Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 12:21, 16 cze 2026

zawitka napisał(a)
Pospacerowałam po twoim ogrodzie .Widać w nim sekator ogrodniczki --lubię to. Piekne są te poduchy azalii jap. Też zrobiłam eksperyment i podcięłam jedną iii wyjechałam ale widzę że warto wcześniej ciąć i mnie w tym utwierdziłaś .mam z nimi jeszcze jeden kłopot ale to u siebie. Zajrzyj di mnie to może mi podpowiesz co to jest.

Zaraz do Ciebie zajrzę zobaczyć, co to za kłopot.
Joku 18:58, 16 cze 2026

Kocimiętka chyba łatwo się ukorzenia. Nie próbowałam bo u mnie sieje się wszędzie. Spróbuj z kępy odłamać jak najbliżej ziemi jakiś pęd i sprawdź czy nie odłamał się z korzonkami. Jeżeli tak do doniczki albo do ziemi i tylko czekać aż urośnie.
mirkaka 06:02, 17 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Mi te kocimiętki z hakone też się bardzo podobają. Wyszło mi to zestawienie. Zastanawiam się, czy w po drugiej stronie nie powtórzyć tej kolorystyki. Niestety nie znam nazwy tej kocimiętki, a chciałabym właśnie taką niską i do tego, żeby nie przyciągała kotów.

Hakonki za chwilę się rozrosną i pożrą tę niską kocimiętkę, może lepiej tam radziłaby sobie ta wysoka, chociaż widzę że hakonkę masz posadzoną dość rzadko, więc kocimiętka mogłaby rosnąć między nią. U mnie do niskiej mój kot łazi i ją podjada, do wysokiej walkers low nie, póki co
Ewa777 11:30, 17 cze 2026

Joku napisał(a)
Kocimiętka chyba łatwo się ukorzenia. Nie próbowałam bo u mnie sieje się wszędzie. Spróbuj z kępy odłamać jak najbliżej ziemi jakiś pęd i sprawdź czy nie odłamał się z korzonkami. Jeżeli tak do doniczki albo do ziemi i tylko czekać aż urośnie.

Jolu, dzięki za przypomnienie Widziałam fajny filmik naszej Danusi jak rozmnożyć kocimiętki i zapomniałam o nim. Ale to chyba trzeba będzie z tym poczekać do wiosny. Sadzonki trzeba pobierać, gdy roślina jeszcze nie kwitnie.
Ewa777 11:35, 17 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Hakonki za chwilę się rozrosną i pożrą tę niską kocimiętkę, może lepiej tam radziłaby sobie ta wysoka, chociaż widzę że hakonkę masz posadzoną dość rzadko, więc kocimiętka mogłaby rosnąć między nią. U mnie do niskiej mój kot łazi i ją podjada, do wysokiej walkers low nie, póki co

Może tak być, że hakonki mi pożrą kocimiętki. Hakonki są posadzone rzadko, bo między nimi rosą jeszcze ostrokrzewy karbowanolistne.
Może powinnam pomyśleć o wyższej kocimiętce. Czy Twoja Walkers Low stoi sztywno, czy się pokłada?
mirkaka 11:59, 17 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Może tak być, że hakonki mi pożrą kocimiętki. Hakonki są posadzone rzadko, bo między nimi rosą jeszcze ostrokrzewy karbowanolistne.
Może powinnam pomyśleć o wyższej kocimiętce. Czy Twoja Walkers Low stoi sztywno, czy się pokłada?

Trochę stoi, trochę się pokłada
Zobacz u mnie zdjęcie str 1202
Ewa777 12:26, 17 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Trochę stoi, trochę się pokłada
Zobacz u mnie zdjęcie str 1202

Tego pokładania trochę się obawiam, bo tam rosną róże. Chciałabym, żeby miały "oddech".
Mirka, co robisz z Maruną po przekwitnięciu?