Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

AsiaK_Z 05:05, 16 lut 2016

Moja chrzestna gdy przychodziła do moich rodziców na imieniny zawsze przynosiła bukiet z lilii. W sumie piękny ale gdy wychodziła kwiaty lądowały w najdalszym punkcie w domu, albo wazon wyjeżdżał do ogrodu
W ogrodzie zapachy mi nie przeszkadzają, w domu to inna bajka
W domu z pachnących mogę mieć róże, frezje - tak na szybko
eluniak 07:00, 16 lut 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Dzięki Elu zdecydowały sie w końcu na kwitnienie [/quote
A CO robisz że tak pięknie kwitną ? Moje kwitna słabo albo wcale
AsiaK_Z 09:03, 16 lut 2016

Elu, moje storczyki nie kwitły przez 5 lat - brawo ja, za cierpliwość
Ustawione miałam na półce, uważałam tylko żeby nie stały w przeciągu i ... nic. Później przestawiłam je na parapet (okna mam od zachodu) i jak jest mega słonecznie spuszczam rolety żeby się nie spaliły od słońca, zimą mają ciut chłodniej. I to jest recepta. Potrzebują chłodu. Nie robię z nimi nic, dosłownie. Jak mi się przypomni to je podlewam.
Dominika11 09:05, 16 lut 2016

a moje właśnie nie chcą kwitnąć - jakiś tydzień temu przestawiałam komodę i zmieniłam im miejsce zobaczymy teraz czy to coś da - a i zaczęłam podlewać przegotowaną wodą
AsiaK_Z 09:17, 16 lut 2016

Ja podlewam po prostu odstaną wodą i na dodatek normalnie "z góry". Kiedyś je moczyłam dając im przy okazji nawóz (i tak wtedy nie kwitły), a teraz mi się nie chce bo trochę ich mam i dużo czasu mi schodzi taki leń ze mnie
Dominika11 09:24, 16 lut 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Ja podlewam po prostu odstaną wodą i na dodatek normalnie "z góry". Kiedyś je moczyłam dając im przy okazji nawóz (i tak wtedy nie kwitły), a teraz mi się nie chce bo trochę ich mam i dużo czasu mi schodzi taki leń ze mnie
to ja właśnie je moczę i daje nawóz - to może powinnam je trochę "olać" i się nimi tak nie zajmować
AsiaK_Z 09:34, 16 lut 2016

Może to jest sposób
Dominika11 09:40, 16 lut 2016

kto wie spraktykuje
BasiaLT 10:16, 16 lut 2016

Ja swoje storczyki nawadniam raz w tygodniu a raz na miesiąc daję im odżywkę. Jesli jest taka możliwość do deszczówką. To co mogę doradzić to uważajcie na podłoże do storczyków. Nawet takie specjalne bardzo często jest za drobne i trzeba je koniecznie rozluźnić dodając keramzyt. Też o tym nie wiedziałam i niestety "załatwiłam" kilka dużych storczyków i kilka szczepek w ten sposób. Korzenie nie miały dostepu do powietrza i zaczeły gnić. Dopiero tutaj na forum Ogrodowiska ktoś napisał o tym podłożu, że treba wybierać takie grube a nie drobne.
olga80 10:21, 16 lut 2016

moje storczyki jak zaczynam sezon grzewczy zawsze padają znaczy się przestają kwitnąć wiosną jak grzejniki mniej chodzą to zaczynają kwitąć, namaczam je raz w tygodniu