Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Toszka 12:47, 18 cze 2016

Edytko, zawsze w środku, z braku słońca listki wymierają. Ja bym zestrzygła (zdezynfekuj ostrza jeśli masz więcej buksów), obserwowała i w razie czego opryskała na grzyba. Strzyżenie wpuści światło i powietrze. Wyczyść środek i przy ziemi z opadłych liści - odkurzacz jest najlepszy do tego zadania

Na razie nic innego zrobić nie można.
polinka 14:14, 18 cze 2016

O tak odkurzacz najlepszy

Pokazywałaś gdzieś gracki posadzone?
zieloniutka 15:34, 18 cze 2016

lindsay80 napisał(a)
Nie krępuj się Zuza, może ktoś rozszyfruje co to jest - druga trawa mi przypomina molinie cearulea - jeśli by się potwierdziło, to mam nadzieję, że rośnie ich tam więcej

Mnie ona przypomina trawę, którą mam oznaczoną jako śmiałek darniowy Pixie fountaine. Ale to z bardzo pomylonych zakupów więc nie wiem czy to dobry trop.
Ta moja kupna bierze się za kwitnienie, ta z lasu nie ma żadnych kwiatów jeszcze.

A do tego magicznego trawiastego miejsca w lesie można dojechać samochodem jakby co

Filemon24 21:02, 18 cze 2016

Właśnie zamówiłam jeżówki FA oczywiście dzięki tobie wielkie dzięki za namiar zamówiłam sobie 6 sztuk
Madzenka 22:49, 18 cze 2016

Bukszpany sa zasze suche w śordku a żółknięcie wskazuje na niedobór śkladników odżywczych
Kasya 22:53, 18 cze 2016

Madzenka napisał(a)
Bukszpany sa zasze suche w śordku a żółknięcie wskazuje na niedobór śkladników odżywczych

tak ? a jakim nawozem najlepiej nawozic bukszpany ? uniwersalnym, np florovit ?
inka74 08:01, 19 cze 2016

paulina_ns napisał(a)
Giardina - uroczo pachnąca

O matko! Jaka piękność!! Nie no wykończycie mnie dziewczyny tymi Waszymi wspanialosciami, koniecznie zapisuje jej nazwę i szukam miejsca dla niej

Przepięknie masz u siebie, tyle różnych wspaniałości, wszystko ze sobą współgra, uwielbiam takie ogrody buziaki przesyłam.

Witaj! Szukając róży na pergolę zobaczyłam tą twoją piękność i wymiękłam. Chciałam ciemną a ta mnie zamordowała po prostu i wracam do niej już 5 raz. Czy mogłabyś mi podpowiedzieć jak długo ona u ciebie kwitnie, ile ma lat i jakie są jej wymiary? Że pachnie już doczytałam. W katalogach posprawdzałam ale z doświadczenia wiem że czasami katalog sobie a w realu inna bajka. Jeszcze raz piękna jest u ciebie. Pozdrawiam
lindsay80 11:23, 19 cze 2016

Filemon24 napisał(a)

przypomniało mi się, że już miałam epizod z trawą z lasu wypatrzyłam ją na spacerze a potem pojechałam po nią samochodem, to było dwa lata temu, niestety była ładna do póki nie zakwitła no i stwierdziłam, że musimy się pożegnać hehe

Właśnie uwględniam to, że trawa przeniesiona z środowiska leśnego niekoniecznie będzie chciała rosnąć w ogródku
lindsay80 11:26, 19 cze 2016

Toszka napisał(a)
Edytko, zawsze w środku, z braku słońca listki wymierają. Ja bym zestrzygła (zdezynfekuj ostrza jeśli masz więcej buksów), obserwowała i w razie czego opryskała na grzyba. Strzyżenie wpuści światło i powietrze. Wyczyść środek i przy ziemi z opadłych liści - odkurzacz jest najlepszy do tego zadania

Na razie nic innego zrobić nie można.

No to trzeba brać się za cięcie, tylko akurat tydzień upałów w prognozach a cały mój ogród jak na patelni, jak wieczorami będę cięła to wystarczy, żeby ich nie przypaliło po cięciu?
A co z nawożeniem, mam wrażenie, że one żółkną bo zabiedzone i potrzebują jakiegoś dopalacza?
lindsay80 11:31, 19 cze 2016

polinka napisał(a)
O tak odkurzacz najlepszy

Pokazywałaś gdzieś gracki posadzone?

Mam odkurzacz przemysłowy, niewielkich rozmiarów to podejmę próbę.

Rabaty z grackami jeszcze nie pokazywałam, czekałam na eMa, żeby nawadnianie rozłożyć, wczoraj w końcu się udało, a wieczorem nawet kamień rozsypaliśmy, mam tylko takie fotki, robione żeby kiedyś wiedzieć jak linia przebiega.
Dziś może zrobię jak wygląda rabata z grysem.