Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 09:55, 03 mar 2026

ewsyg napisał(a)
Ja też kupiłam cyklamena i te informacje są dla mnie cenne.

Ewa, Ty masz krwawnika kichawca jak dobrze pamiętam. Ja w tamtym roku posadzić kila z własnego siewu. Jestem zaskoczona jakie długie pędy podziemne wypuszcza. Czy on u Ciebie jest inwazyjny ?

Mam krwawnika kichawca i u mnie nie rozrasta się, chociaż bym chciała, żeby było go więcej. Jak na razie mam tyle, ile posadziłam.
Ewa777 09:59, 03 mar 2026

Niestety też u siebie zauważyłam pleśń pośniegową na trawniku i pod ambrowcem oraz jabłonką. Wydawało mi się, ze to śnieg, ale gdy przyjrzałam się bliżej, okazało się, że to pleśń. Masie jakieś pomysły co z tym robić i kiedy?
Drugie moje pytanie, czy zaczynacie jakieś opryski drzew i krzewów?
TAR 12:17, 03 mar 2026

Tez mama plesn posniegowa. My wygrabiamy a jak jest sucho robimy wertykulacje. Mozesz jakims preparatem grzybobojczym psiknac. Ja nie psikam, wystarczajace jest wygrabienie tego, trawnik szybko sie regeneruje
Ewa777 14:42, 03 mar 2026

TAR napisał(a)
Tez mama plesn posniegowa. My wygrabiamy a jak jest sucho robimy wertykulacje. Mozesz jakims preparatem grzybobojczym psiknac. Ja sie psikam wystarczajace jest wygrabienie tego, trawnik szybko sie regeneruje

My co roku robimy wertykulację. Skoro piszesz, że to wystarczy, to też nie bedę niczym opryskiwała. Zastanawiam się nad ta pleśnięą pod ambrowcem i jabłonką. Ona jest pewnie na opadłych liściach, więc jak je zbiorę, to może też to wystarczy.
Ewa777 15:27, 03 mar 2026

Hura! Mam pierwsze zdjęcia "kwiatowe" z ogrodu 2026!

Ewa777 15:29, 03 mar 2026

TAR 16:08, 03 mar 2026

Moje cebulki podobnie Pod ambrowcem mozesz polac jakims previcurem albo mikstura czosnkowa opsiukac ziemie. Juz one pomoga. Moze rozgrzeb troszke ziemie pazurkami by napowietrzyc.
Wafel 17:01, 03 mar 2026

Fajniutko już u ciebie, u mnie tak mokro, że nie da się chodzić, z daleka widzę liście szafirków i trochę liści krokusów . Ja mam za mokro na grabienie, pleśń z trawnika zdjęłam taką miotłą ogrodową, reszta zabiegów jak obeschnie.
Czy powinnam już odgarnąć kopczyki ziemi wokół róż? Boję się, że za mokro mogą mieć.
Joku 18:51, 03 mar 2026

Ja ograniczyłam się do wygrabienia trawnika, mam nadzieję że to wystarczy.
Przypomniałaś mi o opryskach, W zasadzie nie stosuję ale w zeszłym roku moja raczkująca czereśnia miała jakąś chorobę więc postanowiłam prysnąć miedzianem na choroby grzybowe. Hania Gruszka zawsze robi taki oprysk. Potraktuję też miedzianem róże i piwonie. Oby na chęciach się nie skończyło.

Asiu, nie wiem czy już rozgarniać kopczyki bo tego nie robię. Może trochę odgarnij?
Ewa777 09:08, 04 mar 2026

TAR napisał(a)
Moje cebulki podobnie Pod ambrowcem mozesz polac jakims previcurem albo mikstura czosnkowa opsiukac ziemie. Juz one pomoga. Moze rozgrzeb troszke ziemie pazurkami by napowietrzyc.

Najbliższy wolny czas, gdy mogę zająć się ogrodem, to sobota. Mam nadzieję, że do tego czasu trochę przeschnie ziemia. Na początek zbiorę liście spod drzew. Pomysł z miksturą czosnkową jest bardzo dobry, bo naturalny. Napowietrzenie ziemi też się przyda.