Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 13:01, 17 paź 2016

LyraBea napisał(a)
Oj, widzisz jaka ja jestem przytępawa. Nawet nie pomyślałam o tym, by podzielić się dżemem. To samo z dyniami. Dopiero, gdy oglądałam zdjęcia z Waszego pobytu pomyślałam, że mogłam Was z dynią odprawić. A tak zostałam z nimi. Sama zajmę się może jedną, no góra dwiema a co z resztą? No i z tego co dzisiaj wyjrzałam przez okno, w nocy był przymrozek i ściął górę dyń, ktore dalej są na zewnątrz, więc muszę szybko się nimi zająć żeby reszty mroz nie zwarzył A tak nie mam ostatnio weny do roboty. Brrrrr....
Fajniutkie te pingwinki na róże. Na pewno wywołują uśmiech na twarzach przechodniów. Ja miałam szyć kapturki, ale czytaj wyżej. Nie chce mi się.
No nic, nie marudzę. Lecę dalej.
Pozdrawiam.

Beatko, jakoś my też nie pomyśleliśmy, że mogliśmy Ci pomóc w pozbyciu się dyń Szkoda, bo my uwielbiamy potrawy z dynią. Może następnym razem
U mnie też zimno. Dzisiaj był szron na roślinach i samochodach. Nie wiem, kiedy się zabiorę za sadzenie cebulek.
Nie mam maszyny do szycia. Fajna byłaby zabawa w szycie takich kapturków, a i nietrudna

Mam pomysł! A może zorganizujemy takie wspólne szycie? Przywieziemy materiały. Jedne osoby będą kroiły materiał, inne będą szyły Kto ma maszynę, kto ma chęć na takie spotkanie?

Dominika11 13:12, 17 paź 2016

Ewa777 napisał(a)

Hej Dominiko
Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem na okrywanie róż piennych jest przysypanie ich ziemią. Tu masz filmik instruktażowy jak to zrobić

https://www.youtube.com/watch?v=liH1kDUI4Ig

Ja nigdy tak nie robiłam. Poza tym moje róże mają tak grube pnie, że obawiam się, że mogłabym je złamać. My robimy "cukierek", czyli związujemy agrowłókninę na pniu pod szczepieniem. Do środka wrzucamy słomę lub miałką korę lub torf ( z zależności co mam). Następnie zawiązuję górę agrowłókniny. Potem jeszcze opatulam matą słomianą całą roślinę. Wszystkie te czynności dokonuję dopiero wtedy, gdy wiem, że będzie przymrozek.
W ubiegłym roku udało mi się kupić takie ozdobne osłony, więc nawet wprowadziłam trochę humoru do ogrodu
osłonki super
dzieki za linka, bedę sie kształcić
Rojodziejowa 21:41, 17 paź 2016

Ewuś przybiegłam spytać Cię o perowskią. Wyszukiwarka wyszukała mi, że nabyłaś swego czasu odmianę Lacy Blue. Jak się spisuje? Jaka wysoka urosła?
Ewa777 22:12, 17 paź 2016

Rojodziejowa napisał(a)
Ewuś przybiegłam spytać Cię o perowskią. Wyszukiwarka wyszukała mi, że nabyłaś swego czasu odmianę Lacy Blue. Jak się spisuje? Jaka wysoka urosła?

Witam Cię Asiu Peroskia rośnie u mnie od roku. Nie wiem, czy może warunki mam dla niej zbyt słabe, czy rośnie zbyt blisko innych roślin i ją zagłuszają, bo nie rozrosła się u mnie zbytnio. Ta odmiana jest dość niska. U mnie dorasta do 50-60 cm. O taką wysokość mi chodziło
Ewa777 22:14, 17 paź 2016

Dominika11 napisał(a)
osłonki super
dzieki za linka, bedę sie kształcić

Dominiko, powodzenia Ja się nie zdecydowałam na przyginanie do ziemi, chociaż to najskuteczniejszy sposób
Rojodziejowa 22:57, 17 paź 2016

Ewa777 napisał(a)

Witam Cię Asiu Peroskia rośnie u mnie od roku. Nie wiem, czy może warunki mam dla niej zbyt słabe, czy rośnie zbyt blisko innych roślin i ją zagłuszają, bo nie rozrosła się u mnie zbytnio. Ta odmiana jest dość niska. U mnie dorasta do 50-60 cm. O taką wysokość mi chodziło

Ta wysokość mi bardzo pasuje. Dziękuję za odpowiedź
lojalna_ 12:41, 19 paź 2016

Ewuś co porabiasz ja chciałm dzis popołudniu dosadzać cebulki ale pada u nas
Ewa777 14:08, 19 paź 2016

lojalna_ napisał(a)
Ewuś co porabiasz ja chciałm dzis popołudniu dosadzać cebulki ale pada u nas

Siedzę w domu z chorym dzieckiem. Cebulek nie posadziłam U nas mokro i zimno. Może w weekend się zbiorę w sobie. Prognoza jednak nie jest obiecująca.
JustynaZ 14:34, 19 paź 2016

Szkoda ,że mieszkasz tak daleko , przyszłabym z maszyną ...
Ewa777 17:09, 19 paź 2016

JustynaZ napisał(a)
Szkoda ,że mieszkasz tak daleko , przyszłabym z maszyną ...

Też żałuję w takim razie, że mieszkasz tak daleko