Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 09:32, 15 maj 2018

Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, jeszcze tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7741-moj-azyl-na-wichrowym-wzgorzu?page=187#post_8

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3898-maly-ogrodek-za-i-przed-zabudowa-szeregowa-nicol21?page=435#post_4

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7481-ogrod-malej-mi-2017?page=352#post_8

Dziękuję Ci, Iwonko za wszystkie linki. Do niektórych już zajrzałam, resztę doczytam. Jestem przerażona, ze tak szybko do nas dotarła ta ćma.
Ewa777 12:59, 15 maj 2018

To teraz coś przyjemnego.

Moje donice w tym roku

Ewa777 13:00, 15 maj 2018

Te duże donice obłażą mi z farby. Ma ktoś pomysł jak je odnowić?
Ewa777 13:09, 15 maj 2018

Skrzynki na okanach w tym roku z pelargoniami angielskimi. Dwie są takie:

A jedna z trawkami:

Kwitną już konwalie

Ewa777 13:17, 15 maj 2018

Rododendrony
NN

Catawbiense grandiflorum

Percy Wiseman

13:28, 15 maj 2018
Ewo na ćme pryskałam decis ...ze 2 tygodnie temu moze 3 ? cos takiego w niedziele była powtórka ...bo jeszcze mszyce zazatakowały mi róze .....duzo mszyc i mrówek w tym roku.

mrówki zabiły mi kocimietke walkers low ...zrobily sobie w niej mrowisko znaczy w 2szt ..a mam wszystkich 4 ...i prawie uschła ...ma moze ze dwa liscie na krzyż
Ewa777 14:03, 15 maj 2018

eee_taam napisał(a)
Ewo na ćme pryskałam decis ...ze 2 tygodnie temu moze 3 ? cos takiego w niedziele była powtórka ...bo jeszcze mszyce zazatakowały mi róze .....duzo mszyc i mrówek w tym roku.

mrówki zabiły mi kocimietke walkers low ...zrobily sobie w niej mrowisko znaczy w 2szt ..a mam wszystkich 4 ...i prawie uschła ...ma moze ze dwa liscie na krzyż

U mnie mrówek też jest bardzo dużo. Właściwie wszędzie są. Nie wiem jakie są na nie sposoby ekologiczne. Sypię niestety proszek na nie.

Mszyc też trochę mam, ale stosuję sposób Andy, tzn. w rękawicach gniotę mszyce na roślinie, a potem silnym strumieniem wody spłukuję. Na drugi dzień nie ma już mszyc.

Ćma mnie dobiła. Chociaż pocieszam się tym, że była tylko na jednym małym bukszpanie. Decis - zapisuję
malgorzata_s... 14:06, 15 maj 2018

Ewcia donice pomalowałabym farbą kredową Annie Sloan.Wszystko nią odnawiam i uwielbiam Pryskaj mospilanem i nie martw się padną paskudy
Rh szybko nadrabiają kwitnienie do moich
14:19, 15 maj 2018
Ewa777 napisał(a)

U mnie mrówek też jest bardzo dużo. Właściwie wszędzie są. Nie wiem jakie są na nie sposoby ekologiczne. Sypię niestety proszek na nie.

Mszyc też trochę mam, ale stosuję sposób Andy, tzn. w rękawicach gniotę mszyce na roślinie, a potem silnym strumieniem wody spłukuję. Na drugi dzień nie ma już mszyc.

Ćma mnie dobiła. Chociaż pocieszam się tym, że była tylko na jednym małym bukszpanie. Decis - zapisuję

juz proszek na mszyce mam wrazenie nie skutkuje ...bo tez proszkuje ile wlezie ...bo co zrobic ...jeszcze mi do domu wlazły i tłuke na potege wraz z wietrzonymi pomidorami ...cos strasznego.

ja ez nie jestem za chemią ale spósob ekologiczny na mszyce moze i dobry ..ale u mnie obsiadły tez naparstnice ...te czarne pieronice...i nie zgnieciesz na naparstnicach ...zwlaszcza ze mam ich duzo....a co ciekawsze kupiłam sobie ten gotowy spraj na mszyce żeby nie rozrabuac tej chemi i dorażnie spryskac cos tam ...i na te czarne mszyce na naparsnicach nie zadziałał wcale...decis za godzine wyczyscił wszystkie.

juz zbieram i zgniatam te pomarańczowe robaczki co sie pokaały mi na szachownicach jaj czarnych juz naniosly ...a potem beda na liliach ...i na nie nie ma chemii ...ylko trzeba recznie ....żeby to wszystko wyzbierac to doby brakuje
Iwk4 21:14, 15 maj 2018

Ewa777 napisał(a)

Ewuniu, lepszy jest Mospilan, bo systemiczny, działa długofalowo, Decis tylko przez 2 dni chroni roślinki...
Mospilan niszczy też opuchlaki, mszyce i wszystko dziadostwo. Ja dziś pryskałam róże, bo bruzdownica pędówka niektóre zaatakowała, bardzo wybiórczo.... Przy okazji opryskałam bukszpany, tyle, ile starczyło roztworu.

Co do donic, polecam zeszlifować i pomalować farbą akrylową. Kasia pewnie bardziej dokładnie ci doradzi