Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa

AsiaK_Z 11:37, 31 paź 2015

Kondzio napisał(a)
jak już zrobiłaś szkic tego co masz to wybierz sobie styl ogrodu który byś chciała. Narysuj sobie kształt rabat dopasowany do danego stylu. Uporządkuj rośliny kolorystycznie i wszystko będzie dobrze

Cześć Kondziu
Tak zrobię, i jakiś plan już jest - w głowie
Co do koloru roślin, hmm to co mam nie bardzo wiem w jakim kolorze będzie kwitło (piwonie, hortensje bukietowe) i czy faktycznie to co było "noł nejm" jest dobrze rozszyfrowane. Jak kupiliśmy działkę (wrzesień), to wszystko było już poprzycinane i bardzo zaniedbane.

Wiem, że będzie dobrze, bo mam całe Ogrodowisko do pomocy
AsiaK_Z 11:41, 31 paź 2015

Anda napisał(a)
Kondzio dobrze radzi. Zastanow sie, co najbardziej lubisz

Hej Ewka. Oj lubię dużo, a ostatnio dopadła mnie różana ochota więc, róże też zamieszkają u mnie. Jakieś dwa egzemplarze są, ale co to za cuda to nie wiem. Raczej jakieś stare odmiany.
Na pierwszy rzut idzie tło ogrodu - iglaste
Kondzio 11:44, 31 paź 2015

AsiaK_Z napisał(a)

Cześć Kondziu
Tak zrobię, i jakiś plan już jest - w głowie
Co do koloru roślin, hmm to co mam nie bardzo wiem w jakim kolorze będzie kwitło (piwonie, hortensje bukietowe) i czy faktycznie to co było "noł nejm" jest dobrze rozszyfrowane. Jak kupiliśmy działkę (wrzesień), to wszystko było już poprzycinane i bardzo zaniedbane.

Wiem, że będzie dobrze, bo mam całe Ogrodowisko do pomocy
To co ja bym zrobił to usunął wszystkie pseudo rabaty drzewa i krzaki rozsiane po całej działce lub wkomponował je w rabaty by łatwiej się kosiło Jeżeli masz plan i wiesz w jakim stylu chcesz mieć ogród to po co dajesz rysunek obecnego ogrodu daj rysunek planów rabat będzie łatwiej pomagać
Anda 11:56, 31 paź 2015

Widzisz, musze powtorzyc, sluchaj co Kondzio radzi, bo to dobre rady

Roze sa fajne, bardzo je lubie. Teraz zaczynam zakochiwac sie w rozach z niepelnymi kwiatami, przyjaznymi dla pszczol, np. Jaqueline du Pre.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AsiaK_Z 13:42, 31 paź 2015

Kondzio napisał(a)
To co ja bym zrobił to usunął wszystkie pseudo rabaty drzewa i krzaki rozsiane po całej działce lub wkomponował je w rabaty by łatwiej się kosiło Jeżeli masz plan i wiesz w jakim stylu chcesz mieć ogród to po co dajesz rysunek obecnego ogrodu daj rysunek planów rabat będzie łatwiej pomagać

Obecny stan po to, aby było widać jak było przed i żeby było wiadomo o co "kaman"
Rysuję Kondziu ale coś mi kreska ucieka
Kondzio 13:59, 31 paź 2015

AsiaK_Z napisał(a)

Obecny stan po to, aby było widać jak było przed i żeby było wiadomo o co "kaman"
Rysuję Kondziu ale coś mi kreska ucieka
niech ci nie ucieka hi hi hi Najlepiej rób zdjęcia żeby porównywać jak było przed i po bo rysunek nie robi takiego wrażenia jak rzeczywisty ogród
AsiaK_Z 14:49, 31 paź 2015

Kondzio napisał(a)
niech ci nie ucieka hi hi hi Najlepiej rób zdjęcia żeby porównywać jak było przed i po bo rysunek nie robi takiego wrażenia jak rzeczywisty ogród

AsiaK_Z 10:04, 01 lis 2015

Anda napisał(a)
Widzisz, musze powtorzyc, sluchaj co Kondzio radzi, bo to dobre rady

Roze sa fajne, bardzo je lubie. Teraz zaczynam zakochiwac sie w rozach z niepelnymi kwiatami, przyjaznymi dla pszczol, np. Jaqueline du Pre.

Ta jedna, którą mam jest chyba odmianą z niepełnymi kwiatami. Ale tylko chyba...
JulkAd 17:52, 01 lis 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Obiecany szkic ogrodu. Tak wygląda teraz. Nasadzeń trochę jest, ale króluje chaos. Wszystko wszędzie. Mam nadzieję, że zdjęcie będzie czytelne

Szkic widzę ale na tablecie więc ciut kiepsko. Jak się dorwę do kompa to się lepiej przyjrzę. Ale wiadomo, że raczej większe krzewy muszą zostać?
AsiaK_Z 18:44, 01 lis 2015

JulkAd napisał(a)

Szkic widzę ale na tablecie więc ciut kiepsko. Jak się dorwę do kompa to się lepiej przyjrzę. Ale wiadomo, że raczej większe krzewy muszą zostać?

Na swoim miejscu zostanie na 100% cis, bukszpan, jałowiec i tujka przy altanie. Szkoda by było gdyby nie przeżyły przesadzania.
Dwie tujki co są na środku trawnika, koło cisa, będą miały nowe miejsce. Reszta też będzie wędrowała na nowe miejscówki. Myślę, że na lewą stronę i tył. Jak coś nie przeżyje to wyleci