Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 18:32, 04 cze 2016

pozdrawiam
Jan
jazzy 23:44, 13 cze 2016

Janku, jeśli możesz, zajrzyj proszę tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/6125-klon-japonski-klon-palmowy-roznice?page=2
Umieściłam zdjęcia klona z prośbą o identyfikację
Z góry dziękuję!
bql3 18:25, 19 cze 2016

witam,

poszerzyła mi się mi kolekcja o parę klonów palmowych - wklejam więc pierwsze ogólne fotki tych odmian już wsadzone w gruncie na rabacie. Wcześniej rosły w tych miejscach thuje ciemnozielone nie pamietam co to była za omiana a teraz już są klony palmowe. No nie wszystkie widać na ogólnych fotkach - więc na przemian będą zbliżenia tych klonów.

acer palmatum 'Beni Schischinenge'

acer palmatum 'Koto Maru'

pierwszy od prawej acer palmatum 'Okushimo'

acer palmatum 'Red Pygmy'

acer palmatum 'Tsuma Beni'

acer palmatum 'Manyo no sato'

a tutaj listki tych wszystkich odmian razem na jednej fotce wraz z podziałką aby dać skalę wielkości.

...reszta fotek wraz ze szczegółowym opisem poszczególnych odmian wrzucę na dniach

pozdrawiam
Jan
bql3 20:53, 20 cze 2016

witam,

przybliżę dzisiaj kolejną odmianę klona palmowego, która zagościła u mnie na rabacie powiększając tym samym moją małą kolekcję roślin.

Acer palmatum 'Beni Schichihenge'
- jest prawdziwym rarytasem wśród odmian klonów o różowych listkach nazwa klona w dosłownym tłumaczeniu z j. japońskiego oznacza "czerwony i zmiana". Okaz tego niezwykłego klona jest pełen wdzięku i przyciąga natychmiast uwagę oraz skupia wzrok na sobie gdy rośnie w ogrodzie. Ten wielobarwny klon palmowy posiada liście o silnym kolażu kolorów od wiosny gdzie przeważają kolory zielonego, białego i różowego rumienica zaś w lecie posiada śmietankowe obrzeża liści. Na jesień wybarwia się i można zobaczyć liście w odcieniu pomarańczy i złota, które przyniosą efekt oślepienia do końca sezonu jesiennego w ogrodzie. Klon ten sprowadzony został z Japonii około w 1967 roku.
Beni Schichihenge jest prawdziwym kolekcjonerskim okazem rzadko spotykanym w sprzedaży to bardzo pożądana odmiana klona palmowego przez miłośników ogrodów japońskich.

cdn...

bql3 21:58, 20 cze 2016

w kolejnej odsłonie przedstawię

Acer palmatum 'Manyo no sato'
- stosunkowo jest to nowa odmiana klona palmowego odkryta w 1993 roku - 'Manyo no Sato' w japońskim języku nazwa ta oznacza "wspaniałe miejsce natury". Odmiana ta toleruje stanowiska w pełnym słońcu oraz w półcieniu - jednak idealne warunki uprawy zapewniłoby stanowisko gdzie słońce jest prawie cały dzień, z wyjątkiem podczas upalnych temperatur południu, kiedy jest preferowane trochę cienia. Słońce wydobywa purpurę i fiolet na zielonych pstrych liściach co sprawia, że ​​ten klon niesamowicie się prezentuje. Na domiar jasna zieleń kory dodaje do ostatecznego efektu unikalny factor i czyni go unikatowym klonem palmowym wśród innych odmian. Na jesień klon wybarwia się gdzie liście mają kolory od moreli do pomarańczowego oraz szkarłatu.

kolejne wrzutki fotek i pisu kolejnych klonów bedą na dniach - dziś już uciekam...
Mixtoorka 22:26, 20 cze 2016

gratuluję okazów! Są przepiękne i niepowtarzalne! Gapię się jeszcze
bql3 22:27, 22 cze 2016

witam,

kolejnym okazem jest klon o nazwie:

Acer palmatum 'Okushimo'

To stara japońska odmiana z ok.1710 roku, ciągle uprawiana i pożądana z uwagi na niebywałe ulistnienie, które póżnym latem zawija się tworząc rurki. Nazwa klona oznacza 'sól i pieprz' gdyż na jesień wybarwia się w bardzo spektakularne kolory żólty, pomarańcz i czerwień - zaliczany do tzw grupy klonów 'tricolor'

cdn...

Mixtoorka 10:20, 23 cze 2016

bardzo ciekawe
Sebek 10:23, 23 cze 2016

Okushimo - normalnie jak Maryśka
Mixtoorka 11:30, 23 cze 2016

Janie, mam problem z Shrasawanum.

Zamierają końcówki pędów. Robią się czarne, a młode listki zasychają. Zauważyłam, że to nie tylko jeden pęd, o którym myślałam, że przemarzł, ale inne też .

Zlałam go wczoraj Topsinem. Ale nie napawa mnie optymizmem. Poza tym coś okrutnie źre mu listeczki. Mogą to być mrówki? Kiepsko się go ogląda bo on maleńki

Co może być mojemu maleńkiemu? Zgorzel pędów?