Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

JulkAd 11:01, 03 lis 2015

AsiaK_Z napisał(a)

Witaj u mnie. Nigdy nie mów nigdy. Dolatujesz samolotem do Warszawy i dalej zaprzęgiem

Ja storczyki ciacham jak uschnie "badylek". I tak jest jak na loterii albo zakwitnie albo nie Domowe storczyki nie kwitły mi 5 lat (jak na mnie wykazałam się ogromną cierpliwością). W tym roku zakwitły niemal wszystkie (8), no teraz też już się "kończą", ale dwa kolejne przygotowują się do szaleństwa

To co mu dałas temu leniuchowi że w końcu zakwitł?...u mnie jeden miał 2 lata przerwy ale się zbiera powoli....a drugi ma młode listki a pędzie.... i co z nim? Bo nie wiem.....buziaki
AsiaK_Z 14:14, 03 lis 2015

JulkAd napisał(a)

To co mu dałas temu leniuchowi że w końcu zakwitł?...u mnie jeden miał 2 lata przerwy ale się zbiera powoli....a drugi ma młode listki a pędzie.... i co z nim? Bo nie wiem.....buziaki

Nic specjalnego nie dostały. Po prostu zaczęłam je podlewać no i wszystkie postawiłam na parapecie i zostawiłam je na całą zimę. Wcześniej je z tego parapetu przenosiłam na regał i to im chyba się nie podobało. Okna mam od zachodu.
Pędy kwiatowe... to jak loteria w moim przypadku, albo będą albo nie. A te pędy-korzenie...sobie rosną, suche wycinam.
Nie zraszam liści, nie odprawiam modlitw specjalnych nad nimi. Raz je wyzwałam, że jak nie zakwitną to "wypad z baru" One nie posłuchały, a ja nie dotrzymałam słowa i dałam wtedy im czas. Odwdzięczyły się w tym roku
Filomena 16:47, 03 lis 2015

AsiaK_Z napisał(a)

Nic specjalnego nie dostały. Po prostu zaczęłam je podlewać no i wszystkie postawiłam na parapecie i zostawiłam je na całą zimę. Wcześniej je z tego parapetu przenosiłam na regał i to im chyba się nie podobało. Okna mam od zachodu.
Pędy kwiatowe... to jak loteria w moim przypadku, albo będą albo nie. A te pędy-korzenie...sobie rosną, suche wycinam.
Nie zraszam liści, nie odprawiam modlitw specjalnych nad nimi. Raz je wyzwałam, że jak nie zakwitną to "wypad z baru" One nie posłuchały, a ja nie dotrzymałam słowa i dałam wtedy im czas. Odwdzięczyły się w tym roku

Dziewczyny, storczyki potrzebują niższej temperatury przez okres ok. 2mies- to stymuluje je do zawiązywania kwiatów - przeniesione zimą na parapet właśnie dostały to co im potrzebne do zakwitnięcia! Nie ma tu loterii
Basilikum 17:27, 03 lis 2015

u mnie idealnie, bo w zuimie w sypialni zawsze zimniej i to duzo w porownaniu do lata. Wiec niech ten moj odpoczywa. Zastanawiam sie nad obcinaniem, bo w zeszlym roku za rada kolezanki z pracy obcielam do trzeciego oczka i bardzo dobrze mu to zrobiulo. Mial o wiele wiecej kwiatow.
AsiaK_Z 20:52, 03 lis 2015

No i zagadka rozwiązana. Dzięki Filomeno i Izo
A ja już myślałam że to jakiś znak
JulkAd 21:03, 03 lis 2015

Filomena napisał(a)

Dziewczyny, storczyki potrzebują niższej temperatury przez okres ok. 2mies- to stymuluje je do zawiązywania kwiatów - przeniesione zimą na parapet właśnie dostały to co im potrzebne do zakwitnięcia! Nie ma tu loterii

Ok przeniosę na północne okno, tam najchłodniej ....ale czy ktoś wie co robić, jak na pędzie pojawi się mały storczyczek? ....sorki Asik, że u Ciebie....pewno bym znalazła gdzie indziej, ale siem mnie nie chce szukać
JulkAd 21:06, 03 lis 2015

Asia oznacz na planie strony świata ....i jakie planujesz wymiary rabaty?
AsiaK_Z 22:11, 03 lis 2015

JulkAd napisał(a)

Ok przeniosę na północne okno, tam najchłodniej ....ale czy ktoś wie co robić, jak na pędzie pojawi się mały storczyczek? ....sorki Asik, że u Ciebie....pewno bym znalazła gdzie indziej, ale siem mnie nie chce szukać

Nie mam nic przeciwko. Przynajmniej mam przemiłych Gości
AsiaK_Z 22:16, 03 lis 2015

JulkAd napisał(a)
Asia oznacz na planie strony świata ....i jakie planujesz wymiary rabaty?

Julitko, na ogólnym planie, no może ciut mało widoczne, jest zaznaczony kierunek północny. Północ jest dosłownie w lewym dolnym rogu. Jutro wrzucę jeszcze to zdjęcie z wymiarami
Centymetr czyli dwie kratki to jeden metr
AsiaK_Z 08:45, 04 lis 2015

Mam nadzieję, że za bardzo nie "nagryzmoliłam"