Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Madzenka 09:59, 01 lip 2015

Cudowne Artemisy , napisz prsze na pribpve gdzie kupilas.

Nie sadziłabym teraz roslin, w te upaly Ci padna. Są zwykle trzymane w lekko zacienionych miejscach jesli je posadzisz w te najwieksze upaly, przeciez ma być 35-38 stopni, to nawet podlewane sie ugotują w ziemi... Lepiej je postaw w ocienionym miejscu lub na wschodniej rabacie, podlewaj i poczekaj az temp. spadnie do 25-28 stopni
nawigatorka 10:24, 01 lip 2015

Madzenka napisał(a)
Cudowne Artemisy , napisz prsze na pribpve gdzie kupilas.

Nie sadziłabym teraz roslin, w te upaly Ci padna. Są zwykle trzymane w lekko zacienionych miejscach jesli je posadzisz w te najwieksze upaly, przeciez ma być 35-38 stopni, to nawet podlewane sie ugotują w ziemi... Lepiej je postaw w ocienionym miejscu lub na wschodniej rabacie, podlewaj i poczekaj az temp. spadnie do 25-28 stopni

Marzeno przecież pisałaś kiedyś ze Artemis do Ciebie nie przemawia
lindsay80 10:42, 01 lip 2015

dziękuję wszystkim odwiedzającym za miłe słowa

Z tego co podczytuję różne wątki to Artemis ostatnio bardzo w modzie

Marzenka, róże i tak muszę kilka dni przetrzymać w doniczkach.
Mam trochę roślin w doniczkach, które już się u mnie aklimatyzują w miejscach nasłonecznionych więc coś pewnie posadzę.
Dziś mamy kupić linie kroplujące, hydrofor już jest, więc mam nadzieję, że eM choćby prowizorycznie podłączy nawadnianie i będę mieć jakieś wspomaganie automatyczne zamiast stania z wężem
lindsay80 13:11, 01 lip 2015

KasiaW76 napisał(a)
Warto... kiedyś jak juz skończysz ogród, usiądziesz wygodnie z mężem na ogrodowych fotelach, otworzysz zdjęcia aby powspominać i wtedy będzieci się śmiali z tego co musieliście zrobić aby cieszyć się ogrodem

Dowód na to ile czasem trzeba pracy i potu włożyć żeby stworzyć ogród - to skład głazów, które wykopaliśmy przygotowując miejsce pod 6 rodków i 6 dereni - wszystkiego nawet nie objęłam aparatem .

Chyba możemy Kasiu razem konkurować w tej dziedzinie

lindsay80 13:13, 01 lip 2015

ren133 napisał(a)

Masz już zrobione donice?

Reniu - fotka donicy w stanie surowym, mam nadzieję, że wkrótce będę mogła wrzucić zdjęcie już wykończonych donic.

KasiaW76 13:26, 01 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Dowód na to ile czasem trzeba pracy i potu włożyć żeby stworzyć ogród - to skład głazów, które wykopaliśmy przygotowując miejsce pod 6 rodków i 6 dereni - wszystkiego nawet nie objęłam aparatem .

Hehehe nie jestem sama

Od tych kamieni Twoich czy też moich najgorszy jest łupek. Wczoraj pod 4 hortensje jak kopalismy dołki to na glebokosc ok 50 cm w celu rozluźnienia gleby. Niestety przy statniej trafiliśmy na łupek. 1 metr w dół wybierania i się poddałam. Dziura głęboką i szeroka, uzupełniona inna nowa ziemia z działki z wymieszanym torfem. Mam nadzieje, ze poradzi sobie hortensja.
U mnie takie niespodzianki to norma Nie mam normalnego kawałka ziemi na działce.
ren133 15:30, 01 lip 2015

EdytkoPrzy okazji takich fajnych zakupów, nie spotkałaś gdzieś może krwawnika terracottę? ... usilnie poszukuję Zależałoby mi na zakupie z jakiegośc sprawdzonego źródła i jeszcze carex frosted curls

Z góry dziękuję
ren133 15:30, 01 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Reniu - fotka donicy w stanie surowym, mam nadzieję, że wkrótce będę mogła wrzucić zdjęcie już wykończonych donic.

Dobry początek już jest
lindsay80 16:31, 01 lip 2015

ren133 napisał(a)
EdytkoPrzy okazji takich fajnych zakupów, nie spotkałaś gdzieś może krwawnika terracottę? ... usilnie poszukuję Zależałoby mi na zakupie z jakiegośc sprawdzonego źródła i jeszcze carex frosted curls

Z góry dziękuję

Krwawników widziałam dużo, ale zwykle są bez nazwy, a przyznam szczerze jakoś specjalnie się im nie przyglądałam, wiem, że ta odmiana to taki mocny pomarańcz, w sobotę pewnie będę na giełdzie to zwrócę uwagę.

Frosted Curls widziałam, całkiem niezłe krzaczki chyba po 7 zł - sama się nad nimi zastanawiałam, ale ja już mam Amazon Mist i one wyglądają bardzo podobnie o tej porze więc na razie nie kupowałam.
Podczytując trochę wątków wiem, że często użytkownicy wymiennie kupują te odmiany, FC chyba jest trochę bardziej kapryśny niż AM, w sensie, że może mieć etap, gdy nie wygląda zbyt ciekawie - choć u Marty Zielonej mnie zachwyca.
Matylda 22:17, 01 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Oj to chyba niestety mogę się do Was dołączyć- część działki facet, od którego kupiliśmy utwardzał i znajdujemy podobne skarby. Masakra- ale jakoś trzeba przez to przebrnąć.