Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:30, 21 wrz 2017

Monka napisał(a)
Edytka rabata z grabami super co ile masz je posadzone bo na dniach też je zakupuję i nie wiem 3 czy 4

Ja mam graby posadzone co 2,5 metra i uważam, że do 3 m to jest tak optymalnie, jeśli chce się jeszcze, żeby pomiędzy nimi było jakieś niższe piętro roślin, a jeśli to ma być kiedyś zwarta ściana no to posadziłabym co 1,8 - 2 m.
lindsay80 11:38, 21 wrz 2017

AniMa napisał(a)

Zgadzam się z Iwonką, nie wiem na czym bardziej się pośliniłam: na przedpłociu, zapłociu, nowej rabacie, tarasie - wszystko MNIAM

To super, że taki dobry odbiór spotkał ten mój kawałek ziemi
lindsay80 11:41, 21 wrz 2017

Jagodaa napisał(a)
Edyta, ścinałaś jarzmianki po pierwszym kwitnieniu, że tak ładnie teraz kwitną. Moje wyglądają paskudnie .

Wycinałam tylko przekwitłe kwiatostany, właściwie kwitną nieprzerwanie cały sezon, liście też miały cały czas ładne, teraz już się trochę pożółkłych pojawiło.

Ale moje mają sporo cienia, bo słonko na nie pada tak od 17-tej dopiero - może to dlatego tak dobrze się do teraz prezentują.
lindsay80 11:50, 21 wrz 2017

Luki napisał(a)
No to z czystym sumieniem mogę sobie jeszcze z 3 drzewa dosadzić
Pięknie się ogród prezentuje.

Oj Malepartusy rosną wysokie i piękne, na pewno świetnie z werbeną zagrają

Pewnie - na pewno się zmieszczą.

Te zwykłe ponoć nawet do 230 cm dorastają, ale jest też Malepartus Little i on rośnie do rozmiarów 80 - 120 cm.

Miejmy nadzieję, że duet Malepartusy - werbena bo zimie będzie żywy
lindsay80 11:54, 21 wrz 2017

Makusia napisał(a)
Ale piękne zdjęcia! Faceci od ogrodzeń powinni Ci zapłacić, bo taką reklamę dostać, to wow!
Piękny ten Twój szpaler Umbr- uwielbiam to Twoje przedpłocie (czy zapłocie, bo już sama nie wiem- od strony ogrodu, to chyba przedpłocie? )
Pokażesz tulipanowca...?

Dzięki za tyle dobrych słów Marta, na ten depresyjny, deszczowy czas są jak miód na serce

Pokaże, jak się wypogodzi - na razie dzień za dniem deszcz.
Z planów przesadzania bylin chyba nic nie wyjdzie, ale liczę, że jeszcze będzie trochę pogody i chociaż jakieś krzewy poprzesadzam.
leon60 11:56, 21 wrz 2017

Póki co jest okropnie ale przyszły tydzień zapowiada się całkiem całkiem przynajmniej deszczu nie widać
Dosadziłabym sobie jeszcze wysokich traw tylko miejsca brak ehh...
lindsay80 12:19, 21 wrz 2017

leon60 napisał(a)
Póki co jest okropnie ale przyszły tydzień zapowiada się całkiem całkiem przynajmniej deszczu nie widać
Dosadziłabym sobie jeszcze wysokich traw tylko miejsca brak ehh...

Wiesz Olu mi też się co trochę coś nowego spodoba i z chęcią bym kupiła, ale szybko włącza się racjonalne myślenie, że przecież już nie ma gdzie tego upychać.

Rośliny rosną jak szalone, w tym roku masę rzeczy powydawałam znajomym, rodzinie a nawet obsadziłam cały malutki ogródeczek przy szeregówce mojej przyjaciółce - swoją drogą, robiłyśmy to wiosną i jak zobaczyłam niedawno jak wszystko porosło to uwierzyć nie mogłam - może się kiedyś jakąś fotką pochwalę jak mi to projektowanie tam wyszło
Kawa 12:37, 21 wrz 2017

Edytko
jeżeli mogę to poprosze o priv
Mirka 12:58, 21 wrz 2017

Pomyliłam wątek Pozdrawiam
lindsay80 13:01, 21 wrz 2017

Kawa napisał(a)
Edytko
jeżeli mogę to poprosze o priv

Wysłałam, a tutaj sobie zobaczysz jak wyglądały moje graby na żywopłot w wiązkach jeszcze przed sadzeniem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=618

I po posadzeniu - ja wiosną ubiegłego roku sadziłam, początkiem kwietnia.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=625

Na 150 szt kupionych przyjęły się wszystkie.