Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 11:15, 03 maj 2017

beata_m napisał(a)

no proszę Pani chyba jakieś żarty ... ogród nie jest moją mocną stroną ani ciut Ci nie wierze, ja się zakochałam jak tylko ogród zobaczyłam, a eM wzdychał do podkładów kolejowych (miłośnik kolei), pokaż co wymyśliłaś z kulkami? jak je zorganizowałaś?

Ty to moje pobojowisko Żonowi pokazałaś ?? i nie uciekł ?
Serio, jakoś nie widzę zadowalających efektów. Teren dla mnie dość trudny bo a to długaśny przez całe podwórko wjazd, a to psy dewastarory ...
Owszem są miejsca, które się podobają ale ogólnie to wolę wasze ogrody
Zdjęć nie robiłam, po kawie wyjdę na podwórko to pstryknę chociaż nie spodziewaj się żadnego wow Nie to co u Ciebie !
babka 11:22, 03 maj 2017

07_Rene napisał(a)

Dobrze, że się w porę zorientowałaś, że żurawki pożrą kulki. Jeszcze się nie ukorzeniły (nie wiem czy je w ogóle posadziłaś?) więc zawsze można zmienić.

Już od kilku dni chodziłam koło tematu i mi nie grało. Po wywaleniu żurawek zrobiłam przymiarkę i się załamałam.
Spotkałam się z niezrozumieniem Żona, nawtykał mi że sama nie wiem czego chcę, że o żadnych zmianach nie chce słyszeć

07_Rene napisał(a)

Myślę, że powtórzenie 3 kulek na środku byłoby fajne. Wtedy kostrzewa poszłaby na boki.

Tak głośno myślę, że posadzenie ich w narożniku (lewym?) w trójkącie też jest warte rozważenia, ale nie pamiętam co jest obok... pergola? Ale co w tedy z kostrzewą?

Tak właśnie zrobiłam, kulki są po środku
Żon przyznał rację, że tak jest o niebo lepiej
babka 11:26, 03 maj 2017

inag napisał(a)
Niesamowicie podoba mi się to zestawienie pod płotem: Kulki + trawka

Lubię pochwały ale to efekt pracy zespołowej
Teraz czekam kiedy będzie już można czosnkom urwać liście
Krokusy jak na złość są dalej zielone i mocne, trochę jak chwasty wyglądają. Ale nie tnę, niech im idzie w korzeń
Zana 12:08, 03 maj 2017

Wpadam do Ciebie po długiej przerwie. Co prawda kiedyś podglądnęłam zmiany w przedogródku, ale chyba nic nie pisałam (bom ciągle w biegu), będzie dobrze. A teraz czytam o wyborach drzewa. Jestem jak najbardziej za jakimś niewysokim wielopniowym w tym miejscu, podsadzone trawami będzie miodzio. Świdośliwa byłaby super! Innego Ci nie doradzę, bom w drzewach nieobeznana za bardzo. Renia proponuje parocję i tak wyprowadzona też byłaby świetna. Ja podsunę jeszcze pomysł z klonem japońskim, Sangokaku to mój typ.

Co do donicy z żurawkami, to może nie dawać żurawek po całości, tylko takie pojedyncze plamy jakoś między bukszpanami. One tam fajny kolor dają, mnie się podobają.
Żółte tulipanki cuuuuudo. Bardzo lubię Twój ogród i nie czepiaj się mankamentów. Każdy ma mankamenty, a u mnie to już ich tyle, że głowa mała.
Pola 14:19, 03 maj 2017

Trafiłam pierwszy raz i przeczytałam o twoich dylematach, i pocieszę Cię cały czas je mam..... o od 5 lat tworzę ogród....przesadzam dzielę, po tej zimie wywalam bo padło....a zmian od początku i rewolucji mnóstwo ....tak to już jest....
Kule z trawami super, nie opowiadaj, że ogród nie jest twoją mocną stroną .....bo fajnie kombinujesz....
babka 15:36, 03 maj 2017

Anula, klona sobie zapisuję, jest śliczny z tymi czerwonymi gałązkami. Dziękuję
Żurawki dałam w rzędzie, nie pomyślałam o plamach ale zdjęłam kamienie i chyba lepsze żurawki niż łysa gleba pomiędzy. W razie czego mogę to skorygować.
Popatrz czy tak bedzie za gęsto ?

babka 15:42, 03 maj 2017

Pola napisał(a)
Trafiłam pierwszy raz i przeczytałam o twoich dylematach, i pocieszę Cię cały czas je mam..... o od 5 lat tworzę ogród....przesadzam dzielę, po tej zimie wywalam bo padło....a zmian od początku i rewolucji mnóstwo ....tak to już jest....
Kule z trawami super, nie opowiadaj, że ogród nie jest twoją mocną stroną .....bo fajnie kombinujesz....

Dziękuję za wizytę i słowa pociechy, bardzo budujące jest to co mi piszesz
Że praca w ogrodzie jest z zasady syzyfowa to wiem ale czasem ręce opadają kiedy sobie uświadamiam jak bardzo błądzę.
Wiele do poprawienia ale pocieszające jest to to że nie tylko ja tak mam, że to w sumie norma
Zaglądaj częściej proszę
Agania 20:15, 03 maj 2017

Tak to jest u każdego, mankamenty każdy ma i słowo norma tu pasuje, jeszcze ta pogoda nic nie ułatwia, nie doczytałam, że zmiany planujesz tylko z roślin, które masz, dla mnie to nie jest możliwe, drzewa są w miarę stałym elementem, ale krzewy i inne rośliny mam przemarzają, podmakają lub za szybko się strzeją i co wtedy ?
Ogrody niech zostaną nieskończone, zawsze w nas uruchamiają nowe wyzwania
Zana 22:29, 03 maj 2017

Nie wydaje mi się, żeby było za gęsto. W takim ustawieniu buksów też fajnie wygląda. A gdzie wywędrowała rozplenica, bo chyba coś przegapiłam? Albo skleroza.
07_Rene 10:39, 04 maj 2017

Fajnie wyszło
Pewnie w przyszłości buksy mogą Ci się zetknąć, ale będziesz się martwić za 10 lat

Co do drzewa, to moim zdaniem jest wiele lepszych opcji niż ta wspomniana prze ze mnie parocja, jak świdośliwa L. czy dereń kousa.
Do takiego małego ogrodu drzewo musi być dekoracyjne w każdej porze roku Masz o czym myślec