Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Kasya 22:32, 25 maj 2018

A jarzmianki się wysiewaja ?
lindsay80 22:39, 25 maj 2018

Makusia napisał(a)
Edytko, naoglądałam się wszystkiego, co aktualnie mnie interesuje
Pokazałaś i cisy formowane (super zgrabne kulki, stożek, który jest stożkiem!) i derenia IH, które właśnie zamówiłam i jaśminowiec, który tez mi kwitnąć zaczyna i się zastanawiam, czy w ogóle w dobrym miejscu go posadziłam. Oprócz tego róże, które podziwiam ale nie u siebie (a u Ciebie świetna okazja do podziwiania ) i orliki w kolorze dla mnie idealnym!
Piękny ten Twój ogród!!!!

No patrz, to jakby pod Ciebie ta sesja była robiona

lindsay80 22:50, 25 maj 2018

makadamia napisał(a)
Ogród śliczny.
Pierwszy raz widzę z bliska kwitnącą kalmię - nie widziałam, że ona ma taki piękny kwiat!

Kwiaty kalmii są jak małe dzieła sztuki, na każdym etapie od pąka po rozwinięty kwiat można się nimi zachwycać.
anpi 22:58, 25 maj 2018

Jaśminowiec daje po oczach ,taki śnieżno biały,śliczności
Fajna kompozycja z szałwiami...
lindsay80 23:15, 25 maj 2018

Makao_J napisał(a)
Pieknie jest. Snowbelle jest cudny. Też mam i zawsze ta masa kwitków mnie rozwala.
Czosnki piękne. Szkoda że takie drogie. Moje nie kwitną już drugi rok bo przesadzałam i dzieliłam cebule. Może kiedyś w końcu się doczekam takich okazów jak u Ciebie.

U mnie Snowbelle pierwszy raz taki kwieciem obsypany, aż się ugina

Z czosnkami też u mnie gorzej niż w ubiegłym roku, część niestety zanikła.
lindsay80 23:21, 25 maj 2018

kasja83 napisał(a)

Przepiękny jaśminowiec!!A co to za czosnki masz takie w kupie na pierwszym planie?Szałwia to Deep Blue?

te czosnki to kwitnący szczypiorek
Szałwia to Deep Blue.
lindsay80 23:22, 25 maj 2018

Kawa napisał(a)
pięna ta kalmia też zwróciłam na nią uwagę
jaśminowiec też powala

zreszta wszxystko takie dorodne
przedpłocie to już w ogóle

kalmie raczej mało na forum popularne, może dlatego, że poza okresem kwitnienia niespecjalnie jest się czym zachwycać, same krzaki nie są zbyt zgrabne.
lindsay80 23:32, 25 maj 2018

Kasya napisał(a)

Piekny jest szkoda ze zapach taki nie jest
Tylko di oglądania
Ale u ciebue wszędzie pieknie

Kasiu, co prawda ten jaślinowiec nie pachnie tak intensywnie jak te stare zwykłe odmiany, ale lekki zapach wydziela, dla mnie ten zapach dość przyjemny jest.
lindsay80 23:39, 25 maj 2018

mirela napisał(a)

Jeszcze ich nie mam. Dam znać jak przyjdą. Zapłaciłam we wtorek, otrzymałam maila, ze jest w trakcie przygotowywania.
W zeszłym roku żurawki krwiste kupiłam u nich, przesyłka była błyskawiczna.

A ja dziś kupiłam hakone Beni-Kaze, udało mi się w lokalnej szkółce namierzyć na trasie z Częstochowy
lindsay80 23:42, 25 maj 2018

mirela napisał(a)

Trawy sprzedawane w doniczkach przez sklepy mają niestety to do siebie, że nie są zbyt okazałe. Ale i ceny są nieco inne niż 7 lat temu. Ostatnio znalazłam fotkę przesyłki od Surowińskich - sadzonki średnio-duże (nawet małe) a za swoją Rozplenicę płaciłam 28 zł (mam zachowaną całą korespondencję z toną porad od p. Anety). Jak kupisz miskanta to niestety musisz poczekać ze 2-3 lata aż pokaże swoje piękno. Kłosownica, rozplenica - to rośnie w oczach więc nawet jak przyjdzie źdźbło jedno małe to za rok będzie ogromna roślina.
Poza tym trawy tną wiosną więc siłą rzeczy kupowane trawy w tym okresie nie będą zachwycać. Ja zawsze patrze na korzenie - jak duże to wiem, ze to starsza sadzonka a nie młodziak.
Poza tym, np. trzcinnika którego Ci dałam nikt by w życiu nie sprzedał, bo nie wygląda ładnie jak jest podzielony ze starszej kępy, ale własnie z niego efekt będzie najszybszy.

A z czym masz gracka ? Będę mojego dzieliła i zastanawiam się co między niego wcisnąć.

Z trawami najczęściej jest tak jak piszesz, właśnie dlatego ja raczej w necie nie kupuje, szukam aż znajdę, czasami trochę kilometrów trzeba zrobić żeby je mieć

Gracki mam przy tarasie pomiędzy nimi są róże, przed nimi szałwie, jeżówki, buksy.