Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

laurowisnia 15:45, 26 lis 2015

Filomena napisał(a)

White Rock - wygoglowałam sobie - z grupy Ewerbloom - świetny wybór, zapowiada się, że będzie obficie kwitła i dobrze zimowała. Nie wiedziałam, że jest już tyle odmian w tej grupie.
U mnie inne z tej grupy na poniższej rabacie, z lewej strony ( Blue Wonder i Blue Heaven),

Nie znalazłam takiej informacji, muszę poszukać, widzę, że dobrze u Ciebie rosną hortki z tej serii. Ta niebieska z tyłu to jaka?
Filomena 17:18, 26 lis 2015

laurowisnia napisał(a)

Nie znalazłam takiej informacji, muszę poszukać, widzę, że dobrze u Ciebie rosną hortki z tej serii. Ta niebieska z tyłu to jaka?

Blue deckle i dalej Renate.

Nie maluję jeszcze olejami. Na razie tylko akrylami. Córcia zaczęła olejami i stwierdziła, że jest w olejach zakochana i już nie zmieni. Dzięki niej sięgnęłam po pędzle choć nie mam takiego talentu jak ona.
To jej wersja "motylowa"
mira 22:43, 26 lis 2015

Czy.tałam gdzieś że hortensja pnąca kiepsko rośnie u Ciebie.Z tego co pamiętam ma dobre miejsce tylko coś z ziemią nie tak. One tak mają że wolno rosną choć piszą że tylko początkowo. Skuś się i daj jej magiczną siłę do hortensji i zobaczysz.
A jarzębina ma pokrój troszkę kolumnowy i po cięciu odrasta. postaram się pokazac bo zrobiłam dla Ciebie fotki.
pozdrawiam
laurowisnia 11:15, 27 lis 2015

Ta Renate to chyba jedna z większych. Ja zarzuciłam na chwilę temat hortensji ale ostatnie zimy spowodowały powrót do tematu.
Akrylami to chyba mniej frajdy. Mówisz, że córa zaczyna i takie efekty, tym bardziej, że te dwie prace to trudne tematy. Czy uczy się w tym kierunku?
Filomena 12:20, 27 lis 2015

Agatko,
Renate - rzeczywiście jedna z większych i najładniej jak dla mnie przyjmujących kolor taki głęboko-niebieski, nienawożona glinem jest ciemnofioletowa, wyrazista, bardzo mi pasuje do tych innych, pastelowych i białych. Chciałabym tę rabatę mieć taką melanżową, trochę za dużo różu w niej, ale z hortensjami to nie problem- byłam za ostrożna z preparatem z glinu; bo ja w zasadzie nie nawożę sztucznie swoich roślin - jedynie komposty. Komposty, bo mam 2 kompostowniki, jeden taki powiedzmy klasyczny i drugi na iglaste, aby mieć z niskim ph dla rododendronów i azalii.

Ja nie mam nic wspólnego z wykształceniem plastycznym więc dla mnie akryle to już wyzwanie. Córcię wspieram gorąco w tym kierunku bo ona wciąż ma mało poczucia własnej wartości. Wszystko co zrobi chowa głęboko w sobie, często też ma słomiany zapał, ale jak już coś zrobi to jest świetne. Ale mając 16 lat można mieć jeszcze takie niedoskonałości, prawda?
Czyżby temat bliski Twoim zainteresowaniom? Tu na O. dużo takich plastycznie uzdolnionych osób: szydełko, druty, haft...
Ale w zasadzie mnie to nie dziwi, każdy maluje przecież swój ogród własną techniką

Mireczko
juz lecę do Ciebie
Pszczelarnia 13:09, 27 lis 2015

Filomena napisał(a)

Rustica rubra

O!!!! Piękna.

Czy po wycięciu klona jakoś odkażasz ziemię po nim?
Pszczelarnia 13:20, 27 lis 2015

Światopogląd ogrodowy - ...... .

Studnia dobrze zamaskowana, bo jej nie widzę. Hortensje urodziwe i dorodne. Ale one mają jednak otoczenie dobre zaciszne. To się wyczuwa.

Anabelle ciąć nisko - zapamiętam. To moje naj- hortensje.

Filomena 13:21, 27 lis 2015

Wybrałam dużą część ziemi i uzupełniłam z kompostownika. Liczę na to, że patogeny zostaną zduszone przez tę florę z kompostu, a wiosną bedę odkażać, nie wiem czym jeszcze - czytałam o kilku rozwiązaniach i wszystkie wymagają temp. pow. 10 st.C. Nie będę też tu nic dosadzać.
Mam nadzieję, że to wystarczy.
Filomena 13:25, 27 lis 2015

Studnia - gdzieś z leżakami, zaraz poszukam
Jak się nie da ukryć to trzeba wyeksponować
MUZA 17:24, 27 lis 2015

Filomeno przeglądam Twoj wątek i jestem oczarowana, hortensje przepiekne i tyle dobrych rad