Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Makusia 13:00, 22 wrz 2017

Zawilce ślicznie się komponują z ML- piękny duet- w ogóle, to zawilce są moim tegorocznym odkryciem. Oczywiście na innych wątkach, bo sama nie mam
lindsay80 13:00, 22 wrz 2017

A u siebie te Variegatusy pod oknami chcę wymienić na ML - parapet jest na wysokości 150 cm.

Variegatusy są tu 2 sezon - w drugiej połowie sezonu się rozłażą , teraz są podwiązane a i tak zajmują pół rabaty.

leon60 13:03, 22 wrz 2017

U mnie ML są wyższe od KF dobre 40cm
lindsay80 13:04, 22 wrz 2017

Makusia napisał(a)
Zawilce ślicznie się komponują z ML- piękny duet- w ogóle, to zawilce są moim tegorocznym odkryciem. Oczywiście na innych wątkach, bo sama nie mam

Zawilce są super, tylko trzeba mieć świadomość, że zimą mogą wymarzać, a z kolei jak jest im bardzo dobrze to rozrastają się rozłogowo.

Jeśli białe to najpiękniejsza jest odmiana Whirlwind, ja mam też Honorine Jobert i te pierwsze bez porównania ładniejsze.
lindsay80 13:06, 22 wrz 2017

leon60 napisał(a)
U mnie ML są wyższe od KF dobre 40cm

czyli wszystko przede mną - na razie u mnie KF przyrastają znacznie szybciej niż ML.

Ola, a może Ty byś rzuciła jeszcze jakąś propozyją co w takim razie pod te moje okna zamiast Variegatusów?
Bo do wiosny jest czas na ostateczną decyzję.
leon60 13:29, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)

czyli wszystko przede mną - na razie u mnie KF przyrastają znacznie szybciej niż ML.

Ola, a może Ty byś rzuciła jeszcze jakąś propozyją co w takim razie pod te moje okna zamiast Variegatusów?
Bo do wiosny jest czas na ostateczną decyzję.

Najlepiej powtórz coś co już masz, ML albo KF to dobry wybór.
Jest jakaś mniejsza wersja ML ale nie pamietam nazwy
lindsay80 13:34, 22 wrz 2017

leon60 napisał(a)

Najlepiej powtórz coś co już masz, ML albo KF to dobry wybór.
Jest jakaś mniejsza wersja ML ale nie pamietam nazwy

Może chodzi o ten Morning Bright - jeśli tak to już rozeznawałam co i jak z tą odmianą i odradzono mi ją, ponoć słabo zimuje.

A jeśli faktycznie KF lub ML - no to wybiorę ML - z zimozielonymi roślinami które tam już są będzie lepiej się komponował.
Mirka 13:36, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)

Mnie opis i zdjęcie zachęciło

Rozchodnik 'Class Act' - Wyjątkowa odmiana wyróżniająca się bardzo sztywnym, wyprostowanym pokrojem i intensywnym, bordowo-różowym zabarwieniem kwiatów. Dorasta do 40-45 cm wysokości. Kwiaty rozwijają się stopniowo, dlatego w pewnym momencie kwiatostan zdobią zarówno srebrzyste pąki jak i wyraziste, bordowo-różowe kwiaty tworząc niesamowity efekt wizualny. W pełni rozkwitu kwiatostany nabierają ostrej barwy magenty. Jeden z najpiękniejszych rozchodników, które pojawiły się na rynku w ostatnich latach.
Piękny też mam
leon60 13:38, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)

Może chodzi o ten Morning Bright - jeśli tak to już rozeznawałam co i jak z tą odmianą i odradzono mi ją, ponoć słabo zimuje.

A jeśli faktycznie KF lub ML - no to wybiorę ML - z zimozielonymi roślinami które tam już są będzie lepiej się komponował.

i nie kwitnie lepszy wybór nie ma się co zastanawiać
Pod oknami miałam Cabarety które zawalały mi inne nasadzenia a teraz z ML jestem zadowolona.
Chyba Mała Mi całkiem niedawno pokazywała tą niższą odmianę.
lindsay80 13:38, 22 wrz 2017

Mirka napisał(a)
Piękny też mam

a to jeden z tych co niedawno kupowałaś, czy masz go dłużej?