Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Roocika 14:18, 12 lip 2023

Zwykłe odbijają od korzenia a ta dała radę. Zwyke też dołowałam ale w ubiegłym sezonie nie zdążyłam. Wszystkie posadziłam wiosną do ziemi, ciekawa jestem jak przetrwają kolejną zimę. Mam nadzieję, że zdążą się przekorzenić
Wafel 22:40, 12 lip 2023

Ewo, powiedz mi jak przygotowujesz ziemię pod jeżówki i jak je potem nawozisz? Ja mam takie jedno miejsce w ogrodzie, gdzie byliny łapią grzyba astry, przetacznik, odmianowe jeżówki. Niby nie jest tam jakoś wilgotno, ale jest to miejsce bardzo nagrzewające się i chyba słabo przewiewne stąd kłopoty. Chcę jeszcze raz spróbować z jeżówkami, może uda się z mniej wymyślnymi odmianami. Mam jeżówki po drugiej stronie ogródka i tam jest im dobrze, glebę mam piaszczysto-gliniastą. Może ja za dużo podlewam
Dorota321 21:03, 13 lip 2023

Ewa777 napisał(a)

Dorotko, z 4 Heidi Klum jakie mam dwie zbudowały fajny krzaczek, a dwie słabują. Nie wiem od czego to zależy. To samo stanowisko, to samo traktowanie, a różny rozwój.
Też mam tak z różami. Mam 3 Eden rose, dwie rosną i kwitną, a trzecia ma jeden lichy pęd sięgający 30 cm. Dodam, że rośnie tam już czwarty rok. Nie chcę jej przesadzać, bo tam mi pasuje żeby rosła, albo zaakceptuje warunki i towarzystwo, albo padnie.
Agatorek 21:46, 13 lip 2023

Ale u Ciebie jeszcze piękne róże. U mnie już przekwitają, przez te upały chyba.
Heidi klum jest śliczna

Zakupy też fajne!
Ewa777 00:50, 14 lip 2023

Roocika napisał(a)
Zwykłe odbijają od korzenia a ta dała radę. Zwyke też dołowałam ale w ubiegłym sezonie nie zdążyłam. Wszystkie posadziłam wiosną do ziemi, ciekawa jestem jak przetrwają kolejną zimę. Mam nadzieję, że zdążą się przekorzenić

Myślę, że dobrze się zadomowią przed zimą, ale młode hortensje powinnaś okrywać agrowłókniną na zimę, żeby chronić przed przymrozkami. Wtedy będzie pewne, że zakwitną w przyszłym roku. Chyba, ze wszystkie masz kwitnące na tegorocznych pędach, to wtedy nie musisz się martwić okrywaniem.
Ewa777 00:52, 14 lip 2023

Wafel napisał(a)
Ewo, powiedz mi jak przygotowujesz ziemię pod jeżówki i jak je potem nawozisz? Ja mam takie jedno miejsce w ogrodzie, gdzie byliny łapią grzyba astry, przetacznik, odmianowe jeżówki. Niby nie jest tam jakoś wilgotno, ale jest to miejsce bardzo nagrzewające się i chyba słabo przewiewne stąd kłopoty. Chcę jeszcze raz spróbować z jeżówkami, może uda się z mniej wymyślnymi odmianami. Mam jeżówki po drugiej stronie ogródka i tam jest im dobrze, glebę mam piaszczysto-gliniastą. Może ja za dużo podlewam

Nie przygotowuję specjalnej ziemi przy sadzeniu jeżówek. Sadzę je do mojej ziemi i niczego nie dodaję. Moja ziemia ma podloże gliniaste.
Wafel 09:10, 14 lip 2023

Ok. Dzięki za odpowiedź, to sadzę może akurat jeżowkom będzie tam dobrze. Różowy przetacznik jakiś chorowity bez porównania z niebieskim, nie lubię kłopotliwych roślin (;
Ewa777 22:52, 14 lip 2023

Dorota321 napisał(a)
Też mam tak z różami. Mam 3 Eden rose, dwie rosną i kwitną, a trzecia ma jeden lichy pęd sięgający 30 cm. Dodam, że rośnie tam już czwarty rok. Nie chcę jej przesadzać, bo tam mi pasuje żeby rosła, albo zaakceptuje warunki i towarzystwo, albo padnie.

Mimo, że piszesz o problemach z różami, to jednak mnie pocieszyłaś, bo myślałam, że tylko u mnie tak się dzieje. Byłam pewna, że u Ciebie wszystkie róże rosną zdrowo Z moich 4 Garden of Roses żadna nie wygląda jak Twoja.
Ewa777 22:54, 14 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Ale u Ciebie jeszcze piękne róże. U mnie już przekwitają, przez te upały chyba.
Heidi klum jest śliczna

Zakupy też fajne!

U mnie wszystkie rośliny są trochę spóźnione w porównaniu z południem i centrum Polski. Róże też. Teraz mają najlepszy czas kwitnienia

Z zakupów bardzo się cieszę. Wszystkie jeżówki zapączkowane
Ewa777 22:56, 14 lip 2023

Wafel napisał(a)
Ok. Dzięki za odpowiedź, to sadzę może akurat jeżowkom będzie tam dobrze. Różowy przetacznik jakiś chorowity bez porównania z niebieskim, nie lubię kłopotliwych roślin (;

Myślę, że te świeżo kupione rośliny są napakowane nawozami przed sprzedażą, więc lepiej nic im nie dodawać. Jedynie jak masz wątpliwości, co do jakości swojej ziemi, to możesz dodać kompostu lub kupnej ziemi kwiatowej.