Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 10:06, 02 mar 2026

TAR napisał(a)

Bulwy sa caloroczne, nie wykopuje. To sa cyklameny wieloletnie. Moge dac ci namiar to sobie kupisz do ogrodu. Moje juz wystawiły liscie.

To prześlij mi. One potrzebują w miarę suchego miejsca pewnie. Trudno będzie takie u mnie znaleźć.
TAR 12:14, 02 mar 2026

Cien, połcien, wilgotna ale przepuszczalna gleba.
U mnie długo wschodzily przez zle stanowisko, trzymalam je w cieple a musza byc w chlodzie i cieniu by ruszyly, najlepiej od razu do gleby. Jesienia byly kwiaty.Dosc dlugo ruszaja pierwszym razem wiec nie ma co sie zrażac.
Joku 17:33, 02 mar 2026

Ewa, szukaj miejsca dla cyklamenów najlepiej gdzieś pod krzaczkiem blisko brzegu rabaty bo to są drobiażdżki (liście ok. 5cm wysokości, z kwiatkami jakieś 10 cm). Ten okaz który masz w domu to gigant w porównaniu z ogrodowymi odmianami ale on raczej nie przezimuje pozostawiony na rabacie. Lubią zasadową ziemię i tak jak napisała Tarcia przepuszczalną. Na kilka miesięcy zanikają, pozostaje puste miejsce.
mirkaka 18:18, 02 mar 2026

Ewa777 napisał(a)

Fajnie byłoby tam pojechać jeszcze raz w innej porze roku. na przykład, gdy hortensje są w pełni kwitnienia. Byłam tam 5 dni i nie wszystko zobaczyłam, więc chętnie wrócę. Bardzo smakowały mi potrawy portugalskie i owoce

Madera faktycznie dość popularna na O
My zamierzamy pojechać w kwietniu,
patrząc na ogrodówki, to powiem Ci że jak na takie warunki pogodowe i temperaturowe to mają wyjątkowo mało kwiatów w tych szpalerach, nasze ogrodówki kwitną obficiej
TAR 20:33, 02 mar 2026

Jola dobrze pisze. Choc u moich listki byly caly sezon.
ewsyg 20:47, 02 mar 2026

Ja też kupiłam cyklamena i te informacje są dla mnie cenne.

Ewa, Ty masz krwawnika kichawca jak dobrze pamiętam. Ja w tamtym roku posadzić kila z własnego siewu. Jestem zaskoczona jakie długie pędy podziemne wypuszcza. Czy on u Ciebie jest inwazyjny ?
Joku 21:12, 02 mar 2026

Moje cyklameny gubią na jakiś czas listki. Ale ich jest kilka gatunków więc możliwe że któryś trzyma liście przez cały sezon.
ewsyg 21:14, 02 mar 2026

One chyba wszystkie gubią liście, ale mnie to nie przeszkadza, tylko żeby o nich pamiętać gdzie posadzone.
Ewa777 09:50, 03 mar 2026

Aniu i Jolu, bardzo Wam dziękuję za cenne rady. Już myślę nad miejscem dla cyklamenów.
Ewa777 09:53, 03 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Madera faktycznie dość popularna na O
My zamierzamy pojechać w kwietniu,
patrząc na ogrodówki, to powiem Ci że jak na takie warunki pogodowe i temperaturowe to mają wyjątkowo mało kwiatów w tych szpalerach, nasze ogrodówki kwitną obficiej

Mireczko, pamiętaj, że te zdjęcia były robione 20 listopada. Uważam, że bardzo ładnie wyglądały o tej porze roku. W sezonie na pewno są ładniejsze