Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 16:28, 12 cze 2016

Anda napisał(a)
Piękne masz piwonie Tez mam piwonie Sarah Bernhardt. Twoja wyglada tak samo

Piwonie też mi się bardzo podobają, ale myślałam, że z roku na rok będę miały więcej gałązek i kwiatów. Trochę mnie to rozczarowało.

Listki tej róży wyglądają tak. Nie wiem, co jej dolega, czy czego jej brakuje. Mirka zwróciła uwagę na to, że gałązka ma takie brązowe zabarwienie, co może świadczyć, że lekko zmarzła. Co ciekawe - listki na innych gałązkach są zdrowe i ciemnozielone.

Jeżeli ktoś wie, jak pomóc mojej róży, to proszę o radę
Ewa777 16:36, 12 cze 2016

Malgosik napisał(a)
piwonie masz zabójczo piękne
masz jakąś technikę cięcia róży piennych?
bo moja wypuszcza jedne dłuższe a drugie krótsze pędy kwiatowe
przyginałam ją tej zimy do gleby i kopczykowałam

moje Rh starsze piętro też mają takie jak Twoje
Jednak lato było suche i upalne, podlewałam, ale mogło dojść do przesuszenia
miałam też słabsze kwitnienie

Róże pienne po zimie tnę nisko, po przekwitnięciu też dość nisko. Jeżeli zostawi się je długie, to mogą się połamać na wietrze. Tnę tak, żeby kolejna gałązka rosła na zewnątrz.
Ewa777 16:47, 12 cze 2016

GorAna napisał(a)
Ewciu, nie spędzam dużo czasu na forum i dopiero dzisiaj odwiedzam Twój wątek.
Co za wspaniałe spotkanie miałyście!!!
Super się Was ogląda
Pozdrawiam serdecznie

U mnie też krucho z czasem, a w najbliższe 2 tygodnie będzie jeszcze gorzej
Spotkanie było udane i myślę, że kolejne też takie będą

Wczoraj kupiliśmy berberysy Adniration i przedłużyliśmy obwódkę. Teraz rabata z ambrowcami wygląda tak.
Ewa777 16:54, 12 cze 2016

Gardener27 napisał(a)
Ewo świetne spotkanie i fantastyczni goście
Róże masz każdego roku piękne a te kompozycje w donicach wręcz z katalogu
Mój rh też choruje W tamtym sezonie nie podlewałem w czasie suszy jak należy i teraz mam Trzymam kciuki za Twój okaz

Dziękuję Przemku za wszystkie miłe słowa Już się martwiłam, ze o mnie zapomniałeś Jeżeli chodzi o spotkanie, to najbliższe będzie u Kindzi w Pszczynie, to chyba nie daleko od Ciebie. Wybierasz się?

Rodorendrony i inne rośliny mocno podlewałam przez całe lato. Nie wiem, czy to może być przyczyna, bo kwitł bardzo obficie (co widać na zdjęciach). Rododendrony, którym brakowało wody latem, słabo kwitną. Chyba że się mylę.

Teraz pokażę moją rabatę rododendronowo-hortensjową z obwódką begoniową Chyba będzie ładnie.

Ewa777 16:58, 12 cze 2016

Taki ewenement - Genie ma pąki kwiatowe Wiosną kwitła a teraz ma takie dwa malutkie

Bonica przywieziona z południa Polski cała w kwiatach Już w ziemi

Anda 18:02, 12 cze 2016

Ewa777 napisał(a)

Piwonie też mi się bardzo podobają, ale myślałam, że z roku na rok będę miały więcej gałązek i kwiatów. Trochę mnie to rozczarowało.

Listki tej róży wyglądają tak. Nie wiem, co jej dolega, czy czego jej brakuje. Mirka zwróciła uwagę na to, że gałązka ma takie brązowe zabarwienie, co może świadczyć, że lekko zmarzła. Co ciekawe - listki na innych gałązkach są zdrowe i ciemnozielone.

Jeżeli ktoś wie, jak pomóc mojej róży, to proszę o radę

Moje piwonie (oprócz jednej) są co roku większe i mają więcej kwiatów. Zwłaszcza ta podlewana gnojówką z pokrzywy i wzmacniana kompostem jest w tym roku duża i ma więcej kwiatów.

Co do róży to porównałam fotki z opisem i zdjęciami choroby mozaikowej róż w książce Woessnera i są bardzo podobne. To jest wirus. Przenoszony jest poprzez owady, ręce i narzędzia, np. nożyce. Jeśli to jest rzeczywiście to, to polecane jest albo wycięcie uszkodzonych gałęzi albo i nawet usunięcie i spalenie całej rośliny.

Po polsku nie znalazłam zbyt dużo, więc tu trochę zdjęć ze stron niemieckich

https://www.google.de/search?q=rosenmosaikvirus&rlz=1C9BKJA_enDE658DE659&hl=de&prmd=mivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjDy4P566LNAhUKiywKHdwaAK8Q_AUICCgC&biw=1024&bih=653&dpr=2
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 18:28, 12 cze 2016

Piwonie muszę potraktować w takim razie tak jak Ty Mam gnojówkę z pokrzyw i kompost

Zmartwiłaś mnie tym wirusem. Rzeczywiście wygląda na to, że to ten wirus
Cała gałązkę utnę i będę obserwować. Jak będzie się dalej przenosił, to usunę całą roślinkę. A tak ładnie mi zakwitła na wiosnę.
Anda 18:37, 12 cze 2016

Ewa777 napisał(a)
Piwonie muszę potraktować w takim razie tak jak Ty Mam gnojówkę z pokrzyw i kompost

Zmartwiłaś mnie tym wirusem. Rzeczywiście wygląda na to, że to ten wirus
Cała gałązkę utnę i będę obserwować. Jak będzie się dalej przenosił, to usunę całą roślinkę. A tak ładnie mi zakwitła na wiosnę.

Czy to jest naprawdę ten wirus, można stwierdzić z całą pewnością tylko w laboratorium. Więc rzeczywiście najlepiej zrobisz jak usuniesz gałąź i będziesz obserwować. Może to jakieś inne przyczyny. Trzymam kciuki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 18:48, 12 cze 2016

Ewciu, to wygląda jak na tym zdjęciu
http://images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.bayergarden.no%2F~%2Fmedia%2FNO-Norway%2FProblems%2FRosenmosaikvirus.ashx%253Fh%253D399%2526w%253D400%2526useCustomFunctions%253D1%2526centerCrop%253D1&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.bayergarden.no%2FPlantedoktor%2FProblems%2Fr%2FRosemosaikkvirus-Prydvekster-i-hagen-Roser&h=399&w=400&tbnid=fbh20d5P21IPdM%3A&docid=TmnNI2_m31oy9M&hl=de&ei=bohdV6eYPIPsUo_MjJAB&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=807&page=1&start=0&ndsp=30&ved=0ahUKEwinh76Y76LNAhUDthQKHQ8mAxIQMwg4KA0wDQ&bih=731&biw=1536

Więc to raczej pewne Wyczytałam na stronach polskich, że wirus może być przenoszony przez mszyce! Co roku walczę z mszycami

Jak znajdziesz jakieś dobre rady, jak się pozbyć tego wirusa, to daj znać
Anda 19:00, 12 cze 2016

Na tego wirusa nie ma lekarstwa. Jeśli będzie przybywać takich liści to powinnaś spalić roślinę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies