Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

asiak 21:14, 14 maj 2018

Ewa777 napisał(a)
Ratunku! Dziś przy podlewaniu znalazłam taka plagę na jednym małym bukszpanie. Tyle gąsienic z jednego krzaczka. Reszta bukszpanów czysta. Czym popryskać bukszpany? Czym tego zaatakowanego popryskać (podejrzewam, że jeszcze coś na nim się wykluje, bo pełno małych kuleczek na nim - jakby jajeczka)? A czym inne profilaktycznie?

Ojoj... ja się nie znam
Moje bukszpany też słabiutkie, ale nie przejmuję się nimi. Albo będą rosły, albo się pożegnamy
Mirella 21:21, 14 maj 2018

Paskudne, jutro sprawdzę swoje bukszpany, Mała Mi pisała coś o pułapkach feromonowych, zerknij do niej.
Katkak 21:28, 14 maj 2018

Ewa777 napisał(a)
Ratunku! Dziś przy podlewaniu znalazłam taka plagę na jednym małym bukszpanie. Tyle gąsienic z jednego krzaczka. Reszta bukszpanów czysta. Czym popryskać bukszpany? Czym tego zaatakowanego popryskać (podejrzewam, że jeszcze coś na nim się wykluje, bo pełno małych kuleczek na nim - jakby jajeczka)? A czym inne profilaktycznie?

Ewcia a może to ta ćma bukszpanowa? zapytaj Małej Mi, bo Ona z tym walczyła.
malgorzata_s... 21:43, 14 maj 2018

Kurcze to chyba ta ćma bukszpanowa. Zbieranie, pułapki feromonowe i leć do Małej Mi.
Trzymam kciuki.
Iwk4 21:50, 14 maj 2018

Ewuniu, wygląda na ćmę bukszpanową
Tu zobacz:
https://www.facebook.com/search/str/%C4%87ma+bukszpanowa/keywords_search

Marzenka i Mała Mi stosowały Mospilan, ale w podwójnym stężeniu. I chyba powtarzały.
Ćma
Iwk4 22:10, 14 maj 2018

Ewuniu, jeszcze tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7741-moj-azyl-na-wichrowym-wzgorzu?page=187#post_8

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3898-maly-ogrodek-za-i-przed-zabudowa-szeregowa-nicol21?page=435#post_4

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7481-ogrod-malej-mi-2017?page=352#post_8
Ewa777 22:39, 14 maj 2018

Dzięki dziewczyny za wszystkie wiadomości. To niestety ta ćma bukszpanowa. Czytam całe popołudnie informacje o tym jak ją zwalczyć. Pułapki na samce już zamówiłam. Z tego bukszpana wybrałam ręcznie wszystkie gąsienice. Resztę krzaczków obejrzałam dokładnie i nic nie znalazłam. Trzeba być jednak czujnym, więc będę sprawdzała systematycznie. Co za zaraza!

Ewa777 09:07, 15 maj 2018

asiak napisał(a)

Ojoj... ja się nie znam
Moje bukszpany też słabiutkie, ale nie przejmuję się nimi. Albo będą rosły, albo się pożegnamy

Ja mam szpaler z bukszpanu przed domem, który ma 13 lat. Szkoda by było, żeby go zjadły Liczę na to, że to jest ten rodzaj, który im nie smakuje, bo ma grubsze listki.
Ewa777 09:08, 15 maj 2018

Mirella napisał(a)
Paskudne, jutro sprawdzę swoje bukszpany, Mała Mi pisała coś o pułapkach feromonowych, zerknij do niej.

Pułapki zamówiłam już wczoraj, po przeczytaniu wątku o tej ćmie na naszym Ogrodowisku. Do Małej Mi muszę zajrzeć. Może ma jeszcze jakieś sposoby na tego szkodnika.
Ewa777 09:11, 15 maj 2018

Katkak napisał(a)

Ewcia a może to ta ćma bukszpanowa? zapytaj Małej Mi, bo Ona z tym walczyła.

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kurcze to chyba ta ćma bukszpanowa. Zbieranie, pułapki feromonowe i leć do Małej Mi.
Trzymam kciuki.

Niestety to ta ćma.
Zobacz Gosiu, jeszcze tydzień temu chwaliłaś, że tak ładnie mi rosną bukszpany. Masakra. Trochę się załamałam.
Od 4 lat walczę z opuchlakami, a teraz jeszcze ta ćma