Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Lukasz2013 22:53, 25 kwi 2015

Super spotkanko było.
szemusia 22:57, 25 kwi 2015

To dziś dzień spotkaniowy
Pięknymi roslinkami oczy nacieszyłyście
Rench 23:03, 25 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)
Dziś chciałam posadzić magnolię Genie (sprowadzana z Holandii). Przed posadzeniem postanowiłam zajrzeć jej w korzenie, czy nie ma nieproszonych osobników. Znalazłam takie robaczki - białe, długości 1cm, z kilkoma nóżkami. Gdy nie chodzą, to są zwinięte w "ślimaczka". Co to może być? Czy to jakiś szkodnik? Magnolię wsadziłam z powrotem do donicy. I nie wiem, co teraz zrobić.

Spotkanie fantastyczne,jak wszystkie nasze spotkania bywają
Ale jestem pełna podziwu,że przyszło ci do głowy grzebać w korzeniach tej magnolii

Opowiedz mi jeszcze o tej ananasowej mięcie, bardzo mnie intrygują te nowomodne odmiany ananasowa,truskawkowa,czekoladowa....czy one naprawdę tak pachną ?
malgorzata_s... 23:04, 25 kwi 2015

Fajnie was zobaczyć To raczej nie opuchlak ale pewno też nic dobrego. Poszukaj w wątku ze szkodnikami może tam są podpowiedzi co robić. Buziaki
ela_z 06:38, 26 kwi 2015

Spotkanie super nam się udało Szkoda że musiałam wcześniej wracać:/ CO w Kowalach pozytywnie mnie zaskoczyło . Gienia w rozkwicie piękna. Co do robaków to niestety nie pomoge Pozdrawiam
gierczusia 09:07, 26 kwi 2015

Ooooo ja Coę a to jakieś szaleństwo nie dam rady nadrobić , nie ma szans ale fotki ze spotkania pooglądałam, zakupy clematisowe...ajjjjjj, szallejesz Kobitko . Poczytałam ,że kupiłaś jaramilę według mnie to zdecydowanie najlepszy nawóz trawnikowy . Na robaki w magnolii popatrzałam ze współczuciem..te robale to normalnie jak plagi egipskie

Buziole
JoannaP 10:36, 26 kwi 2015

Ubolewam że nie było mnie na spodkaniu

Duże to centrum ogrodowe zakupy fajne

W roku w ogrodzie Witold Czuksanow mówił że magnolia Leonard Messel jednego roku miała 30 pare kwiatów a następnego roku ponad 140 o ile dobrze pamiętam
Genie też piękna
Ja w swoim starym ogrodzie nam magnolie Susan 10 letnia właśnie zaczyna kwitnąć
anabuko1 10:43, 26 kwi 2015

Ewo witaj!!
Aż zazdroszczę wam tych targów, tych roślin, oglądania,podziwiania i nowych zakupów.
I najbardziej waszego spotkania.
Niestety ja nie mogłam.Wcześniejsze plany,zobowiązania....
Może jeszcze kiedyś będzie spotkanie wasze??Może mi się uda was zobaczyć na żywo i porozmawiać na zielone tematy ))
Magnolia Genie cudna , tak szeroka.Inna.Naprawdę piękna)
Pozdrawiam niedzielnie
Ewa777 11:14, 26 kwi 2015

Już wiem, kochani, co zrobić z robaczkami, które znalazłam w korzeniach magnolii, bo odpisał mi Waldek na wątku o szkodnikach i chorobach magnolii

waldek727 napisał(a)
1/10 szklanki mydła potasowego (20ml) wymieszaj z 1/10 denaturatu. Całość wlej do 1l gorącej wody. Po wymieszaniu ostudź do temperatury pokojowej i przelej do wiadra. Zanurz bryłę korzeniową w roztworze na ok 30 min. Po tym czasie roślinę bez obaw można posadzić do gleby obficie ją podlewając.
Podane wartości można oczywiście zwielokrotnić w zależności od wielkości systemu korzeniowego.

Ewa777 11:16, 26 kwi 2015

Lukasz2013 napisał(a)
No na bank szkodnik. Trzeba wytępić ja dzisiaj na ogrodzię zabiłem kilka opuchlaków!!!

Łukasz, a znalazłeś larwy, czy już dorosłe osobniki? Bo nie wiem, czy już zacząć wieczorno-nocne polowania