Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Malgosik 13:24, 24 wrz 2015

Olili napisał(a)
Malgosik - fajnie,ze wpadłaś.
Obecnie jest wersja ,że chyba miskanty a przed nimi Red Baron i przed tym jeszcze buksy i Ice Dance.
Tylko nie wiem co w miejsce Red Barona wtedy..

Ja nie stosuję traw z trawami, a polinka np tak, więc wszystko zależy co Ci się podoba.
Ja lubię różne kolory, kształty, tekstury i lubię je ze sobą zestawiać. Wymieniłaś dużo gatunków i nie wiem co Ci doradzić. Czerwona imperata po sąsiedzku z czerwonymi berberysami - musiałabyś je jakoś oddzielić. Ja bym imperaty nie ruszał. Widzę że sadzisz plamami i to bym kontynuowała.
Kontrastowo w stosunku do drzewa i plama kontrastowo do plamy.
Buksy chcesz rozrzucić?
Kulki?

A wrzosy/wrzośce/bażyna i kuliste sosenki?
A z tyłu miskant?
Olili 13:26, 24 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)
ja też uważam że ML z OR fajnie by wyglądał.
Patrząc po tym jak mi kupione wiosną ML wyrosły przez ten sezon to uważam, że chcąc żeby coś spośród nich wyglądało to musi mieć co najmniej te 50 - 60 cm wysokości, jak nie więcej.
Choć z tego co piszesz, ta wersja i tak już nieaktualna.

Miskanty rozrzuć nieregularnie, zdjęcia z góry już dały większe wyobrażenie wielkości tej rabaty, wg mnie 5 szt. będzie za mało.
A RB to można dosłownie podzielić na takie sadzoneczki po kilka zdzibeł, ze swoich zasobów starczy Ci na cała tą wolną powierzchnię.

ok ok a jeszcze co byś widziała w miejscu po red baronie ,które stanie sie puste jak go przesadzę po miskanty..
Wiem,wiem ,ze jestem upierdliwa,ale ale to po co macie tak ładnie w swoich ogrodach!!! Tak to bym Was nie pytała
Malgosik 13:27, 24 wrz 2015

Masz czerwonego buka, to daj mu w nogi coś żółtego - trzmielina, wrzośce Golden Starlet, żółte funkie - choć tutaj coś zimozielonego by się zdało, bo łyso zimą będzie.
Widziałaś u Iwonki kontrasty pod czerwonym bukiem?
Olili 13:29, 24 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

Ja nie stosuję traw z trawami, a polinka np tak, więc wszystko zależy co Ci się podoba.
Ja lubię różne kolory, kształty, tekstury i lubię je ze sobą zestawiać. Wymieniłaś dużo gatunków i nie wiem co Ci doradzić. Czerwona imperata po sąsiedzku z czerwonymi berberysami - musiałabyś je jakoś oddzielić. Ja bym imperaty nie ruszał. Widzę że sadzisz plamami i to bym kontynuowała.
Kontrastowo w stosunku do drzewa i plama kontrastowo do plamy.
Buksy chcesz rozrzucić?
Kulki?

A wrzosy/wrzośce/bażyna i kuliste sosenki?
A z tyłu miskant?

Ha, właśnie co mi sie podoba...żeby to mi się podobało jedno a. Ból jest w tym,ze i taki efekt mi się podoba i taki...i bądź tu mądry...
O kosodrzewinie zamiast buksów myślałam ,tylko nie wiedzaiałabym co pomiędzy nią...bo wrzosów na pewno nie chcę,nad wrzośćcami nie myślałam...
Malgosik 13:29, 24 wrz 2015

Placyk pod brzozami będzie wyżwirkowany i nic w żwirku nie będzie rosnąć?
bo miskanty jakoś się muszą wpasować do tego kształtu
Olili 13:31, 24 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

W tym placyku maja być miskanty plus Red Baron lub berberysy z przodu buksy i ice dance lub może kosodrzewina z czymś..
Olili 13:33, 24 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

zdjęcie na str 113
Malgosik 13:34, 24 wrz 2015

Olili napisał(a)

Ha, właśnie co mi sie podoba...żeby to mi się podobało jedno a. Ból jest w tym,ze i taki efekt mi się podoba i taki...i bądź tu mądry...
O kosodrzewinie zamiast buksów myślałam ,tylko nie wiedzaiałabym co pomiędzy nią...bo wrzosów na pewno nie chcę,nad wrzośćcami nie myślałam...

wrzosy lubią paść, wystarczy mokra jesień, albo zaczątki grzyba
dużo przyje,mniejsze są wrzośce
lubią wodę, są zimozielone, pączki mają już na jesieni, kolorek pokazują zimą, a kwitną wiosną
Danusia je poleca, a ja je też lubię.

wrzosiec Golden Starlet
https://www.google.pl/search?q=wrzo%C5%9Bce+golden+starlet&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI-tHznsmPyAIVaZZyCh2aHgvA&biw=1280&bih=705#imgrc=3quookJshFqxPM%3A

bażyna nie jest ozdobna z kwiatów, ale Bernstein zimą jest pięknie pomarańczowa, no i jest zimozielona
https://www.google.pl/search?q=wrzo%C5%9Bce+golden+starlet&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI-tHznsmPyAIVaZZyCh2aHgvA&biw=1280&bih=705#tbm=isch&q=bazyna+bernstein&imgrc=i7R7iV-g9c1bUM%3A

inna opcja to żółte cyprysiki - ciągle mówię o tych kontrastach pod bukiem - też są kuliste i można je docinać

https://www.google.pl/search?q=wrzo%C5%9Bce+golden+starlet&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI-tHznsmPyAIVaZZyCh2aHgvA&biw=1280&bih=705#tbm=isch&q=Cyprysik+groszkowy+filifera+aurea+nana&imgrc=aWdv4AbnG8QapM%3A
Malgosik 13:36, 24 wrz 2015

Olili napisał(a)

zdjęcie na str 113

aha, nie wiedziałam co to jest ta czarna linia
Olili 13:39, 24 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

aha, nie wiedziałam co to jest ta czarna linia

no wiesz...jak mogłaś nie wiedzieć...