Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 10:45, 18 maj 2018

Gosiu,
miło że odwiedziłaś mnie i choć codzienna gonitwa uniemożliwia codzienne zaglądanie na Ogrodowisko to trzeba przecież cuś powrzucać od czasu do czasu z ogrodowych fotek a tu wieczny brak czasu .....

cdn...
bql3 10:59, 18 maj 2018

pozdrawiam
cdn...
Marzenaka 22:07, 07 cze 2018

Witaj. Piękne masz te klony i taka ilość! Ja mam aż jednego, Atropurpureum, niedawno wsadzony. Mam pytanie, możesz coś powiedzieć o klonie Orange Dream? Spodobały nam się w ogrodniczym, ale chlałabym się coś o nim z praktyki dowiedzieć.
Gintura 20:34, 08 cze 2018

ja również jestem ciekawa opinii i rad
bql3 19:07, 10 cze 2018

Marzenko
tę szczególnie piękną odmianę klona jakim jest acer palmatum 'Orange Dream' posiadam u siebie na ogrodzie w ilości dwóch sztuk - jeden większy drugi ciut mniejszy. Nazwę swą zawdzięcza bajecznemu wybarwieniu na wiosnę w tonacji pomarańczowych barw liści, które czynią go piękniejszym chyba na wiosnę niż na jesień. Ale to moje osobiste zdanie - poza tym trzeba pamiętać aby go sadzić na ogrodzie na miejscówkach gdzie nie ma pełnej ekspozycji słońca przez cały dzień bo ma on tendencje do przypalanie się listków w zwłaszcza w bardzo słoneczne dni. Piękny i bardzo pożądany klon, warto go posiadać u siebie na ogrodzie bo jest jednym z topowych odmian klona wśród miłośników i kolekcjonerów osób które tworzą ogrody o charakterze japońskim.

Fotki poniżej przedstawiają okazy z mojej ogrodowej kolekcji :

WIOSNA...

cdn...
bql3 19:18, 10 cze 2018

LATO...

cdn...
bql3 19:21, 10 cze 2018

JESIEŃ

PÓŻNA JESIEŃ...

Pozdrawiam
Jan
Zana 21:30, 10 cze 2018

bql3 napisał(a)

pozdrawiam
cdn...

Janie jaki to klon? Poszukuję takiego ładnego zielonolistnego. U ciebie to można się dopiero choroby klonowej nabawić.

A masz może shirasawy Jordana? Mój kupiony w ubiegłym roku ma jakieś takie małe listki, 4-5 cm długości od nasady ogonka liściowego. Zastanawiam się czy to normalne czy coś się dzieje, wydaje mi się że w ubiegłym roku miał trochę większe te listki. I nie wypuścił nowych przyrostów, stoi w miejscu.
Marzenaka 21:53, 10 cze 2018

Dziękuję za wizytę w moim ogrodzie oraz odpowiedź na moje pytanie i to w taki sposób - nawet dokumentacja foto z całego sezonu! No no, nieźle. Piekny ten klon. Myślisz, że na wystawie wschodniej i częściowo południowej, mając "za plecami" tuje, miałby szansę na przetrwanie?
bql3 10:50, 11 cze 2018

Marzenka

JORDANA nie posiadam w swojej ogrodowej kolekcji i poluję od dość dawna na niego. Zaś co do Twojego zapytania; to jak jak najbardziej da radę u ciebie ten klonik i spokojnie będzie rósł tam gdzie go chcesz posadzić - bo widzisz ja mam połać całego ogrodu z ekspozycją na WSCHÓD oraz POŁUDNIE i sama widzisz jak rosną u mnie te odmiany.

Ania

'HOZI KUZU' - to jeden z największy jeśli chodzi o rozmiary i zarazem wiekowy okaz klona . Kupiłem go ot tak przypadkiem - stał sobie w zacienionym miejscu na uboczu, cena była nie wygórowana no i był N/N tj. bez opisu nazwy odmiany. Po zakupie go długo miałem problem aby ustalić co to jest za odmiana klona ale miałem to szczęście, że swojego czasu często na Holandię jeżdziłem służbowo i w Boskoop w tamtejszej szkółce specjalizującej się w hodowli klonów pomogli mi dopiero ustalić jego nazwę -bo sam miałem z tym duży kłopot i nie miałem takiej wiedzy o klonach.

Odmiana tego klona posiada bardzo piękną i romantyczną oraz dość intrygującą nazwę - acer palmatum 'Hozi Kuzu' co w dosłownym tłumaczeniu z japońskiego oznacza: 'Niebo usiane gwiazdami'. No nie powiem: - skąd oni tę nazwę dla niego wytrzasnęli. Ale gdy przyszła pierwsza jesień u mnie gdy już był posadzony- to dopiero w ten czas zrozumiałem sentenjcę nazwy tego klona. Okaz wybarwił się na MEGA kolory a każdy listek dostał wysrebrzoną obwódkę po brzegach tak że listki tworzyły wrażenie gwiazd - niesamowity "POWER" dla widza i osoby patrzącej na niego. No po prostu klon eksplodował i powalał w swej całej krasie - aż sam oniemiałem i byłem pod dużym wrażeniem. I tak okazało się, że pozyskałem przez przypadek do swojej kolekcji unikatową 'Perełkę'

Zana fotki poniżej z poszczególnych pór roku - sama oceń...

WIOSNA

cdn....