Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

Margerytka40 22:26, 05 wrz 2017

Jak nie udaje Ci się z patyków rozmnażać to może z odkładów spróbuj Aniu. Ja w tym roku tak zrobiłam,efekty wiosną sprawdzę.
anek 22:38, 05 wrz 2017

Ja Aniu zrobiłam z patyczkami hortensji tak jak mi radziła moja znajoma. Ma bardzo ładny ogród i wszystko patyczkuje. Narwałyśmy gałązek hortensji teraz , pod koniec sierpnia. Nawybierała mi takie gałązki, które nie zakwitły i odcinała im czubki. Oderwałyśmy liście i włożyłyśmy do wody. Mają już dwa tygodnie i coś się zaczęło dziać. Wypuszczają listeczki, nie ma jeszcze korzonków , ale ponoć tak ma być . Tylko wodę im zmieniam co trzy dni. Zobaczę co z tego będzie , zapowiada się nieźle.
anabuko1 07:11, 06 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
Jak nie udaje Ci się z patyków rozmnażać to może z odkładów spróbuj Aniu. Ja w tym roku tak zrobiłam,efekty wiosną sprawdzę.

Dzięki.I ja tak zrobię.Tak to może coś się uda

Hortensja 'Kyushu

Hortensja bukietowa Limelight

Hortensja Sundae Fraise -posadzona pod czereśnia
anabuko1 07:17, 06 wrz 2017

anek napisał(a)
Ja Aniu zrobiłam z patyczkami hortensji tak jak mi radziła moja znajoma. Ma bardzo ładny ogród i wszystko patyczkuje. Narwałyśmy gałązek hortensji teraz , pod koniec sierpnia. Nawybierała mi takie gałązki, które nie zakwitły i odcinała im czubki. Oderwałyśmy liście i włożyłyśmy do wody. Mają już dwa tygodnie i coś się zaczęło dziać. Wypuszczają listeczki, nie ma jeszcze korzonków , ale ponoć tak ma być . Tylko wodę im zmieniam co trzy dni. Zobaczę co z tego będzie , zapowiada się nieźle.

Myślałam,że z patyczkami hortek to tylko na wionę się robi.
Nic zobaczę,które moje są bez kwiatów ( iak zrobię wg, twojego przepisu ) i do wazonu je wstawię.Ale na jak długo ???
Ale potem do ziemi trzeba je włożyć , kiedy, to zrobić ??

Hortensja bukietowa 'Renhy' Vanille fraise

Hortensja bukietowa 'Magical Fire

Jeżówka Eccentric a tle Limka

anek 13:42, 06 wrz 2017

Sadzonki pobieramy wszesną wiosną, w sierpniu też, a zdrewniałe od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Tak mi tłumaczono. Ja pobrałam końcem sierpnia, nie zdrewniałe. Ponoć ok. 2 tyg. i mają pojawić się korzonki, a później do doniczki, ale już nie wystawiać na zimę, tylko przetrzymać gdzieś na parapecie. Wodę musisz zmieniać co dwa-trzy dni. Takie dostałam porady, więc się dzielę. Mi w ziemi nie wychodziły, zobaczymy,a spróbować można.
anek 14:09, 06 wrz 2017

Zapomniałam dodać, ze tylko niezdrewniałe do wody, a zdrewniałe do ukorzeniacza i do ziemi wymieszanej z piaskiem. Ale jeszcze możesz spokojnie zielone wstawić do wody, to przecież chodzi oto, żeby korzonki wypusciły, to juz połowa sukcesu.
sylwia_slomc... 14:54, 06 wrz 2017

I cebule kupione i dyniobranie oglądam i fotki niesamowitej urody fajnie, że Ci się niowa sąsiadka z zacięciem ogrodniczym trafiła
anabuko1 20:04, 06 wrz 2017

anek napisał(a)
Sadzonki pobieramy wszesną wiosną, w sierpniu też, a zdrewniałe od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Tak mi tłumaczono. Ja pobrałam końcem sierpnia, nie zdrewniałe. Ponoć ok. 2 tyg. i mają pojawić się korzonki, a później do doniczki, ale już nie wystawiać na zimę, tylko przetrzymać gdzieś na parapecie. Wodę musisz zmieniać co dwa-trzy dni. Takie dostałam porady, więc się dzielę. Mi w ziemi nie wychodziły, zobaczymy,a spróbować można.
anek napisał(a)
Zapomniałam dodać, ze tylko niezdrewniałe do wody, a zdrewniałe do ukorzeniacza i do ziemi wymieszanej z piaskiem. Ale jeszcze możesz spokojnie zielone wstawić do wody, to przecież chodzi oto, żeby korzonki wypościły, to juz połowa sukcesu.

Anuś,dziękuję ci bardzo , za tak szczegółowe instrukcje.W takim razie i ja tak zrobię.Tak jak mi podajesz i patyczek i okład.Może coś mi się uda z tymi hortkami.

Hortensja Bobo - kupiona w 2014 roku.
anabuko1 20:11, 06 wrz 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
I cebule kupione i dyniobranie oglądam i fotki niesamowitej urody fajnie, że Ci się niowa sąsiadka z zacięciem ogrodniczym trafiła

Jeszcze dokupiłam tulipanków.Teraz kuszą różnościami.A to takie, co nia mam i nie miałam jeszcze .
Dynie jakoś zawsze mi rośną.I fajnie.Na niedziele znowu będzie zupka - krem z dyni pikantna.
O tak i nową sąsiadka, kilka działek w sumie dalej .Ale bardzo fajnie,że jest.Sama mnie znalazła.
Już kawę piłyśmy i myślę,że nie jedna jeszcze wspólnie wypijemy i pogadamy nie tylko ogrodowo

Mieczyki
Margerytka40 20:54, 06 wrz 2017

Aniu,rozmnażanie przez odkłady to ponoć 100% powodzenia. Sama też pierwszy raz próbuję tego sposobu. Zobaczymy