Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:53, 27 maj 2018

paulina_ns napisał(a)
Jakie piękne hakonki dostałaś a ta biała pełna surfinia cudna, muszę koniecznie kupić jakieś kwiecie i zamienić bratki przecież to już prawie czerwiec mamy

bratki już chyba bedą coraz gorzej wyglądać, czas na letnie rośliny w donicach.

Ja teraz stawiam na to co mi się podobało i sprawdziło rok temu.
Nie mieszam w donicach, tylko wsadzam wszystko jednorodnie, tak wiec bedzie scewola filetowa (wczoraj na targach roślin dorwałam ładne sadzonki) psianka jaśminowa i białe pełne surfinie.
lindsay80 11:55, 27 maj 2018

Kasya napisał(a)

Zbrodnia...
Nie piel tylko sadź w doniczki

A jeśli wygląda to tak?

Chociaż może to niegłupi pomysł, wczoraj widziałam w sprzedaży tyle roślin co ja wywalam z rabat i w takich cenach, że faktycznie jakby człowiek miał czas to można by robić niezły biznes
lindsay80 11:57, 27 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
ja z siewek jarzmianek to się ciesze zawsze czekam az podrosną bo u mnie korzenia się bardzo mocno i nie chce ich wyrwać i przesadzam później w niwe miejsce. Wlasnie posadziłam sobie rak z 25 sztuk w miejscu w którym siane animki mi nie wzeszły i nawet dałam Jarzmianki 40 metrów nawadniania

Ty masz tyle ogrodu Asia, że i siewki znajdą dla siebie miejsce, u mnie już nie ma wolnego miejsca
Ale już nie raz ogłaszałam, że jak ktoś chce to może przyjeżdżać i sobie ukopać.
mrokasia 11:57, 27 maj 2018

lindsay80 napisał(a)

bratki już chyba bedą coraz gorzej wyglądać, czas na letnie rośliny w donicach.

Ja zawsze wyrzucałam bratki a w tym roku posadziłam na rabaty.
W donicach mam skromnie bo tylko osteospermum.
lindsay80 12:06, 27 maj 2018

Mirka napisał(a)

Fajowsko Zapisuję się do kolejki

dobrze, tylko jeszcze się przypomnij za jakiś czas, bo moja pamięć dobra ale krótka
lindsay80 12:08, 27 maj 2018

MirellaB napisał(a)
Edyta co się robi z przekwitniętymi czosnkami - ściąć?

Ścina się, żeby nie traciły siły na zawiązywanie nasion tylko budowały cebule na kolejny rok.

U mnie już prawie wszystkie ścięte.
lindsay80 12:22, 27 maj 2018

leon60 napisał(a)
Ladne sadzonki BK dorwalas

Wiem, cieszę się, że udało mi się je wyczaić, mogłam wybrać takie najbardziej zagęszczone, co prawda w szkółce 70 km od domu, ale akurat miałam wyjazd w pobliskie miejsce, więc nadarzyła się okazja żeby tam wstąpić.
lindsay80 12:28, 27 maj 2018

_Martini_ napisał(a)
Jeju, psianka jaśminowa, w ogóle nie znałam takiej rośliny. Świetna jest. Jaśminowce masz cudne i zazdroszczę zapachu. U mnie w tym roku, po przesadzeniu, marniutko nawet z wypuszczaniem liści. Nowe miejsce im nie służy. Hakonki idą do cienia?

Też nie znałam aż w ubiegłym roku zobaczyłam w ogrodach Kapias, to ta w niebieskich donicach:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1735

A zdjęcie było robione 11 listopada, więc jeśli do tego czasu ta roślina może tak pięknie wyglądać to ja już wiedziałam, że ją chcę.

U mnie z cieniem kiepsko, bo mam słoneczny ogród, hakonki będą na wschodniej wystawie na rabacie ze świdośliwami, tam gdzie ostatnio 12 kulek cisowych wsadziłam.
Na razie nie pokazuję postępów, bo robota mi tam idzie jak krew z nosa.
Może Was zaskoczę za jakiś czas
lindsay80 12:29, 27 maj 2018

Magleska napisał(a)
Gdzie takie super hakonki kupiłaś ? Szukam wszędzie w okolicy i nie ma ,a potrzebuje 7 szt

Madzia, napiszę Ci na prive, ale blisko to nie było.
lindsay80 12:41, 27 maj 2018

MirellaB napisał(a)
W zeszłym roku skasowałam jaśminowca. Wielki krzaczor się zrobił, kwitł na dwuletnich pędach, cięłam go i różnie bywało z jego kwitnieniem.

Hakone Beni Kaze rozgrzewa forum? Pytałam o nią w zeszłym roku to mało kto co o niej wiedział.
Haufleriana też rozgrzewała forum i podobnie ID - kompletnie te trawy się u mnie nie sprawdziły

W tej szkółce co kupowałam dla Ciebie jeżówki jest tyle odmian hakone, że oszaleć można. Ja w zeszłym roku kupiłam pospolitą Hakone All Gold

Masz rację co roku na forum inna moda, te trawy co piszesz u mnie też się nie sprawdziły.
Haufleriana to najmniej lubiana przeze mnie sesleria, a ID u mnie nigdy dobrze nie wyglądała, choć widziałam ogrody w których była wielką ozdobą.

Ja wczoraj kupiłam kilka All Gold bo na targach trafiłam na bardzo ładne sadzonki w dobrej cenie.