Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:38, 09 lut 2016

Kasya napisał(a)
podloge masz z polyskiem ?
doniczki bardzo fajne

płytki z połyskiem.

Mam nadzieję, że fotka ułatwi Reni podjęcie decyzji bo biedna mota się cały czas

Kasiu, a Ty co na temat kształtu rabaty i ścianki powiesz?

lindsay80 14:43, 09 lut 2016

Asia, zasugerowała mądrze, żeby mapkę działki wkleić i pokazać ile realnie zajmuje ta rabata.

Działka już po zbudowaniu domu została poszerzona do tej niebieskiej linii, wiec to ona wyznacza jej aktualną szerokość - 31 m.

nawigatorka 15:38, 09 lut 2016

Teraz przynajmniej upewnilam sie ze ta rabata lezy przy glownym Waszym trawniku.ja bym nie bala sie wgryzc jeszcze troche w ten trawnik.wiem ze M nie popiero pomniejszania trawnika a to przeciez jego ogrod tez.ale ja bym pomyslala nad tym.linie kroplujaco mozna przedluzyc o ile juz nie jest za dluga.
Moim zdaniem fajnie jest gdy scianka jest troche w glebi nasadzen,otoczona roslinam a nie na granicy rabaty.no chyba ze postawic ja na granicy rabaty a dołożyć roslin z bokow.nie koniecznie na cale 31 metrow szerokosci.
ren133 15:51, 09 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
Reniu, dla Ciebie fotka porównawcza kolorów donic Ecolite i Fiberglass - a resztę info napiszę Ci na prive.

Dziękuję bardzo
Będę zaglądać i sobie porównywać
Wybaczysz mi, że Cię tak zasypuję pytaniami?
ren133 15:54, 09 lut 2016

Do mojej jasnej kostki na froncie to chyba mógłby być ten szary? niekoniecznie grafit?
Kasya 16:08, 09 lut 2016

lindsay80 napisał(a)

płytki z połyskiem.

Mam nadzieję, że fotka ułatwi Reni podjęcie decyzji bo biedna mota się cały czas

Kasiu, a Ty co na temat kształtu rabaty i ścianki powiesz?

ja bym powiedziala ze wole proste, ale te aranzacje ktore Kasia wrzucila bardzo fajne...

na rzucie z gory jesli taras ani dom nie maja zaokraglen to lepiej wygladaja linie proste, ale nikt na ogrod nie patrzy z gory...
Karol99 16:18, 09 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
Reniu, dla Ciebie fotka porównawcza kolorów donic Ecolite i Fiberglass - a resztę info napiszę Ci na prive.

Przepiękne te donice.
lindsay80 16:37, 09 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Teraz przynajmniej upewnilam sie ze ta rabata lezy przy glownym Waszym trawniku.ja bym nie bala sie wgryzc jeszcze troche w ten trawnik.wiem ze M nie popiero pomniejszania trawnika a to przeciez jego ogrod tez.ale ja bym pomyslala nad tym.linie kroplujaco mozna przedluzyc o ile juz nie jest za dluga.
Moim zdaniem fajnie jest gdy scianka jest troche w glebi nasadzen,otoczona roslinam a nie na granicy rabaty.no chyba ze postawic ja na granicy rabaty a dołożyć roslin z bokow.nie koniecznie na cale 31 metrow szerokosci.

dokładnie tak jest, tu mamy taki fragment trawnika na którym można rozłożyć siatkę do badmintona, czy pograć z dzieckiem w piłkę - na ten moment to będzie prostokąt o wymiarach 14 m x 26 m (długość x szerokość) odejmuję rabaty po obwodzie i rabatę oraz chodnik od strony wykuszu.

Od wczoraj intensywnie myślę o tym poszerzeniu rabaty, byłam dziś to pooglądać i jej szerokość wyszłaby 5 m.
W tej chwili największym moim problemem wbrew pozorom nie jest wczorajszy sprzeciw eMa (nad tym zamierzam popracować i myślę, że jest szansa wywalczyć to co chcę), z nawadnianiem też pewnie byśmy sobie poradzili.
Ten problem to chyba konieczność przesadzania istniejących już roślin.
Serby mam posadzone ok 70 - 80 cm od siatki i 120-130 cm jeden od drugiego, jeśli rabata zrobi się szeroka na 5 m to dobrze by było te rośliny porozsuwać, ale aż mi słabo jak o tym pomyślę

Kiedy najlepszy moment na takie przesadzanie i czy nic nie im nie będzie po takiej akcji? Do 25 serbów dojdzie 6 dereni i 6 RH i jeszcze jakieś drobiazgi.
lindsay80 16:39, 09 lut 2016

ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo
Będę zaglądać i sobie porównywać
Wybaczysz mi, że Cię tak zasypuję pytaniami?

To czysta przyjemność Reniu, nie zapominam, że Ty kiedyś też mi służyłaś swoją pomocą
lindsay80 16:41, 09 lut 2016

ren133 napisał(a)
Do mojej jasnej kostki na froncie to chyba mógłby być ten szary? niekoniecznie grafit?

Będą pasować na pewno, zresztą i jedne i drugie by pasowały także jeśli wszystkie pozostałe wątpliwości pomogłam Ci rozwiać, to śmiało możesz już podejmowac decyzję i kupować