Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 21:55, 19 mar 2017

patrycja napisał(a)
Co będziesz robić z żurawkami? Odmładzasz czy co innego?

Jednak je odmłodzę, wszyscy tak radzą. Trochę roboty będzie bo tam warunki średnie ale przy okazji może uda się zmienić cośtam cośtam
07_Rene 11:38, 20 mar 2017

Udziela mi się Twoje pozytywne nastawienie z zakasaniem rękawów
Powiem ci, że świetnie wygląda Twoja lawenda po zimie. Jaką masz odmianę - pamiętasz?
Ogólnie patrzę na Twoje zdjęcia z pełnym podziwem, jak można nawet kamieniołom w piękny ogród zamienić.
jazzy 11:43, 20 mar 2017

Będzie żurawkowe pole... Czekam na Twoje "cośtam cośtam"
babka 18:42, 20 mar 2017

Reniu, próbowałam zidentyfikować dla Ciebie lawendę ale nie udało mi się.
Kupowałam ją w Obi, w sześciopakach przewiązanych tasmą z napisem Viva. Kiedyś polecała ją Magnolia u kokoszki właśnie jako odmianę bardzo ładnie zimującą. I to prawda, przez całą zimę bardzo ładnie wygląda, nie jak mój stary suchelec.
Gałązki ma bardzo długie, za to kwiatki ma nieco bledsze od tych najbardziej popularnych odmian. W pierwszym roku byłam nawet lekko rozczarowana bo kolor miały taki szarawy ale w ub. sezonie były już bardziej wyraziste. Podobały mi się. I motylom i bzyczkom też bo właśnie w tym drugim roku zlatywały się setkami !!
Może to kwestia stopnia nasłonecznienia? chociaż dwa lata temu lato było upalne... hmmm
Potrzebuje dużo miejsca, zwłaszcza w czasie kwitnienia.
Tak czy owak polecam

Edit. tą mam: https://www.obi.pl/ogrodowe-rosliny-uzytkowe/lawenda-bylinowa-opak-6szt-lavandula-angustifolia-/p/5121900

Za miłe słowa bardzo dziękuję, to motywujące i podnoszące na duchu. Bo tak naprawdę trochę się zmuszam by coś robić a i tak pogoda na wiele nie pozwala.

Chyba zanosi się na niespodziankę dla Ciebie, no i dla mnie oczywista ale to za kilka dni
Idę do Ciebie oczy nacieszyć bo w pracy widziałam, że jakieś fotki wkleiłaś
babka 18:44, 20 mar 2017

jazzy napisał(a)
Będzie żurawkowe pole... Czekam na Twoje "cośtam cośtam"

Nie jestem pewna czy to cośtam się zrealizuje bo uziemiona jestem, nie mogę po materiały jechać.
Zresztą to nie będzie żadne łał i nic odkrywczego, jak ze wszystkim u mnie skopiowane od zdolniejszych
I czy będzie pasowało do reszty to też się okaże
babka 19:45, 20 mar 2017

Wracam do Was z tematem pergoli, z kolorem.

Myślałam o patynie ale właśnie przez zimę taki się zrobił sama i nie wiem czy mi się to podoba. Właściwie to raczej mi się nie podoba.
Tak smutno jakoś.
Co myślicie ?

Wciąż krążę wokół białego.
Na słupie zrobiłam próbę

pawel_snopek 20:25, 20 mar 2017

A ten kolor biały dasz na całej konstrukcji czy tylko na słupach
babka 20:30, 20 mar 2017

Paweł, na całości jeden kolor! Nie wiem czy biały, radzę się
Anda 20:38, 20 mar 2017

Uwielbiam tą srebrną patynę na drewnie. Ona o pewnym czasie na słońcu robi sie prawie biała. To chyba jednak też zależy od rodzaju drewna. Chyba nie pomogę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
pawel_snopek 20:42, 20 mar 2017

Mi by się tam antracyt widział z racji ze sciana od budynku jest jasna plus dodał bym jeszcze jakies donice które by podkreślały kolor kwiatów lawendy tak to widzę ale może niech sie jeszcze inni wypowiedzą