Halinko witaj !
I ja się cieszę ,że przed zimą sporo prac zostało zrobione.
Inaczej już będzie się ruszać z pracami na wiosnę.
A najważniejsze to jeszcze praca orne. Zasiać trawę.
Obsadzić staw. Zrobić ogridzenie .posadzić sad. Poprzesadzać krzewy owocowe I maliny. Stworzyć nowy warzywnik .
Coś posadzić za huśtawka aby ładniej wyglądało
Od łąk wzdłuż ogrodzenia czymś obsadzić. Myślałam o swierkach. Ale dziewczyny mi cwieka zabiły. ..
ech
.
Sąsiadów mam suuper.
Ja na głowie stanę i przejdziemy na bank wiosną po te trawy
Dziękuję I też buziam
Rozumiem, że jest mnóstwo innych prac, tak właśnie jest, dopiero jak wszystko zrobione i spięte, to jest ten końcowy efekt. A z kasą wieczne braki, bo to kosztowne jednak hobby. Nadwyżki wyhodujesz, część od innych dostaniesz i jakoś powoli poleci. Czyli zmiany na obu frontach no i ile wrażeń u Ciebie, uratowane łabędzie i nowa droga, super, to ważne i czasami warto zrzutkę zrobić
Z moich błędów...nie sadziłabym sosen, świerków, a jeśli już to po 1 sztuce i uszczykiwała od małego, inne zimozielone też bym nie sadziła, albo raczej formowała od początku, tego nauczyłam sie tu na forum. No ale jest, co jest i łączę stare z nowym, gorzej, lepiej, ale moje i cieszy mnie to
A no i jakie 2 stawy u Was! MałaMi ma nadwyżki rybek, to się pewnie podzieli
Aniu pozwolę sobie zacytować twój post z Eli wątku.
Aniu z autopsji powiem, że świerk pospolity może być piękny jak nie ma modrzewi w okolicy. Ale jest jeden warunek- nic go nie może zacieniać ani dotykać, inaczej w tych miejscach natychmiast łysieje. I to co pisała Toszka- zupełnie inny system korzeniowy od serba (na minus niestety).
Serby kupowałam i całkowite maluszki z gołym korzeniem (po 1zł), ale baaardzo wolno się zadomowiają u mnie (ale już świerki czarne ładnie przyrosły). Ale dokupiłam kilka ładnych po 10zł takich ok 50cm u P.Szmitów dla szybszego efektu.
Aniu będę sobie robiła sadzonki dereni- może chcesz? Mam Midwinter Fire- fotki u mnie na 361 str. W sezonie taki zwykły krzaczorek do oglądania z daleka, ale po przymrozkach aż świeci. I drugi -NN- fotki na 354 str, cudny, zdrowy, z daleka limonkowy. Tylko ten ma korę taką ciemno bordową.
I mam jeszcze nasionka języczki "Britt Marie Crawford".
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Tak sporo prac za nami.Ale jeszcze sporo i przed nami.
Masz raję, ogrodnictwo jest kosztowne.Ale o zrobi, jak to człowiek kocha.
I nosem się nie raz podpiera a robi.I jeszcze się cieszy
Tak za dużo nadwyżek to nie nie będę jeszcze miała.A areał duży.
Zmiany na obu frontach były.
Nowa droga asfaltowa też cieszy .
I łabądki uratowane.
Sosen nie zamierzam sadzić.Ale o szpalerze świerków wzdłuż ogrodzenia( którego jeszcze nie ma.A mam nadzieję ,że w tym przyszły roku będzie ) to myślałam i chciałam posadzić.
Wiesz stawami i jakimś zarybianiem, to już mój mąż ma się zająć.On wędkarz i to jego będzie dzieło.
Ja mam na głowie i pracę i dom i rodzinę i jak osadzi staw i działkę.
To zarybianie będzie na jego głowie.
A ja nawet się nie znam, jakie rybki i o i jak...
I obcych ludzi krępuję się prosić o coś .
No właśnie dziewczyny mi wieka zabiły z sadzeniem tego świerka pospolitego .
Modrzewi w okolicy nie mam.,Ten szpaler byłby wzdłuż jeszcze nie istniejącego ogrodzenia od lak.Tam przestrzeń duża i pusta.Nic nie rośnie.
Tu jak ta linia cała .Mąż mówił,że jest tam ( do osadzenia ) ok 80 metrów
Muszę zrobić jakąś ścianę aby trochę zmniejszy i hulanie wiatru i zasłonę przed zwierzyną z lasu i łąk.
O a gdzie takie tanie serby kupowałaś po 1 zl ??Ile cm miały ??
?? Jak one rosną ?? Wolno mono ?? I co ile je się sadzi ??
O dziękuję za hęc podzielenia się roślinkami.Drenie hę i nasionka tej języczki "Britt Marie Crawford też