Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 08:44, 27 lip 2016

witam,

tak przycimam, choć tego wizualnie nie widać na krzaczorach a sadzę żeczywiście blisko bo wynika to z małej powierzchni ogrodu jaki posiadam - lecz myślę że nie będą one sobie aż tak bardzo przeszkadzać. Klony z natury posiadają powolny wzrost więc mam dużo czasu na ewentualne działania z mojej strony.

pozdrawiam
Jan

ps. a masz jakieś ciekawe odmiany klonów palmowych u siebie w ogrodzie?
KasiaBawaria 09:36, 27 lip 2016

A kiedy tniesz? Moje to te, ale jeszcze mlode. Jedynie dissectum garnet maja po 5 lat oraz acer shirasawanum ktory ma 12 lat.

- Acer palmatum Dissectum garnet
- acer palmatum dissectum
- acer palmatum emerald lace
- acer shirasawanum aureum
- Acer palmatum 'Kasagi yama'
- Acer palmatum 'Koto no ito'
- Acer palmatum 'Sangokaku'
- Acer palmatum 'Ukigumo
- Ahorn palmatum'Beni shishi henge'
- Acer palmatum 'Mikawa yatsubusa'

zapomnialam o orange dream katsura i firecracker.

Jak widzisz mamy podobny gust

Nie myslales o dolaczeniu do kompozycji trawy japonskiej? Bardzo do klonow pasuja Mam ich trzy odmiany.

a tu jesiennie.Swojego tez tne i to dosyc mocno bo bardzo szybko rosnie.Pozostale sa male i tez zamierzam je ciac. Masz jakas konkretna metode?

bql3 09:31, 29 lip 2016

Kasiu,

Taki duży okaz Shirasawanum u Ciebie jest godny pozazdroszczenia i pozostałe odmiany klonów też są zacne ale to mam rozumieć że charakterem swojego ogrodu zmierzasz w kierunku klimatów japońskich?
Trawkę Hakone będę terez na dniach dokupywał bo nie zawsze jest fundusz na wszystkie
roślinne zachcianki i wiele realizacji w ogrodzie jest przez to rozciagnietych w czasie

pozdrawiam
Jan
KasiaBawaria 09:48, 29 lip 2016

Klon jest duzy i tne go mocno bo rosnie jak oszalaly. Nie wiem czy to klimat japonski. Poprostu lubie te barwy i formy klonow i traw. Lubie drzewka a ich lekka forma mi sie poprostu podoba.U mnie raczej to misch masch. Probuje polaczyc swoja wizje ogrodu z natura. Np. na poczatku mialam inna wizje, ale dla owadow, szczegolnie dla motyli, ktorych corz to mniej, dolaczylam kilkanascie roslin. I tak u mnie jest poprostu troche jak w parku Hortensje, roze, zurawki, klony, trawy i cisy.
Mixtoorka 09:50, 29 lip 2016

Jak patrzę na Shirasawanum u Kasi to mnie skręca z zazdrości ale widzę też przyszłość.

Świetny parawan Janie! Bardzo japoński!
bql3 10:10, 29 lip 2016

Na dniach wrzucę aktualne fotki z parawanikami bo dokonałem małych modyfikacji i myślę, że o wiele lepiej teraz się prezentują oraz dodaję listę klonów z mojego małego herbacianego ogródka bo zapomniałem Kasi napisać:

Acer palmatum,
Acer palmatum Orange Dream,
Acer palmatum Beni Maiko,
Acer palmatum Sango Kaku,
Acer palmatum Aureum,
Acer palmatum Katsura,
Acer palmatum Ao konzashi,
Acer palmatum Koto hime,
Acer palmatum Osakazuki,
Acer palmatum Artropurpureum,
Acer palmatum Bloodgood,
Acer palmatum Shaina,
Acer palmatum Okushimo,
Acer palmatum Wilson Pink Dwarf,
Acer palmatum Little Prices,
Acer palmatum Butterfly,
Acer palmatum Koto Maru,
Acer palmatum Schischihenge,
Acer palmatum Okushimo,
Acer palmatum Red Pygmy,
Acer palmatum Hozi kuzu,
Acer palmatum Tsuma Beni,
Acer palmatum Manyo no sato,
Acer palmatum Dissectum,
Acer palmatum Dissectum Seryiu,
Acer palmatum Dissectum Garnet,
Acer palmatum Dissectum Orangeola,
Acer Shirasawanum Aureum,
Acer Japonicum Aconitifolium.

pozdrawiam
Jan
KasiaBawaria 10:13, 29 lip 2016

Janku, u mnie w siasiedzctwie rosnie piekny, duzy Acer Japonicum Aconitifolium. Jak go bedziesz ksztaltowal?On rosnie duuuuzy. Tak samo jak osakazuki. Juz jako mlody okaz ma grube galezie. Odstrasza mnie to troche.

Wklejaj wiecej fotek, lubie je ogladac

Shaine tez probuje kupic. Chce ja ciac jako waskie, wysokie drzewko i szkam odpowiedniego okazu. Jak rosnie u ciebie?
bql3 13:49, 29 lip 2016

Kasiu,

Tak wiem, że acer japonicum Aconitifolium urośnie jako drzewko bo to wynika z jego genetyki - u siebie posadziłem go tak że ma zapasu dość dużo na swój wzrost i na razie go nie przycinam.
Jak chcesz to wrzucę poniżej link do strony 'picasaweb' tam mam albumy z herbaciarni i ogrodu, znajdziesz tam w trochę większym formacie fotki i lepszej jakości - to tam nasycisz oczy. Faktem jest, że nie wszystkie zdjęcia posiadają opis bo robię to gdy mi czas wolny na to pozwala - zaś fotki oglądaj poprzez funkcję "pokaż slajdy" - życzę miłego oglądania

https://picasaweb.google.com/114085795523260537848

pozdrawiam
Jan

ps.
ogród i jego rabaty są non stop w ciągłej rozbudowie - przez to posiada jeszcze dużo niedociągnięć, więc mi daleko jeszcze do końcowej perfekcji.
KasiaBawaria 14:07, 29 lip 2016

Janku, dziekuje. I w zadnym wypadku niczego nie krytykuje, tylko sie glosno zastanawiam, bo sama chce niektore posadzic ciasniej, by je ksztaltowac. Stad pytanie, bo sama je sobie zadaje
nicol21 22:08, 30 lip 2016

Janie zapraszam do mnie po link do zdjęć z wizyty w Boskoop Super było, choć mały niedosyt bo brak słońca było i akurat tam nie udało mi się klonów kupić. Ale kupiłam gdzie indziej - to jest zagłębie szkółek i oczywiście bardzo malownicza okolica
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies