co najmniej po 1m2 na każdą !!! i odsuń je trochę od tych tui bo wypiją im każdą wodę, albo oddziel je od tui folią na głębokości ok 40 cm.
Kup wory ziemi do rododendronów, nie torf, natnij każdą bryłę korzeniową na krzyż od dołu na gł 1/2 - 1/3 doniczki, rozłóż je delikatnie na płasko. Nie dodawaj domieszki swojej ziemi, masz straszną glinę, wiem, ja mam taką samą. Moje rosną tylko w tej kupowanej i wyściółkowane są korą. Bogdzia nie zaleca ściółkowania, ja natomiast zawsze ściółkowałam, bardzo cieniutko, ale jednak. Zaszczep je mikoryzą. Pilnuj wilgotności
Powodzenia
Ewa777 10:23, 11 maj 2018

Bogdzia napisał(a)
Poza jednym ładne krzaczki. Taka młoda azalia moze miec nieco inny kolor niz duży krzak, spokojnie poczekaj przynajmniej rok.

Bogdziu, czyli mówisz, żeby nie reklamować? Bo właśnie chciałam to zrobić. Kolor tej Soir de Paris jest raczej morelowy niż różowy.

Azalie prawie ładne Kermesina Alba strasznie wybujała, a kupiłam jej 4 krzaczki.
Ewa777 10:33, 11 maj 2018

mirkaka napisał(a)
Ewa, kupiłaś wszystkie które są u mnie, one nigdy u mnie nie przemarzały
Teraz są pewnie piękniejsze odmiany, jak ta u Kindzi, Schneepearle, zawsze można jeszcze dokupić.
Tylko jeśli chcesz żeby dobrze rosły to wymień ziemię na całej górce, na gł. 40-50 cm .Zrób jakiś ogranicznik żeby woda nie uciekała, a pod wielkokwiatowe też wymień , koniecznie, bo widziałam jaką masz tam glinę, wymień co najmniej po 1m2 na każdą !!! i odsuń je trochę od tych tui bo wypiją im każdą wodę, albo oddziel je od tui folią na głębokości ok 40 cm.
Kup wory ziemi do rododendronów, nie torf, natnij każdą bryłę korzeniową na krzyż od dołu na gł 1/2 - 1/3 doniczki, rozłóż je delikatnie na płasko. Nie dodawaj domieszki swojej ziemi, masz straszną glinę, wiem, ja mam taką samą. Moje rosną tylko w tej kupowanej i wyściółkowane są korą. Bogdzia nie zaleca ściółkowania, ja natomiast zawsze ściółkowałam, bardzo cieniutko, ale jednak. Zaszczep je mikoryzą. Pilnuj wilgotności
Powodzenia

Mireczko, mam wszystkie takie jak Twoje, bo zrobiłam z listy, które mi polecałaś Schneepearle zamówiłam, ale pan do mnie zadzwonił, że w tym roku im padły, więc zmieniłam na Albę.
Dziękuję Ci bardzo za wszystkie rady, będą bardzo przydatne. Na szczęście sadzimy azalie na górce, która była zrobiona z samej kupnej ziemi. Na razie kupiłam 6 worków ziemi do rododendronów, ale jak będzie trzeba to jeszcze dokupię Dobrze, że przypomniałaś o mikoryzie
Jakiś ogranicznik od tuj by się przydał i to na całej długości płotu. Muszę coś wymyślić. Chyba że masz już jakieś pomysły z czego zrobić taki ogranicznik.
Ewa777 14:51, 11 maj 2018

Jestem zachwycona tulipanami Angelique

Ewa777 15:01, 11 maj 2018

Zaczynają kwitnąć rododendrony Mam ich tylko 4 w ogrodzie, z piątym musiałam się pożegnać w tym roku.

Ewa777 15:11, 11 maj 2018

Percy Wiseman

A ten lada dzień się otworzy

Ewa777 15:20, 11 maj 2018

Posadziłam już obwódki z begonii

Tulipany czerwone.

malgorzata_s... 20:13, 11 maj 2018

Ewciu nie najgorsze sadzonki. Przytniesz i będą ok Tulipany rewelacyjne i obwódka też
Mirella 20:59, 12 maj 2018

Śliczny widoczek w lustrze, Azalie cukiereczki, mam jedną i chciałabym więcej ale...,podziwiam ogród.
Kasik 21:09, 12 maj 2018

Jaka różnica w kwitnieniu Ewcia- Mój Percy Wiseman już u schyłku. Begonie w ziemi- moje jeszcze u ogrodnika
Jestem w tyle.
Pięknie u Ciebie i ten porządeczek.