Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 14:12, 17 lis 2015

Kamilo
nie kasuj proszę,
najtrwalsze są prowizorki - czy Twoja chociaż okazała się skuteczna?
Ja przerabiałam drut kolczasty - nic nie pomogło. Zastanawialiśmy się też rodzinnie nad pastuchem ogrodowym - temat upadł bo upiornie byłoby mieszkać na działce pod prądem. Po prostu czas... czas zweryfikował problem a właściwie starość psa.
kamila66 14:18, 17 lis 2015

Bardzo skuteczna najlepsze jest to, że tędy wskakiwała bez problemu a aby wrócić patrzyła głęboko w oczy sąsiadowi żeby jej zadek podniósł, wtedy wdrapywała się po płocie jak po drabinie oczywiście zanim zrobiłam tą barykadę
Filomena 14:29, 17 lis 2015

Dlatego między innymi niektórzy wolą koty
kamila66 14:35, 17 lis 2015

albo psy i koty
Bogdzia 21:32, 17 lis 2015

Byłam u Ciebie kiedys po cichu ale dzis zdyscyplinowałam sie do przejrzenia całego watku i napisania ze byłam. Duzo miłych i zasłużonych słów zostawiły tu juz dziewczyny a ja sie mogę tylko pod tym podpisac tym bardziej ze lubie naturalistyczne ogrody. Bardzo mi sie wycieczka po Twoim ogrodzie podobała.Pozdrawiam.
08:56, 18 lis 2015
zerkam co schłychać u ciebie? ...widzę roślinki już dorodne ....zobaczyłam tez hortki niebieskie ...czy to jakaś konkretna odmiana ? z tych mniej obsługowych ?czy jednak trzeba na nie dmuchać żeby kwitły?
kasiek 17:04, 19 lis 2015

Filomena napisał(a)

W prawo tak, dom sąsiadów niestety jest teraz aktorem drugiego planu

w lewo tak

dzisiejsze zdjęcia pokazują, że zimozielone musi być w ogrodzie!, inaczej byłoby bardzo pusto i skromnie, a przecież ogród powinien cieszyć o każdej porze roku
edit: zamieniłam lewo z prawo , ale to podobno normalne u kobiet

Normalne
Pieknie, nawet w listopadzie - tez podzielam - zimozielone musi być!
Filomena 08:12, 20 lis 2015

Bogdzia napisał(a)
Byłam u Ciebie kiedys po cichu ale dzis zdyscyplinowałam sie do przejrzenia całego watku i napisania ze byłam. Duzo miłych i zasłużonych słów zostawiły tu juz dziewczyny a ja sie mogę tylko pod tym podpisac tym bardziej ze lubie naturalistyczne ogrody. Bardzo mi sie wycieczka po Twoim ogrodzie podobała.Pozdrawiam.

Bogdziu, rumienię się, pochwały na wyrost, ja tylko troszkę maczam w tym palce - rośliny same rosną
Twoje klimaty u mnie, a i tak jesteś niedościgniona
Filomena 08:28, 20 lis 2015

eee_taam napisał(a)
zerkam co schłychać u ciebie? ...widzę roślinki już dorodne ....zobaczyłam tez hortki niebieskie ...czy to jakaś konkretna odmiana ? z tych mniej obsługowych ?czy jednak trzeba na nie dmuchać żeby kwitły?

Dmuchać niestety trzeba i to konkretnie, ale to dotyczy tylko hortensji ogrodowych. W tej chwili są już osłonięte od dołu liśćmi
Po nadejściu pierwszych konkretniejszych mrozów dostają osłony z góry w postaci ciepłej geowłókniny i stroisza z iglaków i liści. Całość wietrzę, jak jest zbyt ciepła zima. Zabezpieczenia zaczynam ściągać powoli już w marcu, bo ta ciepła kołdra powoduje, ze czasem już wtedy ruszają od dołu, a to za wcześnie.
poniżej zdjęcie tego samego miejsca z innej perspektywy.
Hortensji niewidać wcale, co znaczy, że już zostały odkryte.
Jak jest fala wiosennych przymrozków to zarzucam im kołderki z geo...tylko na górę, aby nie zmarzły końcówki zeszłorocznych przyrostów z kwiatami - to najbardziej newralgiczny okres.
potem już czekam na to
Filomena 08:35, 20 lis 2015

kasiek napisał(a)

Normalne
Pieknie, nawet w listopadzie - tez podzielam - zimozielone musi być!

Właśnie Kasiu,
u mnie TO poniżej też musi być