Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

MUZA 11:19, 28 lis 2015

Filomena napisał(a)
Nieprawda.
Ale Ania może mieć rację, że te ze szkółki powinny być szczepione, nie zastanawiałam się nad tym jakie mam ja, ale JADALNE. Zakupione parę lat temu w róznych miejscach jako małe sadzonki, kwitły już w drugim roku po posadzeniu, pierwsze owoce po 3 latach. Rośnie szybko. Z drzewka 5-letniego zebrałam owoców na 2l nalewki
Mój tata dostał derenia ze szkółki leśnej - wyrosło drzewicho brzydkie i nie kwitnące, wywalił bo szkoda było miejsca na taką paskudę.

Dziewczyny ja już straciłam nadzieję kupiłam dwa derenie jadalne każdy ok.metra mam je już przeszło trzy sezony i nic zero kwiatka i przyrosty takie średnie, staram się zapewnić im dobre warunki podsypuje dolomitem. może w tym roku coś obrodzi
anka_ 11:43, 28 lis 2015

Aż poszperałam w swoich starych fotkach. Mój dereń kupiony 2009/2010 dopiero w tym roku pierwszy raz miał owoce. Kiedyś Mariusz (Przyjazny ogród) tłumaczył, że te szczepione kwitną młodo i mają lepszy/pewniejszy owoc. Przy siewkach trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ale to piękne drzewka i warto je mieć.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Filomena 12:05, 28 lis 2015

Aneczko
może wrzuć ich jakieś zdjęcia jak masz, coś z obserwacji... ciekawa jestem jak wyglądają, dokształacanie ważna rzecz
może tata się pośpieszył, ale... właściwie on ma malutki ogród i wiek też zmusza go do szybszych oczekiwań
kachat 13:20, 28 lis 2015

Wpadłam pozwiedzać, ciekawie twój ogród wygląda Czy melisa i mięta rosną u ciebie na słońcu? U siebie też posadziłam, ale nie wiem, czy nie za ciemno będą miały.

Co to takie pstrokate z lewej strony? Dereń może jakiś..?

anka_ 13:28, 28 lis 2015

Filomena napisał(a)
Aneczko
może wrzuć ich jakieś zdjęcia jak masz, coś z obserwacji... ciekawa jestem jak wyglądają, dokształacanie ważna rzecz
może tata się pośpieszył, ale... właściwie on ma malutki ogród i wiek też zmusza go do szybszych oczekiwań

Filomeno ja jak kupowałam swój to patrzyłam tylko żeby było napisane "dereń jadalny". Nie wiedziałam, że są takie różnice w kwitnieniu. I z ogromną niecierpliwością czekałam na owoce. Dokupię napewno kolejne, ale szczepione.
Zdjęcia...zobaczę wieczorkiem, nie wiem czy mam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Filomena 13:29, 28 lis 2015

anka_ napisał(a)

Filomeno ja jak kupowałam swój to patrzyłam tylko żeby było napisane "dereń jadalny". Nie wiedziałam, że są takie różnice w kwitnieniu. I z ogromną niecierpliwością czekałam na owoce. (...)

to tak jak ja
Filomena 13:36, 28 lis 2015

Kachat
dereń biały "Elegantissima".
Wszystkie zioła olejkowe lepiej rosną i są bardziej aromatyczne rosnąc na słońcu więc i ich zapach, działanie tez jest lepsze. Ja je mam w różnych miejscach i na różnych stanowiskach. Mentha piperita dobrze się ma też w cieniu. Pozostałe odmiany mięty i melisa zdecydowanie powinny mieć słońce. Ale w ogrodzie różnie bywa
Mariusz 13:38, 28 lis 2015

Witaj Filemona , ciągnie mnie na strony Twojego ogrodu, ale przedtem krótko o dereniach
Pierwsze zdjęcie w drugim rzędzie przedstawia wiekowego derenia jadalnego 'Podolski' - kilkumetrowa siewka pamiętająca czasy dworskie, o pięknym krzaczastym pokroju.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/582-arboretum-bolestraszyce?page=11#post_0

Dereniowy szpaler dający od 2 - 3 ton owoców, wszystko siewki. Siewki owocuje po ok. 8 latach po posadzeniu, a szczepione zazwyczaj w trzecim roku po okulizacji, ale nie jest to jakaś sztywna reguła.
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=a+tu+cz%C4%99%C5%9B%C4%87+dereniowego+sadu+&search_in=posts&commit=Szukaj

I podkarpackie niektóre derenie jadalne, czasem są to bardzo piękne, symetryczne krzewy jak w przypadku Podolskiego, a czasem brzydkie krzaki, co zależy od miejsca sadzenia, warunków siedliska, głównie światła. Te lokalne podkarpackie derenie uformowała natura, natomiast my po zakupie możemy dowolnie przycinać, znoszą bardzo dobrze.
http://www.bolestraszyce.com/najciekawsze-derenie-jadalne-na-podkarpaciu
Filomena 13:40, 28 lis 2015

Ja lubię spacerować i zrywać takie listki nawet z cienia, roztarte w dłoni dają dużo przyjemności. Mój syn z kolei owija w listki mięty czereśnie lub inne owoce i tak je spożywa, śmiejąc się, że już nie musi myć zębów bo ma swieży oddech To bardzo przyjemne, takie przekomarzanie się z dzieckiem
Filomena 13:44, 28 lis 2015

O! Mariuszu, jakże cenny Twój post!
Tyle mam jeszcze do odkrycia...