Marzenka
JORDANA nie posiadam w swojej ogrodowej kolekcji i poluję od dość dawna na niego. Zaś co do Twojego zapytania; to jak jak najbardziej da radę u ciebie ten klonik i spokojnie będzie rósł tam gdzie go chcesz posadzić - bo widzisz ja mam połać całego ogrodu z ekspozycją na WSCHÓD oraz POŁUDNIE i sama widzisz jak rosną u mnie te odmiany.
Ania
'HOZI KUZU' - to jeden z największy jeśli chodzi o rozmiary i zarazem wiekowy okaz klona . Kupiłem go ot tak przypadkiem - stał sobie w zacienionym miejscu na uboczu, cena była nie wygórowana no i był N/N tj. bez opisu nazwy odmiany. Po zakupie go długo miałem problem aby ustalić co to jest za odmiana klona ale miałem to szczęście, że swojego czasu często na Holandię jeżdziłem służbowo i w Boskoop w tamtejszej szkółce specjalizującej się w hodowli klonów pomogli mi dopiero ustalić jego nazwę -bo sam miałem z tym duży kłopot i nie miałem takiej wiedzy o klonach.
Odmiana tego klona posiada bardzo piękną i romantyczną oraz dość intrygującą nazwę - acer palmatum 'Hozi Kuzu' co w dosłownym tłumaczeniu z japońskiego oznacza: 'Niebo usiane gwiazdami'. No nie powiem: - skąd oni tę nazwę dla niego wytrzasnęli.

Ale gdy przyszła pierwsza jesień u mnie gdy już był posadzony- to dopiero w ten czas zrozumiałem sentenjcę nazwy tego klona. Okaz wybarwił się na MEGA kolory a każdy listek dostał wysrebrzoną obwódkę po brzegach tak że listki tworzyły wrażenie gwiazd - niesamowity "POWER" dla widza i osoby patrzącej na niego. No po prostu klon eksplodował i powalał w swej całej krasie - aż sam oniemiałem i byłem pod dużym wrażeniem. I tak okazało się, że pozyskałem przez przypadek do swojej kolekcji unikatową 'Perełkę'
Zana fotki poniżej z poszczególnych pór roku - sama oceń...
WIOSNA
cdn....