Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Moniq 16:22, 14 paź 2016

Ewa777 napisał(a)

Hej Dominiko
Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem na okrywanie róż piennych jest przysypanie ich ziemią. Tu masz filmik instruktażowy jak to zrobić

https://www.youtube.com/watch?v=liH1kDUI4Ig

Ja nigdy tak nie robiłam. Poza tym moje róże mają tak grube pnie, że obawiam się, że mogłabym je złamać. My robimy "cukierek", czyli związujemy agrowłókninę na pniu pod szczepieniem. Do środka wrzucamy słomę lub miałką korę lub torf ( z zależności co mam). Następnie zawiązuję górę agrowłókniny. Potem jeszcze opatulam matą słomianą całą roślinę. Wszystkie te czynności dokonuję dopiero wtedy, gdy wiem, że będzie przymrozek.
W ubiegłym roku udało mi się kupić takie ozdobne osłony, więc nawet wprowadziłam trochę humoru do ogrodu

Ewcia okrycia pewnie z włókniną przezabawne.
Co róż szczepionych miałam chyba ze trzy lata po rząd, ale co roku nowe, wymarzały niestety. Nigdy natomiast tak nie zakopywałam.
Jakoś w końcu zrażałam sie. Chociaż przyznamy ze co roku latem trenuje moja słaba silna wole
Ewa777 16:43, 14 paź 2016

LyraBea napisał(a)
Cześć Ewcia. Z telefonu zaglądam do Ciebie regularnie, bo Twój ogród jest jednym z moich ulubionych, dopiero teraz usiadłam jak człowiekj na chwilę przy komputerze. Miło się czyta o swoich wypocinach ogrodowych u Ciebie. Co do spotkania kolejnego i w większym gronie oraz objazdówce po pomorskich ogrodomaniakach, to jestem za wszystkimi kończynami. Jeszcze wiosną nawet nie marzyłam o tym, by kogokolwiek próbować zapraszać do siebie, bo nie było do czego, ale teraz to już z pewną nieśmiałością mogę stwierdzić, że byłoby gdzie fajnie spędzić czas bez umorusania się w gołej ziemi.
W Twoim ogrodzie dalej pięknie. Zupełnie jakby jesień nie dotarła do Ciebie. A przecież wydawałoby się, że tam na górze, gdzie mieszkasz, zimniej powinno troszkę być. Widocznie nasadzeniami świetny mikroklimat utworzyłaś i masz teraz ślicznie.

Beatko, masz rację, stworzyłaś już miejsce, gdzie można się spotkać Pięknie jest w Twoim ogrodzie, a co roku będzie jeszcze piękniej, bo roślinki zaczną rosnąć a i nowe się pojawią. Na pewno dużą robotę robi Twój wypielęgnowany trawnik - jest idealny

Z cebulkami ciągle czekam na lepszą pogodę i wolną sobotę. Chyba już za tydzień zabiorę się za nie. Zrobiłam duże zakupy, ale nie policzyłam cebulek, żeby się nie przerazić ;-0
Ewa777 16:46, 14 paź 2016

Moniq napisał(a)

Ewcia okrycia pewnie z włókniną przezabawne.
Co róż szczepionych miałam chyba ze trzy lata po rząd, ale co roku nowe, wymarzały niestety. Nigdy natomiast tak nie zakopywałam.
Jakoś w końcu zrażałam sie. Chociaż przyznamy ze co roku latem trenuje moja słaba silna wole

Ja mam 6 róż piennych w ogrodzie. Bardzo je lubię. Czasami mi wymarzają, ale coraz rzadziej. Może to dlatego, że zimy cieplejsze, a może mamy większe doświadczenie i lepiej je okrywamy? Nie wiem Nie umiałabym z nich zrezygnować
olga80 20:12, 14 paź 2016

Ewa777 napisał(a)

Hej Dominiko
Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem na okrywanie róż piennych jest przysypanie ich ziemią. Tu masz filmik instruktażowy jak to zrobić

https://www.youtube.com/watch?v=liH1kDUI4Ig

Ja nigdy tak nie robiłam. Poza tym moje róże mają tak grube pnie, że obawiam się, że mogłabym je złamać. My robimy "cukierek", czyli związujemy agrowłókninę na pniu pod szczepieniem. Do środka wrzucamy słomę lub miałką korę lub torf ( z zależności co mam). Następnie zawiązuję górę agrowłókniny. Potem jeszcze opatulam matą słomianą całą roślinę. Wszystkie te czynności dokonuję dopiero wtedy, gdy wiem, że będzie przymrozek.
W ubiegłym roku udało mi się kupić takie ozdobne osłony, więc nawet wprowadziłam trochę humoru do ogrodu

Fajne ubranka
gierczusia 16:50, 15 paź 2016

Ewa777 napisał(a)

Eluś, to była poezja smaku To połączenie dżemy z zielonych pomidorów i muffiny z pysznym kremem mmmm znowu bym taką zjadła

Strach coś czytać przed pracą, coby się nie zaślinić

Uwielbiam takie dzikie smaki połæczenia mięs z owocami itepe ale dżem z zielonych pomodorów spotkałam pierwszy raz
Następnym razem ,porwij troszku dżemu do kieszeni i wyślij na spróbowanie

Ściskam
Ps..a te zimowe..hmmm...kaczory w ogrodzie są zarąbiste
Ewa777 21:25, 16 paź 2016

olga80 napisał(a)

Fajne ubranka

Mi też się podobają W tym roku muszę poszukać coś nowego na kolejne róże
Ewa777 21:26, 16 paź 2016

gierczusia napisał(a)

Uwielbiam takie dzikie smaki połæczenia mięs z owocami itepe ale dżem z zielonych pomodorów spotkałam pierwszy raz

Ściskam

Beatka, dobra dusza, na pewno podzieli się malutkim słoiczkiem, to Ci prześlę

Eluś, toż to nie kaczory, a piękne rasowe pingwiny!
malgorzata_s... 23:19, 16 paź 2016

Ewuś Macham i buziaki Wam zostawiam
LyraBea 09:41, 17 paź 2016

gierczusia napisał(a)

Ściskam
Ewa777 napisał(a)

Beatka, dobra dusza, na pewno podzieli się malutkim słoiczkiem, to Ci prześlę

Eluś, toż to nie kaczory, a piękne rasowe pingwiny!
Oj, widzisz jaka ja jestem przytępawa. Nawet nie pomyślałam o tym, by podzielić się dżemem. To samo z dyniami. Dopiero, gdy oglądałam zdjęcia z Waszego pobytu pomyślałam, że mogłam Was z dynią odprawić. A tak zostałam z nimi. Sama zajmę się może jedną, no góra dwiema a co z resztą? No i z tego co dzisiaj wyjrzałam przez okno, w nocy był przymrozek i ściął górę dyń, ktore dalej są na zewnątrz, więc muszę szybko się nimi zająć żeby reszty mroz nie zwarzył A tak nie mam ostatnio weny do roboty. Brrrrr....
Fajniutkie te pingwinki na róże. Na pewno wywołują uśmiech na twarzach przechodniów. Ja miałam szyć kapturki, ale czytaj wyżej. Nie chce mi się.
No nic, nie marudzę. Lecę dalej.
Pozdrawiam.
Ewa777 12:55, 17 paź 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewuś Macham i buziaki Wam zostawiam

Gosiu, jak miło było Ciebie i Krzysia zobaczyć na zdjęciach ze spotkania Szkoda, że nie na żywo, ale zawsze to coś Buziaki