Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 15:23, 21 lis 2015

jedno ! czasem dwa. To juz stare krzaki ( 6-7lat) i wciąż je rozmnażam ( z "patyczków", powiększam tę rabatę na cały tył domu. Młode rzeczywiście się pokładają, zwłaszcza po deszczu - starsze juz tylko po deszczu bo budują dużo grubsze pędy.
malkul 15:26, 21 lis 2015

Filomena napisał(a)
jedno ! czasem dwa. To juz stare krzaki ( 6-7lat) i wciąż je rozmnażam ( z "patyczków", powiększam tę rabatę na cały tył domu. Młode rzeczywiście się pokładają, zwłaszcza po deszczu - starsze juz tylko po deszczu bo budują dużo grubsze pędy.

o to faktycznei bardzo nisko
ja za 3 oczkiem
ale ze co jak niżej zetnę to się nei kładą?
mira 15:27, 21 lis 2015

eno widzę że tematy dla mnie to muszę wieczorem tu wpaść na dłużej no i masz drzewo z kolcami to może paprocja?

pozdrawiam
Filomena 15:32, 21 lis 2015

malkul napisał(a)

o to faktycznei bardzo nisko
ja za 3 oczkiem
ale ze co jak niżej zetnę to się nei kładą?

ja zauważyłam, że pędy wybijające z gruntu lub z pierwszych oczek są grubsze i sztywniejsze. Te z oczek wyższych są słabsze , ale to tylko moje spostrzeżenia, nie czytałam i nie wgryzałam sie w ten temat, bo to co otrzymuję intuicyjnie spełnia moje oczekiwania.
Filomena 15:36, 21 lis 2015

mira napisał(a)
eno widzę że tematy dla mnie to muszę wieczorem tu wpaść na dłużej no i masz drzewo z kolcami to może paprocja?

pozdrawiam

Mireczko - gladiczja trójcierniowa
czekam na jej przecudne owocostany - długie poskręcane strąki idealne do zimowych bukietów do domu, ale jeszcze parę lat poczekam, to drzewko ma dopiero jakieś 12 lat.
Katkak 16:34, 21 lis 2015

A ja mam Anabell Pink. Póki co wkurza mnie, bo się pokłada, ale może dlatego, że jeszcze młoda jest.
malkul 17:10, 21 lis 2015

Filomena napisał(a)

ja zauważyłam, że pędy wybijające z gruntu lub z pierwszych oczek są grubsze i sztywniejsze. Te z oczek wyższych są słabsze , ale to tylko moje spostrzeżenia, nie czytałam i nie wgryzałam sie w ten temat, bo to co otrzymuję intuicyjnie spełnia moje oczekiwania.

czy jest na forum ktoś kto może zweryfikowac tą tezę? halo podczytujący pomożecie?
Jana 18:37, 21 lis 2015

malkul napisał(a)

czy jest na forum ktoś kto może zweryfikowac tą tezę? halo podczytujący pomożecie?
nie wypowiem się, bo nie wiem. Moje hortki się kładą, ale nigdy nie przycinałam ich tak nisko, może spróbuję?
19:03, 21 lis 2015
malkul napisał(a)

to ja sie wychylę

nie wiem czy nisko ciete sa bardziej sztywno od wysokocietych pedów anabaelek

ale wiem ..mam u siebie jakby dwa typy anabelek ...jedne mają obręcze z drutu ....i się pokladają i łamią ....a drugi typ ...(NN u mnie ale wydaje się być Strog) się nie poklada i obreczy nie ma

PS w tym roku ciełam wszystkie najnizej jak sie dało
ZbigniewG 11:14, 22 lis 2015

anabelka wymaga corocznego niskiego cięcia z najniższego oczka i najlepiej tylko jeden pęd, zero widełek czy potrójnych, dodatkowo wskazane wycinać te słabsze i pokręcone
satysfakcja gwarantowana
nie zabezpieczy to jednak przed pokładaniem w przypadku deszczu i silnego wiatru bo kwiatostany wychodzą potężne więc trzeba zabezpieczać
ja mam możliwość podwiązywania kwiatów nitką do pergoli która jest nad krzakiem