Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

Gosiek33 10:00, 13 cze 2018

Podziwiam Twój ogród. Było by fajnie gdybyś mógł podpisać te perełki klonowe
malgol 10:03, 13 cze 2018

Za każdym razem gdy do Ciebie zajrzę jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie wiem jak Ty to robisz ,że wszystkie klony tak pięknie u Ciebie rosną i nie zmagasz się z różnymi problemami jakie dotykają Nas-"zwykłych" hodowców tych roślinMam jednego Jordana a i tak już biegam wokół i martwię się,że cos mu dolega bo znalazłam 4 suche ,zwinięte listki. Jak sobie radzisz z takimi problemami jak podatność na grzyby, przemarzanie przy takiej ilości roślin!
bql3 15:58, 13 cze 2018

Gosiek
no nie zawsze mam czas aby dodawać opis fotek z powodu no błahego powodu a jest nim permanentny braku czasu - ale postaram się to nadrobić. Na domiar tego jeszcze na ogrodzie przeciąga mi się robota przy domku narzędziowym i na tę chwilę 1/3 dachu jeszcze czeka na dokończenie - bo zamarzył mi się domek ale nawiązujący stylem i charakterem w klimacie japońskim aby nie odbiegał od całości ogrodu. No niestety to wymaga dużego zaangażowania czasu pracy aby to wykończyć a robię to własnym siłami bez pomocy osób trzecich.
( ....obiecuję że po ukończeniu dachu wrzucę pierwsze fotki moich wariacji oraz zmagań w tej części ogrodu)

malgol - Gosiu
w tworzeniu mojego małego japońskiego herbacianego zakątka ogrodowego są i małe problemy z którymi też przychodzi mi się zmierzyć - ale idea dążenia do doskonałości nie polega na eksponowaniu problemów czy też porażek, działa to deprymująco na wszystkich i całe otoczenie. Jednym słowem nie zobaczysz u mnie na wątku coś co akurat sprawia mi problem na ogrodzie lub coś co z czymś zmagam się i walczę. Z resztą jak widzisz nie mam własnej "wizytówki ogrodu" - bo staram się tak prowadzić perfekcyjnie swój wątek bo to on stanowi moją "wizytówkę"
Jak sama zauważyłaś na moich fotkach które tutaj zamieszczam, listki klonów nie posiadają wręcz żadnej skazy nie odbiegają wyglądem wyglądu od pozostałych. Wszystkie są wręcz idealnie perfekcyjne - przez co cały okaz jest bez zarzutu i cieszy widza swym mega nienagannym wizerunkiem. Mam opracowaną prostą metodę i ją stosuję; otóż gdy liść lub liście odbiegają od reszty swym wyglądem od pozostałych to usuwam go i w ten czas krzak nie traci energii witalnych na walkę z przypadłością jaką posiada ten jeden listek.
Ja bym radził gdy listki na twoim Jordanie usunąć gdy się nie rozwiną i będą odbiegać od reszty na krzaku - i tylko błagam: NOŻYCE MUSZĄ BYĆ STERYLNE !
U mnie na ogrodzie non stop znajduje się w pogotowiu słoik ze zwykłym alkoholem służącym właśnie do sterylizacji nożyc ogrodowych - i stosuję zasadę: odkażone nożyce i przycinam tylko i jeden krzak! Przechodzisz na drugi krzew - obowiązkowa dezynfekcja nożyc, tej metody się trzymam i daje mi za to wręcz fantastyczny efekty jakie jest brak przypadłości chorobowych na klonach - no myślę że to jest częścią fenomenu i mojego małego sukcesu pracy na klonach.
No powiem Ci, że wiosną to do standardu należy atak mszyc na niektórych egzemplarzach klonów ale daję radę pryskam krzaczory - a tym roku na pięciu klonach z nimi walczyłem z pozytywnym skutkiem.
Zaś zimę wszystkie klony bez okrycia ładnie przezimowały jak zresztą na zamieszczonych fotkach na mym wątku widać. Największe niebezpieczeństwo to przymrozki na tzw. "zimnych ogrodników" - no to jest bardzo duże zagrożenie dla wszystkich klonów ale w tym roku było OK i wiosna łaskawie się obeszła.

pozdrawiam
Jan

ps. Jeśli coś pominąłem w odpisaniu na wasze pytania to piszcie a w miarę wolnej chwili odpiszę

Gosiek33 18:54, 13 cze 2018

Czekam zatem cierpliwie
Mixtoorka 21:09, 13 cze 2018

Janie. Mój Atropurpureum werticilioza skróciła prawie do zera. A na Dissectum chyba zgorzel pędów wlazła. Nigdy nie cięłam Dissectum, zawsze sterylizuję sekator. Pryskałam Topsinem. Rzucisz okiem? Za chwile wrzucę zdjęcie u siebie.
KasiaBawaria 09:03, 21 cze 2018

Janie, a powiedz mi jak przycinasz cwoje klony?Co roku? Mohe rosna stanowczo za szybko przycielam je ale jeszcze zostal mi katsura. Chce by byl mini drzewkiem a nie wielkim krzaczorem. Narazie jest od samego dolu do metra gesty. Nie chce sie ogolocic jak go przyciac?A jaki alkohol masz do dezynfekcji?
bql3 10:25, 21 cze 2018

Kasiu
przycinam bardzo bardzo póżną jesienią ewentualnie na koniec zimy ale jak trzeba to listki usuwam także w razie potrzeby. No 'dzbana' czy też 'parasola' - jak zwał tak zwał lub też ma on posiadać tzw półki na wzór 'pagody'. Nie ukrywam że to u mnie też odgrywa dużą rolę umiejscowienie w ogrodzie takiego klona. Ja mam bardzo ograniczone pole manewru ze względu na małą wielkość ogrodu ale poniżej wrzucę Ci takie dwa przykłady abyś mogła zobaczyć namiastkę tego o czym mówię i tak:

Fotka przedstawia klon acer shirosawanum 'Aureum' - przycinam i kształtuję go idąc do zarysu i formy 'parasola'

przykład zwartej sylwetki klona na wzór przypominający kształt 'dzbanu'

a tutaj acer palmatum 'Tsuma Beni' - nie wiem czy to dobrze na fotce widać ale gałązki tworzą tzw wcięcia czy też 'półki' które przypominają man dachy jakie posiadają liczne pagody.

pozdrawiam
Jan

ps - każdy alkohol jest dobry to nie ma znaczenia byle by zdezynfekować nożyce i już.

eda 10:46, 21 cze 2018

Witaj Janie Super popatrzeć i powzdychać klonowo świetny klimat utworzyłeś i ta paprotka ciekawy okaz miłego dnia pozdrawiam

KasiaBawaria 08:19, 22 cze 2018

Moj klon wyglada jak twoj drugi. A chce parasol lub mini drzewko. Da sie wogole go wyprowadzic?Bo inne same od dolu sie ogolacaja i same sie ksztaltuja.

Te same sie ladnie ksztaltuja

Ten ma sam z siebie parasolowaty ksztalt.
bql3 12:34, 26 cze 2018

Yahoo!
Obiecałem Wam że wrzucę fotki z domku narzędziowego którego no co tu dużo mówić - no męczę już się z nim od dłuższego czasu. Zakończenie pewnego etapu prac cieszy zwłaszcza jeśli samemu się to wykonuje.
Jak widać - dach trój spadowy zakończony a fotki pokazują oczywiście wykonanie części prac - bo przede mną około 30% tego co planowałem, gdyż mam jeszcze w planie zrobienie ścian - mimo to zdecydowałem się na pokazanie Wam tych fotek na wątku:

ta fotka pokazuje domek z dalszej perspektywy oraz od strony sąsiada

zaś te sceen'y pokazyją domek od strony ogrodu

to ujęcie pokazuje na drugom planie w głębi ogrodu lekko na prawo - Chashitsu i jak widzicie styl i wygląd domku narzędziowego nawiązuje charakterem do wcześniej już wykonanej w głębi ogrodu herbaciarni.

Matane !
Jan