Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

mirkaka 10:03, 13 lis 2015

A poniżej kosodrzewiny cięte już któryś tam rok
2014
2015
jak je sadziłam wyglądały tak samo, po czasie okazało się, że każda rośnie inaczej i ma różne igły. Stąd różnica w wysokości, ale mnie to nie przeszkadza, wygląda nawet lepiej, niż gdyby miały być równe jak pod linijkę. Cieszę się, że u mnie nawet eksperyment może wyglądać naturalnie

Wydaje mi się że zostawiasz zbyt długie pędy. Chyba powinny być krótsze? Tak ok 2-3 cm?
Filomena 10:11, 13 lis 2015

Tak Mirko, od 2 lat tnę już tak krótko, w pierwszej kolejności zależało mi na ukryciu miejsca do pogaduszek od strony kosodrzewin, jest bardziej intymnie. Od dołu powoli się już ogołacają, ale z drugiej strony jest niższe piętro kryjące gołe nóżki kosodrzewin więc intymnie będzie nadal i dojrzalej - lubię stare pokroje roślin. Teraz już tylko robię coraz gęściejsze poduchy górą
laurowisnia 10:55, 13 lis 2015

Ja jestem przed okresem tortowym.
Data ważności już minęła, ale spróbuję wysiać, jak coś wyjdzie to z resztą będziesz musiała mnie przeszkolić.
Filomena 11:09, 13 lis 2015

laurowisnia napisał(a)
Ja jestem przed okresem tortowym.
Data ważności już minęła, ale spróbuję wysiać, jak coś wyjdzie to z resztą będziesz musiała mnie przeszkolić.

http://www.zielonyogrodek.pl/lecznicze/arcydziegiel-litwor
Kandyzowane łodygi arcydzięgla to rzadki już teraz sposób dekorowania tortów, ale.... można zabłysnąć
Rumianka 12:17, 13 lis 2015

Przeczytałam cały watek jednym tchem. To co chciałabym powiedzieć zostało już powiedziane. Zaczarował mnie Twój niesamowicie tajemniczy, bajkowy ogród. Jest chyba olbrzymi, to widać. Chciałoby się mieć w ogrodzie wielkie stare drzewa, ale na tych działkach, jakie kupuje się teraz, nie da się tego wszystkiego pomieścić. Zostają więc przeważnie zielone plecki z iglaczków sadzone przy płocie, a na środku raczej mniejsze formy. Będę tu zaglądać, by uspokoic zmysły. Jest tu tak spokojnie i romantycznie...
AsiaK_Z 12:24, 13 lis 2015

Prawda, u Filomeny można naładować akumulatory przed kolejnym biegiem.

Pozdrawiam, miłego dnia
kamila66 12:43, 13 lis 2015

Urokliwe miejsce z tymi kosodrzewinami
waldek727 12:54, 13 lis 2015

mirkaka napisał(a)

Wydaje mi się że zostawiasz zbyt długie pędy. Chyba powinny być krótsze? Tak ok 2-3 cm?

Na początku maja należy ręcznie wyłamać wszystkie główne młode pędy. Można je przeznaczyć na syrop sosnowy. Jeżeli okaże się, że pędy boczne również są za długie, wtedy skracamy je o 2/3 długości. Zabieg mozolny i pracochłonny, ale przynosi po latach znakomite efekty.
kasiek 21:58, 14 lis 2015

Jakie super niwaki u Ciebie! poglądam, bo sama mam sosne do formowania! A ogrodowej apteki zazdroszcze - jakbym miała wiecej słońca to taką samą bym sobie zrobiła
Filomena 10:41, 17 lis 2015

Rumianka napisał(a)
Przeczytałam cały watek jednym tchem. To co chciałabym powiedzieć zostało już powiedziane. Zaczarował mnie Twój niesamowicie tajemniczy, bajkowy ogród. Jest chyba olbrzymi, to widać. Chciałoby się mieć w ogrodzie wielkie stare drzewa, ale na tych działkach, jakie kupuje się teraz, nie da się tego wszystkiego pomieścić. Zostają więc przeważnie zielone plecki z iglaczków sadzone przy płocie, a na środku raczej mniejsze formy. Będę tu zaglądać, by uspokoic zmysły. Jest tu tak spokojnie i romantycznie...

Eliso, ogród nie jest bardzo duży, całość ma tylko 30 arów i jest podzielony na wnętrza o różnym przeznaczeniu. Część jeszcze w trakcie tworzenia, ale to chyba każdy zna... niekończąca się opowieść, potrzeby odświeżenia,zmian, nieprzewidzianych wypadków...
Cieszę się, że tutaj odpoczywasz - jest to mój główny cel całego założenia
z pozdrowieniami wiosenne klimaty, już niedługo